Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi
Naleśniki to jedno z dań jarskich, które kochają Polacy. Smakują doskonale ze słodkim nadzieniem, ale to wytrawny farsz potrafi zamienić je w pyszne danie obiadowe lub kolację na gorąco. Prosty przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto na naleśniki:
- 350 g mąki,
- 4 jajka,
- 60 g masła,
- 700 ml mleka.
Farsz:
- 3 cebule,
- 500 g sera białego półtłustego,
- 140 g pomidorów suszonych z zalewy,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego,
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej,
- oliwa lub olej.
Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekany czosnek, a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 10 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.
Zobacz także: pyszne kotlety schabowe po hawajsku
Polecamy wideo: klasyczne pancakes na maślance
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze