Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą

Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.

Składniki (w temperaturze pokojowej):
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc. lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.

  1. Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).
  5. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę i dokładnie wymieszać.
  6. Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.
  7. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone w grube plastry. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie