Najsłynniejsze flaki w Polsce

Piaski to malowniczo położone miasteczko z dala od szumu i zgiełku. Obowiązkowy przystanek podczas podróży przez Lubelszczyznę. Dlaczego? Otóż, to właśnie tam w restauracji Rarytas, możemy spróbować najsłynniejszych w Polsce flaków. Zajadał się nimi nawet prezydent. Na czym polega fenomen piaseckich flaków, opowiada Małgorzata Małysz, która wraz z bratem Michałem Szczepanowskim prowadzi lokal, pod czujnym okiem mamy - Anny Szczepanowskiej.

Najsłynniejsze flaki w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
8

Tradycja piaseckich flaków sięga czasów, gdy w miasteczku odbywały się znane w całym regionie, cotygodniowe targi końskie. Kupcy z Polski po udanej transakcji zachodzili na kieliszek zimnej wódki i miskę flaków do restauracji Rarytas.

- Restauracja powstała w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Właścicielem była Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" – opowiada Małgorzata Małysz. – Rarytas to jedna z najsłynniejszych knajp wpisujących się w kanon PRL-u. Z tradycją piaseckich flaków nierozerwalnie związana jest osoba pana Ryszarda Sieczkarza. Prowadził on restaurację od 1966 roku i opracował recepturę potrawy. Pracujący z nim kucharze wspominają, że stosował reżim technologiczny. Najświeższe produkty, flaki musiały być trzy razy obgotowane, woda odlana i najważniejsze - musiały być miękkie. Te zasady są ponadczasowe, znamy je i stosujemy do dzisiaj.

Flaki są przygotowywane według tradycyjnego przepisu Ryszarda Sieczkarza. – Flaki muszą być esencjonalne. Oprócz smaku świeżych ziół i warzyw musi być wyczuwalny aromat wołowiny i masła, zupa wymaga zaangażowania, gotowana jest nawet trzy, cztery razy dziennie. Pomimo upływu lat i zmian zachodzących w restauracji, receptura pozostała ta sama. Konsekwentnie się jej trzymamy.

Obraz
© 123RF.COM

Używamy składników najwyższej jakości i przestrzegamy reguł wypracowanych przez lata. To się sprawdza, bo goście do nas wracają. Z sentymentu do miejsca i smaku dania. Piaseckie flaki są wyjątkowe - owiane nostalgią. Przywołują wspomnienia – uśmiecha się Małgorzata Małysz.

Od 2008 roku w Piaskach w ostatnią niedzielę czerwca organizowane jest Święto Flaków. Podczas imprezy można posmakować różnych rodzajów flaków, przygotowywanych przez lokalne restauracje oraz koła gospodyń wiejskich. Jest także konkurs na najlepszą potrawę. W 2016 roku piaseckie flaki trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Restauracja Rarytas to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich smakoszy, którzy odwiedzają Lubelszczyznę. Piaseckimi flakami zajadają się artyści oraz politycy. – W 2014 roku odwiedził nas pan prezydent Bronisław Komorowski z rodziną i przedstawicielami rządu. Co ciekawe, wrócił do nas kilka tygodni temu, tym razem już zupełnie prywatnie, po cichu. To był dla na zaszczyt i powód do dumy, że nas zapamiętał. Gościł u nas Tadeusz Drozda, muzycy Budki Suflera, VOX, Kuba Badach, a ostatnio Anna Jurksztowicz i Krzesimir Dębski – mówi Małgorzata Małysz.

Polecamy wideo: Tradycjne polskie potrawy

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg