Najdziwniejsze zestawienia smaków

Gdy kobieta w ciąży je kiszonego ogórka przegryzanego czekoladą, uśmiechamy się tylko pobłażliwie - bo jej przecież wolno, bo ma zachcianki właśnie ciążowe. A jak brzmi wymówka odważnych smakoszy, którzy lubią nietypowo zestawiać produkty z zupełnie różnych grup smakowych?

Obraz

/ 11To jest pyszne!

Obraz
© flickr/_lulu/cc 2.0/at/

Każdy prawdziwy mistrz kuchni wie, że o gustach się nie dyskutuje. Nie wszyscy jednak mają tak otwarty umysł, by podejść bez uprzedzeń do czekoladowego batonika obtoczonego w cieście naleśnikowym, usmażonego w głębokim tłuszczu i polanego keczupem. Albo do lodów o smaku homara czy wódki o smaku boczku.

/ 11Wszyscy tego próbujemy

Obraz
© sxc.hu

Ale zanim zarzekniecie się, że ?nigdy nie tkniecie czegoś takiego?, bo żołądek wywraca się już na samą myśl o tak absurdalnym połączeniu, zastanówcie się? naprawdę nigdy nie jedliście słodkiej bułki z mięsnym nadzieniem? Toż to najzwyklejszy hamburger z popularnej sieci barów typu fast food. A słono-pikantny ser pleśniowy zagryzany winogronami? A solone orzeszki ziemne w miodowej skorupce?

/ 11Liczy się smak

Obraz
© flickr/johnjoh/cc 2.0/at/sa/

Te i inne niestandardowe zestawienia zrobiły wielką karierę mimo początkowego oporu. Bo co z tego, że kontrast smaków poszczególnych składników potrawy trochę razi, skoro całość jest po prostu wyśmienita? To, co dziś jest popularne i oczywiste, początkowo stanowiło przykład kulinarnej ekstrawagancji.

/ 11Słodko-gorzkie

Obraz
© sxc.hu

Są co prawda kuchnie, w których tradycyjnie chętnie łączy się smaki: kwaśny z ostrym, słodki z gorzkim, często nawet wszystkie naraz. Prym wiodą tu potrawy rodem z Azji ? Indii, Chin, Japonii czy Indonezji ? a także z Afryki czy Ameryki Południowej. Przyzwyczajone do bardziej stonowanych potraw podniebienia Europejczyków trudniej było przekonać do smakowitych kontrastów.

/ 11Jajecznica i placki

Obraz
© flickr/avlxyz/cc 2.0/at/sa/

Niektórzy zresztą wciąż nie pojmują, jak można jeść na przykład jajecznicę z pomidorami, a co dopiero z keczupem! Podzielone są zdania także co do tego, jak najlepiej podawać placki ziemniaczane ? część miłośników tej potrawy nie wyobraża ich sobie inaczej, niż posypanych cukrem albo polanych słodką śmietaną. Inni wolą sos tatarski i musztardę albo? mus jabłkowy. Wszystkie te zestawienia łączy zaś jedno, mianowicie uwielbienie, jakim darzą je łasuchy.

/ 11Łosoś z truskawkami? Czemu nie!

Obraz
© flickr/scottrettberg/cc 2.0/at/sa/

Znacznie więcej tolerancji przejawiamy w przypadku dodatków do różnych pieczeni. Mięso podane z brzoskwiniami czy śliwkami prawie nikogo nie dziwi, choć już kurczak w sosie pomidorowo-miodowym albo łosoś zapiekany z truskawkami oraz żółtym serem nadal budzi pewien odruchowy opór.

/ 11Sałatkowy miszmasz

Obraz
© sxc.hu

Mimo sceptycyzmu tradycjonalistów wydaje się, że eksperymenty są nie tyle dozwolone, ile wręcz pożądane. Mieszanka (czasem piorunująca) smaków w sałatce bywa mile widziana ? na przykład ananas i winogrona w połączeniu z tuńczykiem błyskawicznie zdobyły rzesze wiernych fanów. Popularnością cieszy się także połączenie rodzynków i żółtego sera, względnie parówek z jabłkami.

/ 11Inne nie znaczy złe

Obraz
© flickr/avlxyz/cc 2.0/at/sa/

Dalszych przykładów można szukać chociażby w ciastach oraz zapiekankach. Słodki wypiek z zatopionymi w środku kawałkami wyjątkowo kwaśnego rabarbaru tylko z pozoru zakrawa na kulinarny żart, bo w rzeczywistości smakuje wybornie. Podobnie słodka dynia w pikantnym cieście, zarumieniona w piekarniku z dodatkiem sera na wierzchu. Wszystko to są rzeczy, które z większym lub mniejszym oporem jakoś jesteśmy w stanie zaakceptować ? zwłaszcza po spróbowaniu i przekonaniu się za pomocą własnego podniebienia, że inne wcale nie musi być okropne.

/ 11Kanapkowe cuda

Obraz
© flickr/spine/cc 2.0/at/

Prawdziwego zrozumienia wymagają za to kulinarne doświadczenia smakoszy-amatorów, których wynalazki potrafią przyprawić o dreszcze lub wręcz odruch wymiotny. Największe pole do popisu ? ze względu na łatwość przygotowania ? dają tu kanapki.

10 / 11Trochę tego, trochę tamtego

Obraz
© flickr/lifeontheedge/cc 2.0/at/sa/

Nie chodzi tu o tak banalne połączenia jak chleb z żółtym serem oraz słodkim dżemem albo chałka z salami i musztardą. Prawdziwi miłośnicy mocnych wrażeń smarują swoje kanapki kremem czekoladowym i dodają plasterki ogórka kiszonego czy pikli. Albo biorą smalec i plasterek szynki, a na wierzch marmoladę jabłkową bądź śliwkową.

11 / 11Warto poeksperymentować

Obraz
© flickr/icrontic/cc 2.0/at/ndw/

Brzmi strasznie? Może wcale nie. Warto spróbować ? co najwyżej skrzywimy się z obrzydzeniem i wyrzucimy danie do śmietnika, a w lepszym razie dołączymy do grona lekko szalonych, za to kreatywnych i szczęśliwych eksperymentatorów kulinarnych.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja