Młode ziemniaki – nie daj się oszukać! Jak je kupić, by się nie naciąć?

Młode ziemniaki już pojawiły się na sklepowych półkach oraz bazarach. Jednak nie pochodzą one z Polski, a z cieplejszych krajów. Podpowiadamy, jak kupić młode ziemniaki, by nie dać się oszukać.

Jak kupić młode ziemniaki i nie dać się oszukać?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ziemniaki to popularny dodatek do wielu dań. Natomiast młode ziemniaki dla wielu osób to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Wystarczy podać je z chłodnikiem lub kefirem i oczywiście sporą ilością kopru. Obecnie na rynku możemy dostać już "młode ziemniaki". Jest tylko jeden mały problem: nie są one takie najmłodsze... Pochodzą one z Cypru, Włoch lub Izraela. Po prostu tam dojrzewają wcześniej niż w Polsce. Nie dajcie się więc nabrać na ten chwyt marketingowy.

Młode ziemniaki z Polski – kiedy kupimy?

Polskie młode ziemniaki pojawiają się w sprzedaży dopiero na przełomie maj-czerwiec. Na rynku zazwyczaj są dostępne do końca lipca, ponieważ później zaczynają dojrzewać. Te z Basenu Morza Śródziemnego od polskich różnią się terminem sadzenia i bardzo często smakiem. Są również znacznie droższe – ich cena wynosi około 3-4 zł za kilogram.

Polskie ziemniaki natomiast są bardzo delikatne. Nie nadają się one do dalekiego transportu, ponieważ są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne.

Jak przygotować młode ziemniaki?

Wyselekcjonowane ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować szczotką lub cienko, ale dokładnie oskrobać. Tak oczyszczone należy wrzucić do osolonego wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 kg ziemniaków lub litr wody) i gotować na średnim ogniu około 15-20 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji