Obróbka termiczna uwalnia z jedzenia kalorie

Organizm wchłania więcej kalorii z potraw o wysokiej zawartości tłuszczu, które zostały poddane obróbce termicznej - czytamy w najnowszym wydaniu "American Journal of Physical Anthropology".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda (USA) zaobserwowali, że myszy karmione dietą składającą się z prażonych orzeszków ziemnych przybierają na wadze więcej niż gryzonie jedzące tyle samo surowych przekąsek. Oznacza to, że kalorie są łatwiej przyswajane z tłustych potraw poddanych obróbce termicznej.

Na przykładzie orzeszków ziemnych badacze wykazali, że pod wpływem temperatury dochodzi do zmian w budowie ścian komórkowych, co prowadzi do uwolnienia tłuszczu uwięzionego wewnątrz komórki.

Produkty te składają się w około 50 proc. z tłuszczu, ale posiadają solidne ściany komórkowe, które uniemożliwiają strawienie części zmagazynowanych lipidów i triacylogriceroli. Przed dostępem do tłuszczy zebranych w oleosomach bronią też specyficzne białka znajdujące się na ich powierzchni, tzw. oleozyny.

- Kiedy orzeszki znajdują się w stanie surowym, ich oleosomy są całkowicie pokryte przez białka. Jednak w wyniku obróbki termicznej na ich powierzchni zostają tylko fragmenty oleozyn, co prawdopodobnie ułatwia dostęp do tłuszczy - tłumaczy współautorka badania Emily Groopman.

- Do tej pory zostało dobrze udokumentowane, że gotowanie potraw bogatych w skrobię i białko zwiększa ilość dostępnych dla organizmu kalorii. Jednak, jak wynika z mojego przeglądu literatury, nikt tak naprawdę nie analizował tego zjawiska w odniesieniu do trzeciego głównego składnika odżywczego, jakim jest tłuszcz - dodaje badaczka.

(PAP)/ooo/ mrt/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru