Olej konopny dla zdrowia i smaku
Olej otrzymywany z nasion konopi siewnej to kolejny produkt, który przebojem wchodzi, a właściwie wraca do polskich kuchni. Ma zielono-brązowe zabarwienie i korzenno-orzechowy smak. W przeciwieństwie do oleju z konopi indyjskiej jest w pełni legalny, dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.
Olej otrzymywany z nasion konopi siewnej to kolejny produkt, który przebojem wchodzi, a właściwie wraca do polskich kuchni. Jego zapach lub smak niektórzy opisują jako korzenno-orzechowy, a inni porównują do klasycznego oleju słonecznikowego. W przeciwieństwie do oleju z konopi indyjskiej jest w pełni legalny, dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.
Produkt ten doceniła również Agnieszka Maciąg. Modelka przedstawiła w "Dzień Dobry TVN" zalety używania oleju konopnego w kuchni. Zaproponowała prosty dressing z wykorzystaniem tego rarytasu. Warto podkreślić, że olej konopny po otwarciu zachowuje świeżość tylko 4 tygodnie.
Dressing z awokado i kolendry z olejem konopnym
Składniki: 1 miękkie, dojrzałe awokado, 3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju konopnego, 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę, 1 łyżka soku z limonki, 1 szalotka, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej.
Przygotowanie:Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do pieczonych warzyw i nowalijek.