Trwa ładowanie...

Krokodylki, czyli lekko pikantne ogórki w zalewie z chili

Jeśli macie już dość ogórków kiszonych, mamy dla was ciekawą propozycję, która na nowo rozbudzi w was miłość do ogórkowych przetworów. Te słodko-ostre ogórki na długo pozostają jędrne i chrupiące, dlatego warto przygotować kilka słoików na zimę. Zobaczcie nasz przepis na ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylkiŹródło: Adobe Stock
dakek8w
dakek8w

Ogórki krokodylki to małe, chrupiące ogórki w słodko-kwaśnej zalewie octowej, wzbogaconej pikantnymi płatkami chili i aromatycznym czosnkiem. Krokodylki świetnie sprawdzą się jako przekąska — solo lub np. W połączeniu z miseczką hummusu. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy podawać jako dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 600 g cukru
  • 1 posiekana główka czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  3. Odlewamy wodę z ogórków i zalewamy je zalewą. Odstawiamy na noc, aż się zamarynują.
  4. Krokodylki wkładamy ciasno do słoików i wlewamy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dakek8w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dakek8w
Więcej tematów