Najostrzejsze papryczki świata. Tylko dla odważnych
Za ostrość papryczek chili odpowiedzialna jest kapsaicyna. Początkowo nie potrafiono określić dokładnej zawartości kapsaicyny w papryczkach - niezbyt dokładne przyrządy pomiarowe dawały nieprecyzyjne i sprzeczne wyniki. Metodę mierzenia ostrości potraw wynalazł w 1912 roku amerykański chemik, Wilbur Scoville.
Opracowano specjalną skalę, nazywaną skalą Scoville’a (w skrócie SHU), która określa zawartość kapsaicyny w konkretnych gatunkach papryczek. Skala jest prosta: jeśli papryczka ma wartość 100 w skali Scoville’a, oznacza to, że dla zneutralizowania ostrości jednej kropli soku z tej papryczki potrzeba sto kropli wody (czysta kapsaicyna ma około 15 mln punktów SHU).
Najostrzejsze papryczki świata - Pepper X
Za najostrzejszą papryczkę świata uchodzi Pepper X. Jako pierwsza odmiana, przekroczyła 3 mln punktów SHU. Wyhodował ją znany nam już z papryczki Carolina Reaper Ed Currie. Papryczka ta jest tak ostra, że sam jej zapach może spowodować poważne dolegliwości u wrażliwych osób. Dlatego też na razie nie ma możliwości, by ją kupić w jakiejkolwiek formie.
Najostrzejsze papryczki świata - Dragon's Breath
Tuż za nią plasuje się Dragon's Breath (2,5 mln punktów SHU). Jest to odmiana pieprzu chilijskiego, wyhodowana przez Walijczyka Mike'a Smitha w 2017 roku. To dziś druga pod względem ostrości papryka na świecie. Pierwotnym zamiarem Smitha było wyhodowanie nowej odmiany chili na pokazy hodowców roślin, a nie najostrzejszej papryczki świata. Naukowcy z Nottingham Trent University sądzą, że papryczka znajdzie zastosowanie w medycynie jako środek znieczulający.
Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie
Najostrzejsze papryczki świata - Carolina Reaper
Trzecie miejsce na podium zajmuje Carolina Reaper – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2012 r. Ma ponad 2 mln punktów SHU. Wyhodowana została przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych. Dziś używa jej się wyłącznie w celach naukowych. Do jedzenia zdecydowanie nie nadaje się. Jest nie tylko zbyt ostra, ale też pozbawiona innych walorów smakowych. W naszym zestawieniu znajduje się na najniższym stopniu podium.
Papryczka chili - jak złagodzić pieczenie?
Nawet najbardziej zatwardziałym entuzjastom ostrych smaków zdarza się, że po ugryzieniu papryczki zaczyna trawić ich ogień. Warto pamiętać, że próba ugaszenia go wodą to częsty i poważny błąd, ponieważ woda rozprowadza kapsaicynę, przynosi to więc efekt odwrotny od zamierzonego. Natomiast substancja ta rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu - ulgę przynosi wypicie tłustego mleka czy kieliszka wina.
Gdy gotujemy potrawy z użyciem bardzo ostrych papryczek, na wszelki wypadek zachowajmy dużą ostrożność. Doświadczeni kucharze zalecają, aby do krojenia zawsze używać jednorazowych rękawiczek.
Pikantna zupa z chili - przepis
Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
- 25 dag mielonego mięsa wołowego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- świeży ogórek,
- 5 pomidorów,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 2 papryczki, chili,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 l bulionu.
Przygotowanie:
- Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa rodzaje mięsa mielonego.
- Teraz czas na przyprawy. Smaż wszystko, aż mięso zarumieni się. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i ogórki.
- Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec dolej wodę i gotuj wszytko przez ok. 15 minut.