Krokodylki, czyli lekko pikantne ogórki w zalewie z chili
Jeśli macie już dość ogórków kiszonych, mamy dla was ciekawą propozycję, która na nowo rozbudzi w was miłość do ogórkowych przetworów. Te słodko-ostre ogórki na długo pozostają jędrne i chrupiące, dlatego warto przygotować kilka słoików na zimę. Zobaczcie nasz przepis na ogórki krokodylki.
Ogórki krokodylki to małe, chrupiące ogórki w słodko-kwaśnej zalewie octowej, wzbogaconej pikantnymi płatkami chili i aromatycznym czosnkiem. Krokodylki świetnie sprawdzą się jako przekąska — solo lub np. W połączeniu z miseczką hummusu. Można dodawać je do sałatek, kanapek czy podawać jako dodatek do obiadu.
Przepis na ogórki krokodylki
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 600 g cukru
- 1 posiekana główka czosnku
- 1 łyżka chili w płatkach
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
- Zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- Odlewamy wodę z ogórków i zalewamy je zalewą. Odstawiamy na noc, aż się zamarynują.
- Krokodylki wkładamy ciasno do słoików i wlewamy do nich zalewę. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut.