Najlepsze restauracje świata

Brytyjski magazyn "Restaurant" ogłosił doroczną listę 50 najlepszych restauracji świata. W głosowaniu wzięli udział szefowie kuchni, restauratorzy, eksperci i dziennikarze kulinarni. Sprawdź, kto zwyciężył.

Obraz

/ 10Ranking

Obraz
© archiwum

Brytyjski magazyn "Restaurant" ogłosił doroczną listę 50 najlepszych restauracji świata. W głosowaniu wzięli udział szefowie kuchni, restauratorzy, eksperci i dziennikarze kulinarni. Sprawdź, kto zwyciężył.

Nowojorska restauracja Thomasa Kellera otwiera pierwszą dziesiątkę. Tutejszy szef kuchni każdego dnia przygotowuje dwa wyjątkowe zestawy - szefa kuchni oraz wegetariański, a każdy z nich składa się z dziewięciu "degustacyjnych" dań. Niezbyt dużych, tak by po zjedzeniu jednej porcji mieć jeszcze ochotę (i miejsce) na kolejne (stała cena - 295 dolarów). Menu często zawiera luksusowe składniki jak foie gras czy trufle. Restauracja działa od 8 lat i przez ten czas zaproponowała już ponad 30 tys. dań! Oczywiście część z nich to ulepszone wersje przepisów z poprzednich lat.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 109. Le Chateaubriand, Paryż

Obraz
© archiwum

Trudno by nie znalazła się tu jedna z francuskich restauracji. Chociaż, o dziwo, w topowej dziesiątce "Le Chateaubriand" to jedyny reprezentant kraju, który słynie z najbardziej wyrafinowanej kuchni świata. Ale paryska restauracja to miejsce bez wielkiego zadęcia. Tu króluje raczej prostota, bezpretensjonalność i skromność, nawet w wystroju. Jak podkreślają jurorzy, restauracja jest doskonała, demokratyczna i niedroga. Nie każdemu może odpowiadać tylko pięciodaniowe, chociaż innowacyjne menu (cena 33-39 euro) i rodzime, raczej proste wina, ale to nie przeszkadza temu, by zawsze było tu tłoczno. W zestawie można zamówić np. węgorza w soku pomarańczowymi i oliwie z oliwek lub też jagnięcinę z miętą.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 108. Arzak, San Sebastian

Obraz
© archiwum

Rodzinna restauracja z tradycją. Prowadzona jest przez wnuka pierwszych właścicieli, którzy pod koniec XIX w. założyli pod San Sebastian gospodę i winiarnię. Teraz Juan Mari Arzak wraz z córką Eleną proponują nie tylko smaczne, ale też "ładne" jedzenie. Dania na talerzach robią wrażenie - kolorowe, fantazyjne, ale nie przekombinowane. Łączą tradycyjne baskijskie potrawy z nowoczesną kuchnią. Jak twierdzą sekret udanego dania tkwi w tym, ile serca włożymy w jego przygotowanie. Oczywiście nie bez znaczenia jest też świeżość składników. Taką jakość sobie nieźle cenią - lunch z winem dla dwóch osób kosztuje ok. 450 euro.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 107. D.O.M, Sao Paulo

Obraz
© archiwum

W restauracji w Sao Paulo rządzi Alex Atala, który z zapałem wypróbowuje wszystkie możliwe brazylijskie produkty. I nie spoczywa na laurach. Przeszukuje Amazonię w poszukiwaniu rdzennych przypraw, a w jego kuchni używa się m.in. bulw manioku, soku tupuci oraz przyrządza ogromną rybę pirarucu (jej długość może sięgać nawet do 2,5 m). Na talerze zawędrowała też priprioca - roślina odkryta w sercu deszczowego lasu. Nowe doświadczenia kulinarne słono kosztują. Za tzw. tasting menu, gdzie do spróbowania mamy 7 dań, trzeba zapłacić ok. 250 dolarów.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 106. Alinea, Chicago

Obraz
© archiwum

Mistrzem, a dla niektórych wręcz czarodziejem jest tutaj Grant Achatz. Alinea nie jest bowiem zwykłą restauracją, ponieważ króluje w niej kuchnia molekularna, której bliżej czasami do alchemii niż do gotowania. A przynajmniej znajomość fizyki i chemii zdecydowanie się przydaje. Pasją właściciela są nieznane kombinacje smaków i nadawanie nowych form znanym składnikom. Tutaj produkuje się np. przezroczysty destylat z tajskich papryczek chili, który zachowuje cały aromat strączków, ale jest pozbawiony ich ognistości. Zagęszczony do postaci żelu podawany jest wraz z confit z wieprzowiny na liściu sałaty o smaku ogórka oraz pestkami banana. Dania serwuje się tutaj w probówkach, cylindrach i innych naczyniach przypominających raczej wyposażenie laboratorium niż restauracji. 195 dolarów za tasting menu (21 smaków).

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 104. Osteria Francescana, Modena

Obraz
© archiwum

Inspiracją dla potraw we włoskiej restauracji są dzieła sztuki oraz tradycyjna kuchnia regionu Emilia-Romania. Dowodzący tutaj Massimo Bottura udowadnia, że najlepsze jest połączenie wyobraźni i zabawy. I takie są też jego potrawy. Stworzył m.in. deser będący interpretacją jednego z obrazów Kandinskiego. Podstawą wyrafinowanych dań są jednak sprawdzone regionalne produkty. Możemy wybrać jeden z dwóch zestawów - tradycyjny lub bardziej eksperymentalny (11 dań).

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 105. The Fat Duck, Bray

Obraz
© archiwum

To kolejna restauracja pod znakiem kuchni molekularnej. I chyba najsłynniejsza. Tutaj specjalnością zakładu jest m.in. mus z zielonej herbaty i limonki w ciekłym azocie, owsianka ze ślimaków, sardynki na tostowym sorbecie, biała czekolada z kawiorem, lody o smaku wędzonego bekonu z jajkiem i czekoladki o skórzano-piniowo-tytoniowym aromacie. Lokal Hestona Blumenthala od kilku lat utrzymuje się w czołówce rankingu mimo, że w 2009 r. musiał zamknąć "Grubą Kaczkę", gdy goście zgłaszali przypadki zatruć. Stali bywalcy jednak wrócili. Tasting menu (14 potraw) kosztuje tu 160 funtów brytyjskich.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 103. Mugaritz, Errenteria

Obraz
© archiwum

Kolejna restauracja w okolicach San Sebastian, gdzie o jakości potraw decydują lokalne produkty kupowane bezpośrednio od rolników i hodowców. Nawet zioła, których używa się w kuchni rosną w pobliskim ogrodzie. Andoni Luis Aduriz zawsze podkreśla, że jego restauracja, mieszcząca się w starym wiejskim domu, ma bardzo bliskie związki z naturą i opiera się na sezonowych produktach. Menu, które jest efektem wielu lat pracy i zawiera 15 potraw - cena od 110 do 140 euro.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

/ 102. El Celler de Can Roca, Girona

Obraz
© archiwum

Restaurację w Gironie stworzyli trzej bracia - Joan (szef kuchni), Joseph (sommelier) i Jordi (odpowiada za desery). Istnieje już od 25 lat, a założyciele wyjaśniają, że ich kuchnia jest wypadkową różnych podejść. Liczy się zarówno tradycja jak i emocje, bo potrawy tu serwowane powinny przywoływać zapomniane smaki i aromaty. Pierwszym daniem jakie włączyli do karty była sola z rozmarynem i czosnkowym winegretem. Od tego czasu zawsze jest w menu, chociaż sposób jej przyrządzenia bardzo się zmienił. Tasting menu (6 potraw) kosztuje 115 euro.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

10 / 101. Noma, Kopenhaga

Obraz
© archiwum

Mchy i szpik. To jada się w najlepszej restauracji świata! Kopenhaska "Noma" zwyciężyła już drugi rok z rzędu. Jej szef Rene Redzepi zbudował reputację swego lokalu na - jak to określono - "neonordyckiej" kuchni, w której można spróbować wędzonego szpiku, a także ślimaków, morskich wodorostów i dzikich ziół. I to zrobiło furorę. Za zestaw z siedmiu dań zapłacimy równowartość ok. 600 zł.

Polecamy również Najdziwniejsze restauracje w Europie

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce