Olej konopny dla zdrowia i smaku

Olej otrzymywany z nasion konopi siewnej to kolejny produkt, który przebojem wchodzi, a właściwie wraca do polskich kuchni. Ma zielono-brązowe zabarwienie i korzenno-orzechowy smak. W przeciwieństwie do oleju z konopi indyjskiej jest w pełni legalny, dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.

Olej otrzymywany z nasion konopi siewnej to kolejny produkt, który przebojem wchodzi, a właściwie wraca do polskich kuchni. Jego zapach lub smak niektórzy opisują jako korzenno-orzechowy, a inni porównują do klasycznego oleju słonecznikowego. W przeciwieństwie do oleju z konopi indyjskiej jest w pełni legalny, dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu.

Produkt ten doceniła również Agnieszka Maciąg. Modelka przedstawiła w "Dzień Dobry TVN" zalety używania oleju konopnego w kuchni. Zaproponowała prosty dressing z wykorzystaniem tego rarytasu. Warto podkreślić, że olej konopny po otwarciu zachowuje świeżość tylko 4 tygodnie.

Dressing z awokado i kolendry z olejem konopnym

Składniki: 1 miękkie, dojrzałe awokado, 3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju konopnego, 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę, 1 łyżka soku z limonki, 1 szalotka, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej.
Przygotowanie:Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do pieczonych warzyw i nowalijek.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm