Naleśniki bez mleka? Wystarczy, że dodacie ten zamiennik
Naleśniki bez mleka są równie smaczne, jak te tradycyjne. Nie musicie się więc obawiać, że eliminując z przepisu mleko, naleśniki stracą na smaku — są pyszne, miękkie i puszyste, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Zobaczcie nasz przepis na naleśniki bez mleka.
Naleśniki z serem, dżemem, nutellą czy bitą śmietaną są pysznym deserem, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Z kolei przygotowane na słono mogę stać się bazą pożywnego i sycącego obiadu. Jednym z głównych składników naleśników jest mleko, jednak nie wszyscy mogą je spożywać. Osoby z nietolerancją laktozy lub białek mleka, muszą wykluczyć ten produkt z diety. Nie oznacza to jednak, że ci z was, którzy nie piją mleka, muszą zrezygnować z naleśników. Dzięki naszemu przepisowi nadal możecie cieszyć się ich smakiem. Wystarczy, że zastąpicie mleko innym produktem.
Przepis na naleśniki bez mleka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 330 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
Sposób przygotowania:
- Do miski dodajemy mąkę, wodę, cukier, sól, proszek do pieczenia i jajka.
- Wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
- Ciasto wlewamy porcjami na patelnię.
- Smażymy z dwóch stron, aż naleśnik się zrumieni.