Odgrzewanie jedzenia. Jak zrobić to poprawnie, by świąteczne przysmaki nam nie zaszkodziły?

Co po świętach zalega nam w lodówce? Duszony schab, a może pieczone udka kurczaka? Na pewno pyszny żur lub barszcz biały, a może też ziemniaki z wielkanocnego obiadu? Jak przechowywać i jak odgrzać smakołyki z wielkanocnego stołu, by nie stały się źródłem zatrucia pokarmowego?

Jedzenie w mikrofaliOdgrzewanie jedzenia pozwala na zmniejszenie ryzyka zatrucia pokarmowego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać jedzenie po świętach?

Należy pamiętać, że nie każda potrawa będzie nadawać się do odgrzania, a jedzenie na zimno zwiększa ryzyko zatrucia. Jajka na twardo, faszerowane i dania z majonezem to niestety takie potrawy, które należy zjeść jak najszybciej – najlepiej w ciągu 1-2 dni, ponieważ każdy kolejny dzień spędzony w lodówce zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.

Chorobotwórcze patogeny, takie jak bakterie, grzyby i pleśń stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia, lecz większość z nich jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego odgrzanie posiłku w odpowiedni sposób jest bardzo istotne.

Zupa, gotowane, pieczone czy duszone mięsa, a nawet wędliny mogą być przechowywane w lodówce, pod warunkiem, że przed podaniem ich na stół poddamy je obróbce termicznej.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

  • Pojemniki – najlepsze są szklane, szczelnie zamykane. Warto zamykać w nich każdą potrawę z osobna.
  • Temperatura w lodówce. Jeśli wkładamy jedzenie świąteczne, ustawmy niższą temperaturę – maksymalnie 2-3 stopnie Celsjusza, dzięki czemu zyskamy większą pewność, że bakterie nie namnażają się w jedzeniu zbyt szybko.
  • Na której półce? Nie bez znaczenia jest to, w którym miejscu umieścimy pojemniki z jedzeniem. Optymalnie byłoby trzymać jedzenie na środkowej lub dolnej półce, unikając trzymania gotowych dań na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najmniej stabilna.
  • Od razu po ugotowaniu. By jedzenie zachowało dłużej świeżość, należy je chować do lodówki od razu po ugotowaniu, gdy tylko przestygnie. Nie musi być zimne, najważniejsze, by jak najkrócej jedzenie przebywało w temperaturze pokojowej.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Jak odgrzać jedzenie, by było bezpieczne?

Wiele patogenów rozwija się w temperaturze 9-60 stopni Celsjusza, co oznacza, że nieodpowiednio podgrzane jedzenie wciąż może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. O czym należy więc pamiętać?

Odgrzewając posiłek, musisz go zagotować – temperatura bliska 100 stopni Celsjusza (minimum to 75 stopni Celsjusza) jest gwarantem bezpieczeństwa posiłku – najlepiej nawet przez kilka minut. Oczywiście są dania, które się do tego nie nadają – zabielony barszcz czy żur może się zwarzyć, dlatego śmietanę najlepiej dodawać już na talerzu. To również przedłuży świeżość zupy. A te dania, których nie odgrzejemy na kuchence w garnku z powodzeniem możemy włożyć do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, dostosowując sposób odgrzania posiłku do rodzaju dania. O ile odgrzany trzykrotnie kurczak z mikrofali nie będzie zbyt smaczny (ani wartościowy), tak większość zup, bigos, gulasz czy potrawki możemy odgrzewać nawet wielokrotnie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja