Obróbka termiczna uwalnia z jedzenia kalorie

Organizm wchłania więcej kalorii z potraw o wysokiej zawartości tłuszczu, które zostały poddane obróbce termicznej - czytamy w najnowszym wydaniu "American Journal of Physical Anthropology".

Obróbka termiczna uwalnia z jedzenia kalorie
Źródło zdjęć: © 123RF

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda (USA) zaobserwowali, że myszy karmione dietą składającą się z prażonych orzeszków ziemnych przybierają na wadze więcej niż gryzonie jedzące tyle samo surowych przekąsek. Oznacza to, że kalorie są łatwiej przyswajane z tłustych potraw poddanych obróbce termicznej.

Na przykładzie orzeszków ziemnych badacze wykazali, że pod wpływem temperatury dochodzi do zmian w budowie ścian komórkowych, co prowadzi do uwolnienia tłuszczu uwięzionego wewnątrz komórki.

Produkty te składają się w około 50 proc. z tłuszczu, ale posiadają solidne ściany komórkowe, które uniemożliwiają strawienie części zmagazynowanych lipidów i triacylogriceroli. Przed dostępem do tłuszczy zebranych w oleosomach bronią też specyficzne białka znajdujące się na ich powierzchni, tzw. oleozyny.

- Kiedy orzeszki znajdują się w stanie surowym, ich oleosomy są całkowicie pokryte przez białka. Jednak w wyniku obróbki termicznej na ich powierzchni zostają tylko fragmenty oleozyn, co prawdopodobnie ułatwia dostęp do tłuszczy - tłumaczy współautorka badania Emily Groopman.

- Do tej pory zostało dobrze udokumentowane, że gotowanie potraw bogatych w skrobię i białko zwiększa ilość dostępnych dla organizmu kalorii. Jednak, jak wynika z mojego przeglądu literatury, nikt tak naprawdę nie analizował tego zjawiska w odniesieniu do trzeciego głównego składnika odżywczego, jakim jest tłuszcz - dodaje badaczka.

(PAP)/ooo/ mrt/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce