Najdziwniejsze zestawienia smaków

Gdy kobieta w ciąży je kiszonego ogórka przegryzanego czekoladą, uśmiechamy się tylko pobłażliwie - bo jej przecież wolno, bo ma zachcianki właśnie ciążowe. A jak brzmi wymówka odważnych smakoszy, którzy lubią nietypowo zestawiać produkty z zupełnie różnych grup smakowych?

Obraz

/ 11To jest pyszne!

Obraz
© flickr/_lulu/cc 2.0/at/

Każdy prawdziwy mistrz kuchni wie, że o gustach się nie dyskutuje. Nie wszyscy jednak mają tak otwarty umysł, by podejść bez uprzedzeń do czekoladowego batonika obtoczonego w cieście naleśnikowym, usmażonego w głębokim tłuszczu i polanego keczupem. Albo do lodów o smaku homara czy wódki o smaku boczku.

/ 11Wszyscy tego próbujemy

Obraz
© sxc.hu

Ale zanim zarzekniecie się, że ?nigdy nie tkniecie czegoś takiego?, bo żołądek wywraca się już na samą myśl o tak absurdalnym połączeniu, zastanówcie się? naprawdę nigdy nie jedliście słodkiej bułki z mięsnym nadzieniem? Toż to najzwyklejszy hamburger z popularnej sieci barów typu fast food. A słono-pikantny ser pleśniowy zagryzany winogronami? A solone orzeszki ziemne w miodowej skorupce?

/ 11Liczy się smak

Obraz
© flickr/johnjoh/cc 2.0/at/sa/

Te i inne niestandardowe zestawienia zrobiły wielką karierę mimo początkowego oporu. Bo co z tego, że kontrast smaków poszczególnych składników potrawy trochę razi, skoro całość jest po prostu wyśmienita? To, co dziś jest popularne i oczywiste, początkowo stanowiło przykład kulinarnej ekstrawagancji.

/ 11Słodko-gorzkie

Obraz
© sxc.hu

Są co prawda kuchnie, w których tradycyjnie chętnie łączy się smaki: kwaśny z ostrym, słodki z gorzkim, często nawet wszystkie naraz. Prym wiodą tu potrawy rodem z Azji ? Indii, Chin, Japonii czy Indonezji ? a także z Afryki czy Ameryki Południowej. Przyzwyczajone do bardziej stonowanych potraw podniebienia Europejczyków trudniej było przekonać do smakowitych kontrastów.

/ 11Jajecznica i placki

Obraz
© flickr/avlxyz/cc 2.0/at/sa/

Niektórzy zresztą wciąż nie pojmują, jak można jeść na przykład jajecznicę z pomidorami, a co dopiero z keczupem! Podzielone są zdania także co do tego, jak najlepiej podawać placki ziemniaczane ? część miłośników tej potrawy nie wyobraża ich sobie inaczej, niż posypanych cukrem albo polanych słodką śmietaną. Inni wolą sos tatarski i musztardę albo? mus jabłkowy. Wszystkie te zestawienia łączy zaś jedno, mianowicie uwielbienie, jakim darzą je łasuchy.

/ 11Łosoś z truskawkami? Czemu nie!

Obraz
© flickr/scottrettberg/cc 2.0/at/sa/

Znacznie więcej tolerancji przejawiamy w przypadku dodatków do różnych pieczeni. Mięso podane z brzoskwiniami czy śliwkami prawie nikogo nie dziwi, choć już kurczak w sosie pomidorowo-miodowym albo łosoś zapiekany z truskawkami oraz żółtym serem nadal budzi pewien odruchowy opór.

/ 11Sałatkowy miszmasz

Obraz
© sxc.hu

Mimo sceptycyzmu tradycjonalistów wydaje się, że eksperymenty są nie tyle dozwolone, ile wręcz pożądane. Mieszanka (czasem piorunująca) smaków w sałatce bywa mile widziana ? na przykład ananas i winogrona w połączeniu z tuńczykiem błyskawicznie zdobyły rzesze wiernych fanów. Popularnością cieszy się także połączenie rodzynków i żółtego sera, względnie parówek z jabłkami.

/ 11Inne nie znaczy złe

Obraz
© flickr/avlxyz/cc 2.0/at/sa/

Dalszych przykładów można szukać chociażby w ciastach oraz zapiekankach. Słodki wypiek z zatopionymi w środku kawałkami wyjątkowo kwaśnego rabarbaru tylko z pozoru zakrawa na kulinarny żart, bo w rzeczywistości smakuje wybornie. Podobnie słodka dynia w pikantnym cieście, zarumieniona w piekarniku z dodatkiem sera na wierzchu. Wszystko to są rzeczy, które z większym lub mniejszym oporem jakoś jesteśmy w stanie zaakceptować ? zwłaszcza po spróbowaniu i przekonaniu się za pomocą własnego podniebienia, że inne wcale nie musi być okropne.

/ 11Kanapkowe cuda

Obraz
© flickr/spine/cc 2.0/at/

Prawdziwego zrozumienia wymagają za to kulinarne doświadczenia smakoszy-amatorów, których wynalazki potrafią przyprawić o dreszcze lub wręcz odruch wymiotny. Największe pole do popisu ? ze względu na łatwość przygotowania ? dają tu kanapki.

10 / 11Trochę tego, trochę tamtego

Obraz
© flickr/lifeontheedge/cc 2.0/at/sa/

Nie chodzi tu o tak banalne połączenia jak chleb z żółtym serem oraz słodkim dżemem albo chałka z salami i musztardą. Prawdziwi miłośnicy mocnych wrażeń smarują swoje kanapki kremem czekoladowym i dodają plasterki ogórka kiszonego czy pikli. Albo biorą smalec i plasterek szynki, a na wierzch marmoladę jabłkową bądź śliwkową.

11 / 11Warto poeksperymentować

Obraz
© flickr/icrontic/cc 2.0/at/ndw/

Brzmi strasznie? Może wcale nie. Warto spróbować ? co najwyżej skrzywimy się z obrzydzeniem i wyrzucimy danie do śmietnika, a w lepszym razie dołączymy do grona lekko szalonych, za to kreatywnych i szczęśliwych eksperymentatorów kulinarnych.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości