Najostrzejsze papryczki świata. Tylko dla odważnych

Za ostrość papryczek chili odpowiedzialna jest kapsaicyna. Początkowo nie potrafiono określić dokładnej zawartości kapsaicyny w papryczkach - niezbyt dokładne przyrządy pomiarowe dawały nieprecyzyjne i sprzeczne wyniki. Metodę mierzenia ostrości potraw wynalazł w 1912 roku amerykański chemik, Wilbur Scoville.

Ostre papryczkiOstre papryczki mają wielu fanów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Opracowano specjalną skalę, nazywaną skalą Scoville’a (w skrócie SHU), która określa zawartość kapsaicyny w konkretnych gatunkach papryczek. Skala jest prosta: jeśli papryczka ma wartość 100 w skali Scoville’a, oznacza to, że dla zneutralizowania ostrości jednej kropli soku z tej papryczki potrzeba sto kropli wody (czysta kapsaicyna ma około 15 mln punktów SHU).

Najostrzejsze papryczki świata - Pepper X

Za najostrzejszą papryczkę świata uchodzi Pepper X. Jako pierwsza odmiana, przekroczyła 3 mln punktów SHU. Wyhodował ją znany nam już z papryczki Carolina Reaper Ed Currie. Papryczka ta jest tak ostra, że sam jej zapach może spowodować poważne dolegliwości u wrażliwych osób. Dlatego też na razie nie ma możliwości, by ją kupić w jakiejkolwiek formie.

Najostrzejsze papryczki świata - Dragon's Breath

Tuż za nią plasuje się Dragon's Breath (2,5 mln punktów SHU). Jest to odmiana pieprzu chilijskiego, wyhodowana przez Walijczyka Mike'a Smitha w 2017 roku. To dziś druga pod względem ostrości papryka na świecie. Pierwotnym zamiarem Smitha było wyhodowanie nowej odmiany chili na pokazy hodowców roślin, a nie najostrzejszej papryczki świata. Naukowcy z Nottingham Trent University sądzą, że papryczka znajdzie zastosowanie w medycynie jako środek znieczulający.

Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie

Najostrzejsze papryczki świata - Carolina Reaper

Trzecie miejsce na podium zajmuje Carolina Reaper – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2012 r. Ma ponad 2 mln punktów SHU. Wyhodowana została przez Eda Currie w Stanach Zjednoczonych. Dziś używa jej się wyłącznie w celach naukowych. Do jedzenia zdecydowanie nie nadaje się. Jest nie tylko zbyt ostra, ale też pozbawiona innych walorów smakowych. W naszym zestawieniu znajduje się na najniższym stopniu podium.

Papryczka chili - jak złagodzić pieczenie?

Nawet najbardziej zatwardziałym entuzjastom ostrych smaków zdarza się, że po ugryzieniu papryczki zaczyna trawić ich ogień. Warto pamiętać, że próba ugaszenia go wodą to częsty i poważny błąd, ponieważ woda rozprowadza kapsaicynę, przynosi to więc efekt odwrotny od zamierzonego. Natomiast substancja ta rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu - ulgę przynosi wypicie tłustego mleka czy kieliszka wina.

Gdy gotujemy potrawy z użyciem bardzo ostrych papryczek, na wszelki wypadek zachowajmy dużą ostrożność. Doświadczeni kucharze zalecają, aby do krojenia zawsze używać jednorazowych rękawiczek.

Ostre papryczki
© Getty Images

Pikantna zupa z chili - przepis

Składniki:

  1. 25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  2. 25 dag mielonego mięsa wołowego,
  3. cebula,
  4. 3 ząbki czosnku,
  5. łyżka oleju rzepakowego,
  6. świeży ogórek,
  7. 5 pomidorów,
  8. 1/2 puszki kukurydzy,
  9. puszka czerwonej fasoli,
  10. 2 papryczki, chili,
  11. łyżka koncentratu pomidorowego,
  12. sól i pieprz do smaku,
  13. przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,
  14. 1 l bulionu.

Przygotowanie:

  • Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa rodzaje mięsa mielonego.
  • Teraz czas na przyprawy. Smaż wszystko, aż mięso zarumieni się. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i ogórki.
  • Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec dolej wodę i gotuj wszytko przez ok. 15 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia