Najsłynniejsze flaki w Polsce

Piaski to malowniczo położone miasteczko z dala od szumu i zgiełku. Obowiązkowy przystanek podczas podróży przez Lubelszczyznę. Dlaczego? Otóż, to właśnie tam w restauracji Rarytas, możemy spróbować najsłynniejszych w Polsce flaków. Zajadał się nimi nawet prezydent. Na czym polega fenomen piaseckich flaków, opowiada Małgorzata Małysz, która wraz z bratem Michałem Szczepanowskim prowadzi lokal, pod czujnym okiem mamy - Anny Szczepanowskiej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tradycja piaseckich flaków sięga czasów, gdy w miasteczku odbywały się znane w całym regionie, cotygodniowe targi końskie. Kupcy z Polski po udanej transakcji zachodzili na kieliszek zimnej wódki i miskę flaków do restauracji Rarytas.

- Restauracja powstała w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Właścicielem była Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" – opowiada Małgorzata Małysz. – Rarytas to jedna z najsłynniejszych knajp wpisujących się w kanon PRL-u. Z tradycją piaseckich flaków nierozerwalnie związana jest osoba pana Ryszarda Sieczkarza. Prowadził on restaurację od 1966 roku i opracował recepturę potrawy. Pracujący z nim kucharze wspominają, że stosował reżim technologiczny. Najświeższe produkty, flaki musiały być trzy razy obgotowane, woda odlana i najważniejsze - musiały być miękkie. Te zasady są ponadczasowe, znamy je i stosujemy do dzisiaj.

Flaki są przygotowywane według tradycyjnego przepisu Ryszarda Sieczkarza. – Flaki muszą być esencjonalne. Oprócz smaku świeżych ziół i warzyw musi być wyczuwalny aromat wołowiny i masła, zupa wymaga zaangażowania, gotowana jest nawet trzy, cztery razy dziennie. Pomimo upływu lat i zmian zachodzących w restauracji, receptura pozostała ta sama. Konsekwentnie się jej trzymamy.

Obraz
© 123RF.COM

Używamy składników najwyższej jakości i przestrzegamy reguł wypracowanych przez lata. To się sprawdza, bo goście do nas wracają. Z sentymentu do miejsca i smaku dania. Piaseckie flaki są wyjątkowe - owiane nostalgią. Przywołują wspomnienia – uśmiecha się Małgorzata Małysz.

Od 2008 roku w Piaskach w ostatnią niedzielę czerwca organizowane jest Święto Flaków. Podczas imprezy można posmakować różnych rodzajów flaków, przygotowywanych przez lokalne restauracje oraz koła gospodyń wiejskich. Jest także konkurs na najlepszą potrawę. W 2016 roku piaseckie flaki trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Restauracja Rarytas to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich smakoszy, którzy odwiedzają Lubelszczyznę. Piaseckimi flakami zajadają się artyści oraz politycy. – W 2014 roku odwiedził nas pan prezydent Bronisław Komorowski z rodziną i przedstawicielami rządu. Co ciekawe, wrócił do nas kilka tygodni temu, tym razem już zupełnie prywatnie, po cichu. To był dla na zaszczyt i powód do dumy, że nas zapamiętał. Gościł u nas Tadeusz Drozda, muzycy Budki Suflera, VOX, Kuba Badach, a ostatnio Anna Jurksztowicz i Krzesimir Dębski – mówi Małgorzata Małysz.

Polecamy wideo: Tradycjne polskie potrawy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce