Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą
Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.
Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc. lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
- Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).
- Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę i dokładnie wymieszać.
- Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone w grube plastry. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: prosty przepis na sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową.