Najlepsze przepisy na domowe kiszonki i pikle

To idealny czas, by je przygotować

To najlepszy moment, by przygotować domową spiżarnię na nadejście zimy. David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych probiotyków. Zobaczcie przepisu na pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i "nakładany hermelin", czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek.

Pikle z grillowanych warzyw

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 cukinie o średniej wielkości
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
2 łyżki gorczycy
150 ml wody
150 ml octu białego
1,5 kopiastej łyżki cukru
1,5 kopiastej łyżki soli

Przygotowanie:
Pokrój cukinię wzdłuż na cztery części. Pokrój czerwone papryki na plastry o szerokości 2 cm. Grilluj warzywa 2-3 minuty z obu stron. Odstaw do wystudzenia. Układaj grillowane warzywa na stojąco w słoiku. W rondelku wymieszaj wodę z octem i resztę składników. Gotuj 3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej gorącą zalewę do słoika. Strząśnij delikatnie, by płyn równomiernie się ułożył. Zamknij szczelnie pokrywką i odstaw na minimum 24 godziny. Po otwarciu pikle przechowaj w lodówce do tygodnia.
Ten sam przepis wykorzystasz do wszystkich surowych warzyw i owoców, niekoniecznie po grillowaniu. Grillowanie nadaje warzywom przyjemny węglowy i delikatny wędzony smak. Możesz użyć świeżych i suszonych ziół, przypraw, imbiru czy papryczki chilli do aromatyzowanie pikli.

Kiszone warzywa

Składniki na jeden słoik 500 ml, do wyboru:
Ogórki
Kalafior
Marchewki
Buraki
Cebula
Pomidory
Czosnek
Składniki aromatyczne: liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki
Koper
Świeży chrzan
Kolendra, pieprz, kumin itp.
500 ml przygotowanej zimnej wody
Łyżka soli spożywczej niejodowanej

Przygotowanie:
Wybór warzyw należy do ciebie. Można ukisić właściwie wszystko, owoce również. Ważne, by owoce i warzywa były świeże, jędrne bez śladu uszkodzenia, najlepiej ekologiczne albo ze sprawdzonego źródła. Słoiki do kiszenie muszą być sparzone i dobrze wysuszone. 5-6 pomidorów sparz i obierz ze skórki. Zostaw je w całości. 5 ząbki czosnku obierz ze skórki. Przełóż warzywa do słoika, dodaj świeżą nie dłużą gałązka kopru, dwa kawałki chrzanu. Jeśli chcesz, dodaj liście winogrona. Zalej słoik zimną zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.

"Nakładany hermelin" czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 sery Camembert, Brie lub czeski Hermelin
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
Cebula
Łyżka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
Łyżka różowego pieprzu ziarnistego lub kolorowy pieprz ziarnisty
Łyżeczka soli
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Posiekaj chilli. Pokrój czosnek i cebula w cienkich piórkach. Pokrój Camembert w 8 kawałkach. Wymieszaj chilli z pieprzem, słodką papryką, solą. Obtocz ser w przyprawach i przełóż na dno słoika. Dodaj cebulę, liście laurowy, rozmaryn i czosnek na wierzch. Wlej oliwy z oliwek, tak by pokrywała wszystkie składniki. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie do lodówki. Możesz też pokroić cały camembert na dwie połówki i pomiędzy ułożyć przyprawy. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej. Zamiast Camembert, użyj Brie albo innego miękkiego sera pleśniowego.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny