Krokodylki, czyli lekko pikantne ogórki w zalewie z chili

Jeśli macie już dość ogórków kiszonych, mamy dla was ciekawą propozycję, która na nowo rozbudzi w was miłość do ogórkowych przetworów. Te słodko-ostre ogórki na długo pozostają jędrne i chrupiące, dlatego warto przygotować kilka słoików na zimę. Zobaczcie nasz przepis na ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki krokodylki to małe, chrupiące ogórki w słodko-kwaśnej zalewie octowej, wzbogaconej pikantnymi płatkami chili i aromatycznym czosnkiem. Krokodylki świetnie sprawdzą się jako przekąska — solo lub np. W połączeniu z miseczką hummusu. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy podawać jako dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 600 g cukru
  • 1 posiekana główka czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  3. Odlewamy wodę z ogórków i zalewamy je zalewą. Odstawiamy na noc, aż się zamarynują.
  4. Krokodylki wkładamy ciasno do słoików i wlewamy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja