Ostra czy łagodna – po jaką musztardę lepiej sięgać

Gości na naszych stołach o każdej porze roku, choć latem jest szczególne ceniona, gdyż uatrakcyjnia smak grillowanych smakołyków. Na sklepowych półkach kuszą nas różne odsłony musztardy – od łagodnej po bardzo pikantną. Która zasługuje na szczególnie zainteresowanie?

Musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw
Źródło zdjęć: © 123RF

Mogą mieć różne smaki, nazwy czy opakowania, ale jedno łączy wszystkie musztardy – bazą tego produktu muszą być nasiona gorczycy, czyli rośliny z rodziny kapustowatych, cenionej już w starożytności. Receptura przysmaku narodziła się w czasach Imperium Rzymskiego i niewiele zmieniła się do dzisiaj – aromatyczny krem wytwarzano wówczas z roztartej gorczycy, octu, oleju i odrobiny miodu.

Musztardę chętnie stosowano jako dodatek do potraw, zimnych i ciepłych, była także ważnym składnikiem rozmaitych sosów. Medycy zalecali ją swoim pacjentom, ze względu na właściwości lecznicze gorczycy. Cieszyła się popularnością także w kolejnych epokach, w średniowieczu upowszechniła się profesja musztardnika, czyli rzemieślnika specjalizującego się w wyrabianiu tylko tego specjału. Najlepsi mistrzowie byli zatrudnieni na dworach królewskich czy w Watykanie – za wielkich miłośników pikantnego kremu uchodzili papieże Jan XXII i Klemens VII, który pałaszował go nawet z… lodami.

Musztardę szczególnie pokochali Francuzi. Najsłynniejszą do dziś produkuje się w Dijon i okolicach. Już w 1407 r. zadekretowano tam specjalnym aktem prawnym obowiązek używania wyłącznie dobrej jakości ziaren gorczycy oraz octu winnego, kilka wieków później zastąpionego moszczem z niedojrzałych winogron starannie wybranej odmiany.

Zobacz też: 5 nietypowych właściwości musztardy

Gorczyca – biała czy czarna?

Musztarda wciąż jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Występuje w wielu wersjach smakowych: od dość łagodnych, niekiedy nawet słodkawych (stołowa, kremska, bawarska) po bardziej ostre i wyraziste (Dijon, sarepska, rosyjska).

Mniej pikantne musztardy powstają zwykle na bazie nasion gorczycy białej, które wykazują dużo walorów odżywczych. Świetnie wpływają na procesy trawienia, pobudzając produkcję soków żołądkowych i przyspieszając przemianę materii. Zapobiegają zaparciom i nieżytom jelit oraz skutecznie ograniczają łaknienie, co powinny docenić osoby odchudzające się.

Biała gorczyca to skarbnica witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, poprawiając nasze samopoczucie. Podobnie działa inny ważny składnik tych ziarenek, czyli witamina E. Bez jej udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny, odpowiadających za zdrowy sen i aktywność w ciągu dnia.

Imponującymi właściwościami może pochwalić się także główny składnik ostrych musztard, czyli gorczyca czarna, wykazująca działanie przeczyszczające oraz przeciwzapalne. Dostarcza dużej dawki siarki, która wspomaga pracę wątroby i pomaga jej w usuwaniu toksyn. Jest bogatym źródłem synapiny, czyli organicznego związku należącego do grupy fenylokwasów, uznawanych za bardzo silne przeciwutleniacze, chroniące przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia oraz rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów.

Czarna gorczyca działa antybakteryjnie, pomaga zwalczyć infekcje gardła oraz obniża ciśnienie krwi. Nie należy jednak przesadzać z jej spożywaniem, ponieważ w nadmiarze grozi podrażnieniem błony śluzowej.

Uwaga na dodatki

Jak widać, korzystna dla zdrowia może być musztarda zarówno łagodna, jak i ostra. Problem w tym, że na mielonych ziarnach gorczycy, occie, wodzie i soli zwykle nie kończy się lista składników tego typu produktów.

Zazwyczaj znajdziemy w nich również cukier, i to niestety w dość dużej dawce. Raczej nie da się go uniknąć, ale należy zwrócić uwagę, na której pozycji listy składników go umieszczono. Jeśli w pierwszej czwórce, lepiej poszukać innej musztardy.

Starajmy się także unikać specjałów "wzbogaconych" chemicznymi substancjami konserwującymi, np. związkami siarki, których nadmiar może wywołać dolegliwości żołądkowe, a nawet nasilać objawy astmy.

Producenci musztard chętnie sięgają również po kwas cytrynowy, czyli regulator kwasowości, w zbyt dużych dawkach powodujący problemy z przyswajaniem niektórych cennych mikroelementów (zwłaszcza wapnia), nasilający dolegliwości związane np. z opryszczką, a także sprzyjający rozwojowi próchnicy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce