Mleko – fakty i mity. Które jest najzdrowsze?
Mleko jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Co roku w Polsce wypijamy miliardy litrów tego zdrowego i pysznego płynu. Mleko jest znakomitym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz niezbędnych soli mineralnych i witamin, co nie znaczy, że wszystkim mleko służy. Stąd sprzeczne opinie na temat tego produktu! Jak to więc jest - pij mleko będziesz wielki czy mleko to napój dla cieląt, a nie ludzi?
Mleko – ile zawiera wapnia?
Mleko zawiera łatwo przyswajalny wapń – to jest fakt, który nie ulega wątpliwości. Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia w naszej diecie. A o właściwościach zdrowotnych tego minerału trudno dyskutować.
Wapń wpływa na rozwój układu kostnego, bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Przyswajanie wapnia wspomaga laktoza, cukier obecny w mleku. W mleku występuje również fosfor, który przeciwdziała wydalaniu wapnia wraz z moczem z organizmu. Picie mleka zmniejsza dodatkowo ryzyko wystąpienia osteoporozy, czyli choroby, której główną przyczyną jest niedobór wapnia w diecie. Produkty mleczne są niezbędne w procesie uzupełniania tego pierwiastka w organizmie.
Dorośli nie powinni pić mleka i jeść produktów nabiałowych
Większość dorosłych osób bez żadnych problemów może pić mleko. Jedynie niektórzy cierpią na nietolerancję laktozy. Takie osoby mogą zastąpić mleko produktami fermentowanymi, takimi jak kefir, jogurt czy maślanka. Nie szkodzą również sery, które są poddawane odpowiedniej obróbce. Jeśli jednak czujemy, że produkty z krowiego mleka nam nie służą, możemy zastąpić je owczymi czy kozimi.
Produkty, które źle przechowujesz
Mleko, które nie uczula
Mleko kozie nie uczula - to kolejny mit. Wszystkie rodzaje mleka zawierają jakieś czynniki alergenne i choć alergie na białko krowiego mleka występują częściej, to nie oznacza, że mleko kozie nie uczula.
Mleko i przetwory mleczne wspomagają odchudzanie - fakt
Wapń i witamina D, zawarte w mleku pomagają w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Właśnie dlatego wśród produktów, które pojawiają się w większości diet odchudzających, zwykle pojawiają się chude sery, jogurty czy mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Są niskokaloryczne, a do tego pozwalają na długo nasycić organizm, co ogranicza chęć podjadania.
Mleko i produkty mleczne zakazane dla cukrzyków - mit
Prawdą jest, że osoby chore na cukrzycę muszą bardzo uważać na dietę. Pewne obostrzenia dotyczą też nabiału, ze względu na obecny w nich cukier mleczny. Nie znaczy to jednak, że powinny całkowicie z niego rezygnować. Według instytutu Żywienia i Żywności, a także The American Diabetes Association diabetycy mogą bezpiecznie spożywać 2 - 3 porcje produktów mlecznych dziennie.
Za jedną porcje uważa się szklankę mleka, jogurtu czy kefiru albo gruby plaster sera. Najbardziej polecane są produkty fermentowane. Chorzy na cukrzycę powinni też wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie odtłuszczone. Po pierwsze brak tłuszczu uniemożliwia wchłonięcie przez organizm witamin A, D czy E. Po drugie produkty odtłuszczone zawierają sporo cukru, co powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Lepiej też zrezygnować z jedzenia produktów mlecznych na czczo.
Mleko - fermentowane czy świeże?
Fermentowane mleko lepsze niż świeże - fakt. Produkty takie jak jogurt czy kefir bardzo słusznie zaliczane są do produktów wyjątkowo zdrowych. Charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą i są bardzo bogate są w pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz w minerały, takie jak wapń, magnez, potas czy cynk. Najważniejsze są jednak bakterie probiotyczne, korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego. Zapobiegają również zaparciom i wzdęciom i poprawiają pracę mózgu i koncentrację.