Krokodylki, czyli lekko pikantne ogórki w zalewie z chili

Jeśli macie już dość ogórków kiszonych, mamy dla was ciekawą propozycję, która na nowo rozbudzi w was miłość do ogórkowych przetworów. Te słodko-ostre ogórki na długo pozostają jędrne i chrupiące, dlatego warto przygotować kilka słoików na zimę. Zobaczcie nasz przepis na ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki krokodylki to małe, chrupiące ogórki w słodko-kwaśnej zalewie octowej, wzbogaconej pikantnymi płatkami chili i aromatycznym czosnkiem. Krokodylki świetnie sprawdzą się jako przekąska — solo lub np. W połączeniu z miseczką hummusu. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy podawać jako dodatek do obiadu.

Przepis na ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 600 g cukru
  • 1 posiekana główka czosnku
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  3. Odlewamy wodę z ogórków i zalewamy je zalewą. Odstawiamy na noc, aż się zamarynują.
  4. Krokodylki wkładamy ciasno do słoików i wlewamy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy