Najostrzejsze papryczki świata. Tylko dla odważnych

Za ostrość papryczek chili odpowiedzialna jest kapsaicyna. Początkowo nie potrafiono określić dokładnej zawartości kapsaicyny w papryczkach - niezbyt dokładne przyrządy pomiarowe dawały nieprecyzyjne i sprzeczne wyniki. Metodę mierzenia ostrości potraw wynalazł w 1912 roku amerykański chemik, Wilbur Scoville.

Ostre papryczkiOstre papryczki mają wielu fanów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Opracowano specjalną skalę, nazywaną skalą Scoville’a (w skrócie SHU), która określa zawartość kapsaicyny w konkretnych gatunkach papryczek. Skala jest prosta: jeśli papryczka ma wartość 100 w skali Scoville’a, oznacza to, że dla zneutralizowania ostrości jednej kropli soku z tej papryczki potrzeba sto kropli wody (czysta kapsaicyna ma około 15 mln punktów SHU).

Najostrzejsze papryczki świata - Pepper X

Za najostrzejszą papryczkę świata uchodzi Pepper X. Jako pierwsza odmiana, przekroczyła 3 mln punktów SHU. Wyhodował ją znany nam już z papryczki Carolina Reaper Ed Currie. Papryczka ta jest tak ostra, że sam jej zapach może spowodować poważne dolegliwości u wrażliwych osób. Dlatego też na razie nie ma możliwości, by ją kupić w jakiejkolwiek formie.

Najostrzejsze papryczki świata - Dragon's Breath

Tuż za nią plasuje się Dragon's Breath (2,5 mln punktów SHU). Jest to odmiana pieprzu chilijskiego, wyhodowana przez Walijczyka Mike'a Smitha w 2017 roku. To dziś druga pod względem ostrości papryka na świecie. Pierwotnym zamiarem Smitha było wyhodowanie nowej odmiany chili na pokazy hodowców roślin, a nie najostrzejszej papryczki świata. Naukowcy z Nottingham Trent University sądzą, że papryczka znajdzie zastosowanie w medycynie jako środek znieczulający.

Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie

Najostrzejsze papryczki świata - Carolina Reaper

Trzecie miejsce na podium zajmuje Carolina Reaper – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2012 r. Ma ponad 2 mln punktów SHU. Wyhodowana została przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych. Dziś używa jej się wyłącznie w celach naukowych. Do jedzenia zdecydowanie nie nadaje się. Jest nie tylko zbyt ostra, ale też pozbawiona innych walorów smakowych. W naszym zestawieniu znajduje się na najniższym stopniu podium.

Papryczka chili - jak złagodzić pieczenie?

Nawet najbardziej zatwardziałym entuzjastom ostrych smaków zdarza się, że po ugryzieniu papryczki zaczyna trawić ich ogień. Warto pamiętać, że próba ugaszenia go wodą to częsty i poważny błąd, ponieważ woda rozprowadza kapsaicynę, przynosi to więc efekt odwrotny od zamierzonego. Natomiast substancja ta rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu - ulgę przynosi wypicie tłustego mleka czy kieliszka wina.

Gdy gotujemy potrawy z użyciem bardzo ostrych papryczek, na wszelki wypadek zachowajmy dużą ostrożność. Doświadczeni kucharze zalecają, aby do krojenia zawsze używać jednorazowych rękawiczek.

Ostre papryczki
© Getty Images

Pikantna zupa z chili - przepis

Składniki:

  1. 25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  2. 25 dag mielonego mięsa wołowego,
  3. cebula,
  4. 3 ząbki czosnku,
  5. łyżka oleju rzepakowego,
  6. świeży ogórek,
  7. 5 pomidorów,
  8. 1/2 puszki kukurydzy,
  9. puszka czerwonej fasoli,
  10. 2 papryczki, chili,
  11. łyżka koncentratu pomidorowego,
  12. sól i pieprz do smaku,
  13. przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,
  14. 1 l bulionu.

Przygotowanie:

  • Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa rodzaje mięsa mielonego.
  • Teraz czas na przyprawy. Smaż wszystko, aż mięso zarumieni się. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i ogórki.
  • Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec dolej wodę i gotuj wszytko przez ok. 15 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥