Najsłynniejsze flaki w Polsce

Piaski to malowniczo położone miasteczko z dala od szumu i zgiełku. Obowiązkowy przystanek podczas podróży przez Lubelszczyznę. Dlaczego? Otóż, to właśnie tam w restauracji Rarytas, możemy spróbować najsłynniejszych w Polsce flaków. Zajadał się nimi nawet prezydent. Na czym polega fenomen piaseckich flaków, opowiada Małgorzata Małysz, która wraz z bratem Michałem Szczepanowskim prowadzi lokal, pod czujnym okiem mamy - Anny Szczepanowskiej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tradycja piaseckich flaków sięga czasów, gdy w miasteczku odbywały się znane w całym regionie, cotygodniowe targi końskie. Kupcy z Polski po udanej transakcji zachodzili na kieliszek zimnej wódki i miskę flaków do restauracji Rarytas.

- Restauracja powstała w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Właścicielem była Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" – opowiada Małgorzata Małysz. – Rarytas to jedna z najsłynniejszych knajp wpisujących się w kanon PRL-u. Z tradycją piaseckich flaków nierozerwalnie związana jest osoba pana Ryszarda Sieczkarza. Prowadził on restaurację od 1966 roku i opracował recepturę potrawy. Pracujący z nim kucharze wspominają, że stosował reżim technologiczny. Najświeższe produkty, flaki musiały być trzy razy obgotowane, woda odlana i najważniejsze - musiały być miękkie. Te zasady są ponadczasowe, znamy je i stosujemy do dzisiaj.

Flaki są przygotowywane według tradycyjnego przepisu Ryszarda Sieczkarza. – Flaki muszą być esencjonalne. Oprócz smaku świeżych ziół i warzyw musi być wyczuwalny aromat wołowiny i masła, zupa wymaga zaangażowania, gotowana jest nawet trzy, cztery razy dziennie. Pomimo upływu lat i zmian zachodzących w restauracji, receptura pozostała ta sama. Konsekwentnie się jej trzymamy.

Obraz
© 123RF.COM

Używamy składników najwyższej jakości i przestrzegamy reguł wypracowanych przez lata. To się sprawdza, bo goście do nas wracają. Z sentymentu do miejsca i smaku dania. Piaseckie flaki są wyjątkowe - owiane nostalgią. Przywołują wspomnienia – uśmiecha się Małgorzata Małysz.

Od 2008 roku w Piaskach w ostatnią niedzielę czerwca organizowane jest Święto Flaków. Podczas imprezy można posmakować różnych rodzajów flaków, przygotowywanych przez lokalne restauracje oraz koła gospodyń wiejskich. Jest także konkurs na najlepszą potrawę. W 2016 roku piaseckie flaki trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Restauracja Rarytas to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich smakoszy, którzy odwiedzają Lubelszczyznę. Piaseckimi flakami zajadają się artyści oraz politycy. – W 2014 roku odwiedził nas pan prezydent Bronisław Komorowski z rodziną i przedstawicielami rządu. Co ciekawe, wrócił do nas kilka tygodni temu, tym razem już zupełnie prywatnie, po cichu. To był dla na zaszczyt i powód do dumy, że nas zapamiętał. Gościł u nas Tadeusz Drozda, muzycy Budki Suflera, VOX, Kuba Badach, a ostatnio Anna Jurksztowicz i Krzesimir Dębski – mówi Małgorzata Małysz.

Polecamy wideo: Tradycjne polskie potrawy

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne