Krokodylki, czyli lekko pikantne ogórki w zalewie z chili

Jeśli macie już dość ogórków kiszonych, mamy dla was ciekawą propozycję, która na nowo rozbudzi w was miłość do ogórkowych przetworów. Te słodko-ostre ogórki na długo pozostają jędrne i chrupiące, dlatego warto przygotować kilka słoików na zimę. Zobaczcie nasz przepis na ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki krokodylki to małe, chrupiące ogórki w słodko-kwaśnej zalewie octowej, wzbogaconej pikantnymi płatkami chili i aromatycznym czosnkiem. Krokodylki świetnie sprawdzą się jako przekąska — solo lub np. W połączeniu z miseczką hummusu. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy podawać jako dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 600 g cukru
  • 1 posiekana główka czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  3. Odlewamy wodę z ogórków i zalewamy je zalewą. Odstawiamy na noc, aż się zamarynują.
  4. Krokodylki wkładamy ciasno do słoików i wlewamy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji