Młode ziemniaki – nie daj się oszukać! Jak je kupić, by się nie naciąć?
Młode ziemniaki już pojawiły się na sklepowych półkach oraz bazarach. Jednak nie pochodzą one z Polski, a z cieplejszych krajów. Podpowiadamy, jak kupić młode ziemniaki, by nie dać się oszukać.
Ziemniaki to popularny dodatek do wielu dań. Natomiast młode ziemniaki dla wielu osób to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Wystarczy podać je z chłodnikiem lub kefirem i oczywiście sporą ilością kopru. Obecnie na rynku możemy dostać już "młode ziemniaki". Jest tylko jeden mały problem: nie są one takie najmłodsze... Pochodzą one z Cypru, Włoch lub Izraela. Po prostu tam dojrzewają wcześniej niż w Polsce. Nie dajcie się więc nabrać na ten chwyt marketingowy.
Zobacz także: Uważaj na młode ziemniaki z importu
Młode ziemniaki z Polski – kiedy kupimy?
Polskie młode ziemniaki pojawiają się w sprzedaży dopiero na przełomie maj-czerwiec. Na rynku zazwyczaj są dostępne do końca lipca, ponieważ później zaczynają dojrzewać. Te z Basenu Morza Śródziemnego od polskich różnią się terminem sadzenia i bardzo często smakiem. Są również znacznie droższe – ich cena wynosi około 3-4 zł za kilogram.
Polskie ziemniaki natomiast są bardzo delikatne. Nie nadają się one do dalekiego transportu, ponieważ są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne.
Jak przygotować młode ziemniaki?
Wyselekcjonowane ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować szczotką lub cienko, ale dokładnie oskrobać. Tak oczyszczone należy wrzucić do osolonego wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 kg ziemniaków lub litr wody) i gotować na średnim ogniu około 15-20 minut.
Zobacz także: Młode ziemniaki - jak je najlepiej przygotować?