Odgrzewanie jedzenia. Jak zrobić to poprawnie, by świąteczne przysmaki nam nie zaszkodziły?

Co po świętach zalega nam w lodówce? Duszony schab, a może pieczone udka kurczaka? Na pewno pyszny żur lub barszcz biały, a może też ziemniaki z wielkanocnego obiadu? Jak przechowywać i jak odgrzać smakołyki z wielkanocnego stołu, by nie stały się źródłem zatrucia pokarmowego?

Jedzenie w mikrofaliOdgrzewanie jedzenia pozwala na zmniejszenie ryzyka zatrucia pokarmowego
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać jedzenie po świętach?

Należy pamiętać, że nie każda potrawa będzie nadawać się do odgrzania, a jedzenie na zimno zwiększa ryzyko zatrucia. Jajka na twardo, faszerowane i dania z majonezem to niestety takie potrawy, które należy zjeść jak najszybciej – najlepiej w ciągu 1-2 dni, ponieważ każdy kolejny dzień spędzony w lodówce zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.

Chorobotwórcze patogeny, takie jak bakterie, grzyby i pleśń stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia, lecz większość z nich jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego odgrzanie posiłku w odpowiedni sposób jest bardzo istotne.

Zupa, gotowane, pieczone czy duszone mięsa, a nawet wędliny mogą być przechowywane w lodówce, pod warunkiem, że przed podaniem ich na stół poddamy je obróbce termicznej.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

  • Pojemniki – najlepsze są szklane, szczelnie zamykane. Warto zamykać w nich każdą potrawę z osobna.
  • Temperatura w lodówce. Jeśli wkładamy jedzenie świąteczne, ustawmy niższą temperaturę – maksymalnie 2-3 stopnie Celsjusza, dzięki czemu zyskamy większą pewność, że bakterie nie namnażają się w jedzeniu zbyt szybko.
  • Na której półce? Nie bez znaczenia jest to, w którym miejscu umieścimy pojemniki z jedzeniem. Optymalnie byłoby trzymać jedzenie na środkowej lub dolnej półce, unikając trzymania gotowych dań na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najmniej stabilna.
  • Od razu po ugotowaniu. By jedzenie zachowało dłużej świeżość, należy je chować do lodówki od razu po ugotowaniu, gdy tylko przestygnie. Nie musi być zimne, najważniejsze, by jak najkrócej jedzenie przebywało w temperaturze pokojowej.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Jak odgrzać jedzenie, by było bezpieczne?

Wiele patogenów rozwija się w temperaturze 9-60 stopni Celsjusza, co oznacza, że nieodpowiednio podgrzane jedzenie wciąż może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. O czym należy więc pamiętać?

Odgrzewając posiłek, musisz go zagotować – temperatura bliska 100 stopni Celsjusza (minimum to 75 stopni Celsjusza) jest gwarantem bezpieczeństwa posiłku – najlepiej nawet przez kilka minut. Oczywiście są dania, które się do tego nie nadają – zabielony barszcz czy żur może się zwarzyć, dlatego śmietanę najlepiej dodawać już na talerzu. To również przedłuży świeżość zupy. A te dania, których nie odgrzejemy na kuchence w garnku z powodzeniem możemy włożyć do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, dostosowując sposób odgrzania posiłku do rodzaju dania. O ile odgrzany trzykrotnie kurczak z mikrofali nie będzie zbyt smaczny (ani wartościowy), tak większość zup, bigos, gulasz czy potrawki możemy odgrzewać nawet wielokrotnie.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇