Murzynek z kardamonem. Pyszne ciacho do popołudniowej kawy
Sposób na idealne popołudnie? Filiżanka aromatycznej kawy i kawałek czekoladowego ciasta. Ewa Wachowicz ma dla was prosty przepis na kakaowego murzynka Wystarczy tylko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g masła
- 1½ szklanki cukru
- 1½ szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 garść orzechów włoskich
Przepis
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 minut (cały czas mieszając, by się nie przypaliło). Wystudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, zmiksować. Odlać ½ szklanki. Do reszty wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawić kardamonem (ew. dać bakalie, np. rodzynki lub orzechy). Następnie delikatnie dodać pianę z białek - ubitą ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej (o długości 36 cm). Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, wystudzić, polać odlaną wcześniej masą i posypać orzechami (wcześniej można uprażyć je w piekarniku).