Minikiwi - polscy naukowcy stworzyli nowe odmiany aktinidii

Wyglądają jak maleńkie kiwi, choć nie mają włosków. A do tego są słodsze w smaku i mają gładką skórkę. To minikiwi - przypominające agrest zdrowe owoce, których nowe odmiany stworzyli polscy uczeni ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Znajdziemy je na straganach i w sklepach ogrodniczych.

Minikiwi - polscy naukowcy stworzyli nowe odmiany aktinidii
Źródło zdjęć: © 123RF
16

Aktinidia to wspólna nazwa drzewiastych pnączy z rodziny aktinidiowatych. Owoce aktinidii smakowitej i chińskiej znane są pod nazwą kiwi. Są okrągłe, jajowate, miękkie w dotyku, z brązową skórką i krótkimi włoskami. Mają zielony miąższ z białym środkiem i małe, czarne pestki. To smaczny, kwaskowaty przysmak, który dobrze wpływa na zdrowie. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, a pokrojony w plastry pięknie prezentuje się na stole.

Ze względu na warunki klimatyczne kiwi praktycznie nie uprawia się w Polsce. Istnieje jednak odmiana, która przetrwa mrozy i wahania temperatur. To minikiwi, które możemy już hodować w naszym kraju.

Wieloletnie badania

Badania nad wyhodowaniem nowych odmian minikiwi trwały od kilkunastu lat. Prowadzono je w Katedrze Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW, a kierował nimi dr hab. Piotr Latocha. Chodziło o stworzenie nowego gatunku (lub odmiany) charakteryzującego się dużymi walorami dietetycznymi i prozdrowotnymi, a przy tym dobrze wpisującego się w polskie warunki glebowo-klimatyczne.

W ten sposób, tradycyjną metodą krzyżowania i selekcji, powstały nowe odmiany aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta) - "Bingo", "Domino" i "Lucy", które różnią się od siebie np. kolorem skórki. Na potrzeby projektu w 2011 roku pod Grójcem została założona pierwsza plantacja minikiwi. Dr hab. Piotr Latocha zastrzegł w wywiadach, że wyhodowanie tego owocu nie miało nic wspólnego z GMO, czyli genetycznym modyfikowaniem żywności. Co więcej, hodowanie tego produktu bardzo się opłaca - z 1 ha uprawy można spodziewać się 200-250 tys. zł zysku.

Minikiwi można z powodzeniem uprawiać w Polsce, ponieważ to odmiana mrozoodporna; wytrzyma spadek temperatury do -30 stopni. Owoce pojawiają się jesienią. Co ważne, roślinę można uprawiać bez chemii; jak dotąd nie ma żadnych problemów ze szkodnikami czy chorobami.

Bogactwo witamin i związków

Jak wskazuje nazwa, okazy te są mniejsze od kiwi znanego nam dotychczas. Mają zieloną bądź różowo-czerwoną, gładką skórkę, można je więc spożywać w całości ("normalne" kiwi, co ciekawe, również ma jadalną skórkę, jednak zazwyczaj się jej pozbywamy). Z wyglądu przypomina agrest lub winogrono. Po rozkrojeniu produkt wygląda tak samo jak klasyczne kiwi. Inne nazwy aktinidii ostrolistnej, z którymi można się spotkać to kiwiberry, kiwai, kiwibes czy hardy kiwifruit.

Owoce minikiwi są cenne dla naszego zdrowia. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B, a także magnez, potas, wapń, luteinę, polifenole, kwasy organiczne, cukry oraz enzym proteolityczny - aktinidin. Regulują pracę układu pokarmowego i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a przy tym wzmacniają odporność. Ich spożywanie zaleca się w okresie większej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Z kolei obecne w składzie przeciwutleniacze zabezpieczają organizm przed atakiem wolnych rodników.

Zaproś minikiwi do kuchni

Ze względu na swój słodkawy smak, bardziej aromatyczny od tradycyjnego kiwi i niewielki rozmiar smakołyk ten znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce można jeść bezpośrednio jako przekąskę i z pewnością zasmakują dzieciom oraz dorosłym. Możemy je przekroić i dorzucić do sałatki albo jogurtu. Świetnie nadają się także do przetworzenia - zrobimy z nich konfitury i soki.

Niestety owoc ten jest mniej trwały od klasycznego kiwi, które zbierane jest w momencie, gdy jest twarde i można go przechowywać nawet przez pół roku. Natomiast minikiwi możemy trzymać maksymalnie do ośmiu tygodni. W kwestii dostępności, miniaturową wersję kiwi można dostać na targowiskach, na niektórych giełdach i w sklepach - warto popytać o nie sprzedawców. Warto zaznaczyć, że powstają kolejne plantacje tej odmiany w Polsce.

- Sprzedaż w sklepach i na rynkach hurtowych polskiej odmiany nowych owoców to szansa, aby konsumenci zapoznali się z ich smakiem i możliwościami ich wykorzystania w codziennym żywieniu. Liczymy, że jeśli przypadną konsumentom do gustu, w przyszłym roku będą ich ponownie poszukiwać na sklepowych półkach. Wysokie wartości biologiczne i ciekawy smak owoców sprawiają, że będą one stanowić wartościowe poszerzenie dotychczasowej oferty na naszym rynku - mówi dr hab. Piotr Latocha, twórca polskich odmian aktinidii.

Badania już potwierdziły, że owoce minikiwi mają dla Polaków atrakcyjny smak i są dobrze odbierane przez polskich konsumentów.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl

Od autorki: minikiwi odmiany "Bingo" kupiłam na targu - kosztowało ok. 4 zł za pojemniczek. Owoce faktycznie przypominają winogrono. Wystarczy je umyć i już można je zjadać. W smaku nieco różnią się od klasycznego kiwi - przyznam, że "maluchy" smakują mi bardziej. Są na pewno słodsze i bardziej aromatyczne. A przy tym nie trzeba ich obierać. Polecam, spróbujcie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki