Najlepsze przepisy na domowe kiszonki i pikle

To idealny czas, by je przygotować

To najlepszy moment, by przygotować domową spiżarnię na nadejście zimy. David Gaboriaud przygotował słoiki pełne kiszonych i piklowanych warzyw. Są one nie tylko smaczne, lecz także zawierają dużo potrzebnych probiotyków. Zobaczcie przepisu na pikle z grillowanych warzyw, kiszone warzywa i "nakładany hermelin", czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek.

Pikle z grillowanych warzyw

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 cukinie o średniej wielkości
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
2 łyżki gorczycy
150 ml wody
150 ml octu białego
1,5 kopiastej łyżki cukru
1,5 kopiastej łyżki soli

Przygotowanie:
Pokrój cukinię wzdłuż na cztery części. Pokrój czerwone papryki na plastry o szerokości 2 cm. Grilluj warzywa 2-3 minuty z obu stron. Odstaw do wystudzenia. Układaj grillowane warzywa na stojąco w słoiku. W rondelku wymieszaj wodę z octem i resztę składników. Gotuj 3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wlej gorącą zalewę do słoika. Strząśnij delikatnie, by płyn równomiernie się ułożył. Zamknij szczelnie pokrywką i odstaw na minimum 24 godziny. Po otwarciu pikle przechowaj w lodówce do tygodnia.
Ten sam przepis wykorzystasz do wszystkich surowych warzyw i owoców, niekoniecznie po grillowaniu. Grillowanie nadaje warzywom przyjemny węglowy i delikatny wędzony smak. Możesz użyć świeżych i suszonych ziół, przypraw, imbiru czy papryczki chilli do aromatyzowanie pikli.

Kiszone warzywa

Składniki na jeden słoik 500 ml, do wyboru:
Ogórki
Kalafior
Marchewki
Buraki
Cebula
Pomidory
Czosnek
Składniki aromatyczne: liście wiśni, winogron lub czarnej porzeczki
Koper
Świeży chrzan
Kolendra, pieprz, kumin itp.
500 ml przygotowanej zimnej wody
Łyżka soli spożywczej niejodowanej

Przygotowanie:
Wybór warzyw należy do ciebie. Można ukisić właściwie wszystko, owoce również. Ważne, by owoce i warzywa były świeże, jędrne bez śladu uszkodzenia, najlepiej ekologiczne albo ze sprawdzonego źródła. Słoiki do kiszenie muszą być sparzone i dobrze wysuszone. 5-6 pomidorów sparz i obierz ze skórki. Zostaw je w całości. 5 ząbki czosnku obierz ze skórki. Przełóż warzywa do słoika, dodaj świeżą nie dłużą gałązka kopru, dwa kawałki chrzanu. Jeśli chcesz, dodaj liście winogrona. Zalej słoik zimną zalewą. Dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.

"Nakładany hermelin" czyli czeski pikantny camembert w zalewie z oliwy z oliwek

Składniki na jeden słoik 500 ml:
2 sery Camembert, Brie lub czeski Hermelin
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
Cebula
Łyżka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
Łyżka różowego pieprzu ziarnistego lub kolorowy pieprz ziarnisty
Łyżeczka soli
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Posiekaj chilli. Pokrój czosnek i cebula w cienkich piórkach. Pokrój Camembert w 8 kawałkach. Wymieszaj chilli z pieprzem, słodką papryką, solą. Obtocz ser w przyprawach i przełóż na dno słoika. Dodaj cebulę, liście laurowy, rozmaryn i czosnek na wierzch. Wlej oliwy z oliwek, tak by pokrywała wszystkie składniki. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie do lodówki. Możesz też pokroić cały camembert na dwie połówki i pomiędzy ułożyć przyprawy. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej. Zamiast Camembert, użyj Brie albo innego miękkiego sera pleśniowego.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza