Odgrzewanie jedzenia. Jak zrobić to poprawnie, by świąteczne przysmaki nam nie zaszkodziły?

Co po świętach zalega nam w lodówce? Duszony schab, a może pieczone udka kurczaka? Na pewno pyszny żur lub barszcz biały, a może też ziemniaki z wielkanocnego obiadu? Jak przechowywać i jak odgrzać smakołyki z wielkanocnego stołu, by nie stały się źródłem zatrucia pokarmowego?

Jedzenie w mikrofaliOdgrzewanie jedzenia pozwala na zmniejszenie ryzyka zatrucia pokarmowego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać jedzenie po świętach?

Należy pamiętać, że nie każda potrawa będzie nadawać się do odgrzania, a jedzenie na zimno zwiększa ryzyko zatrucia. Jajka na twardo, faszerowane i dania z majonezem to niestety takie potrawy, które należy zjeść jak najszybciej – najlepiej w ciągu 1-2 dni, ponieważ każdy kolejny dzień spędzony w lodówce zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.

Chorobotwórcze patogeny, takie jak bakterie, grzyby i pleśń stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia, lecz większość z nich jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego odgrzanie posiłku w odpowiedni sposób jest bardzo istotne.

Zupa, gotowane, pieczone czy duszone mięsa, a nawet wędliny mogą być przechowywane w lodówce, pod warunkiem, że przed podaniem ich na stół poddamy je obróbce termicznej.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

  • Pojemniki – najlepsze są szklane, szczelnie zamykane. Warto zamykać w nich każdą potrawę z osobna.
  • Temperatura w lodówce. Jeśli wkładamy jedzenie świąteczne, ustawmy niższą temperaturę – maksymalnie 2-3 stopnie Celsjusza, dzięki czemu zyskamy większą pewność, że bakterie nie namnażają się w jedzeniu zbyt szybko.
  • Na której półce? Nie bez znaczenia jest to, w którym miejscu umieścimy pojemniki z jedzeniem. Optymalnie byłoby trzymać jedzenie na środkowej lub dolnej półce, unikając trzymania gotowych dań na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najmniej stabilna.
  • Od razu po ugotowaniu. By jedzenie zachowało dłużej świeżość, należy je chować do lodówki od razu po ugotowaniu, gdy tylko przestygnie. Nie musi być zimne, najważniejsze, by jak najkrócej jedzenie przebywało w temperaturze pokojowej.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Jak odgrzać jedzenie, by było bezpieczne?

Wiele patogenów rozwija się w temperaturze 9-60 stopni Celsjusza, co oznacza, że nieodpowiednio podgrzane jedzenie wciąż może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. O czym należy więc pamiętać?

Odgrzewając posiłek, musisz go zagotować – temperatura bliska 100 stopni Celsjusza (minimum to 75 stopni Celsjusza) jest gwarantem bezpieczeństwa posiłku – najlepiej nawet przez kilka minut. Oczywiście są dania, które się do tego nie nadają – zabielony barszcz czy żur może się zwarzyć, dlatego śmietanę najlepiej dodawać już na talerzu. To również przedłuży świeżość zupy. A te dania, których nie odgrzejemy na kuchence w garnku z powodzeniem możemy włożyć do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, dostosowując sposób odgrzania posiłku do rodzaju dania. O ile odgrzany trzykrotnie kurczak z mikrofali nie będzie zbyt smaczny (ani wartościowy), tak większość zup, bigos, gulasz czy potrawki możemy odgrzewać nawet wielokrotnie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯