Obróbka termiczna uwalnia z jedzenia kalorie

Organizm wchłania więcej kalorii z potraw o wysokiej zawartości tłuszczu, które zostały poddane obróbce termicznej - czytamy w najnowszym wydaniu "American Journal of Physical Anthropology".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda (USA) zaobserwowali, że myszy karmione dietą składającą się z prażonych orzeszków ziemnych przybierają na wadze więcej niż gryzonie jedzące tyle samo surowych przekąsek. Oznacza to, że kalorie są łatwiej przyswajane z tłustych potraw poddanych obróbce termicznej.

Na przykładzie orzeszków ziemnych badacze wykazali, że pod wpływem temperatury dochodzi do zmian w budowie ścian komórkowych, co prowadzi do uwolnienia tłuszczu uwięzionego wewnątrz komórki.

Produkty te składają się w około 50 proc. z tłuszczu, ale posiadają solidne ściany komórkowe, które uniemożliwiają strawienie części zmagazynowanych lipidów i triacylogriceroli. Przed dostępem do tłuszczy zebranych w oleosomach bronią też specyficzne białka znajdujące się na ich powierzchni, tzw. oleozyny.

- Kiedy orzeszki znajdują się w stanie surowym, ich oleosomy są całkowicie pokryte przez białka. Jednak w wyniku obróbki termicznej na ich powierzchni zostają tylko fragmenty oleozyn, co prawdopodobnie ułatwia dostęp do tłuszczy - tłumaczy współautorka badania Emily Groopman.

- Do tej pory zostało dobrze udokumentowane, że gotowanie potraw bogatych w skrobię i białko zwiększa ilość dostępnych dla organizmu kalorii. Jednak, jak wynika z mojego przeglądu literatury, nikt tak naprawdę nie analizował tego zjawiska w odniesieniu do trzeciego głównego składnika odżywczego, jakim jest tłuszcz - dodaje badaczka.

(PAP)/ooo/ mrt/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki