Miksery ręczne do 100 zł. Przydatne w każdej kuchni

Mikser kuchenny to niezastąpiony przybór każdego amatora cukiernictwa. Z powodzeniem zastępuje siłę naszych mięśni, dzięki czemu szybciej możemy przygotować ulubione ciasta, torty czy naleśniki. Prezentujemy niewielkie miksery ręczne do 100 zł idealne do każdej kuchni.

Mikser ręczny jest wygodny w użytkowaniu
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak

Miksery ręczne przydatne w każdym domu

Miksery ręczne są najprostszymi urządzeniami automatycznymi, które służą wyrabianiu ciasta. Składają się z korpusu, najczęściej plastikowego, do którego przytwierdza się końcówki o różnych kształtach. Miksery ręczne można również kupić w zestawie z misą, kubkiem czy rozdrabniaczem kielichowym. Urządzenia te – zarówno egzemplarze z wyposażeniem, jak i bez wyposażenia – nie są drogie. Ich ceny zwykle zaczynają się od 40-60 zł.

Idealna konsystencja
© Pixabay.com

Parametry

Jednym z najważniejszych parametrów jest moc, która wpływa na to, jak długo urządzenie może pracować bez przerwy. Miksery ręczne mają często od 100 W do 400 W. Egzemplarze z mniejszą mocą przeznaczone są do lekkiego i dość łatwego do wyrobienia ciasta, np. na naleśniki, natomiast miksery mocniejsze (350-400 W i więcej) świetnie sobie radzą z bardziej zwartym ciastem, np. drożdżowym. My wybraliśmy modele, które pracują z mocą 300 W.

Warto też zwrócić uwagę na sposób regulacji prędkości obrotowej. Obroty mieszadeł można regulować na dwa sposoby, czyli skokowo lub płynnie. Najczęściej spotykamy się ze skokową regulacją prędkości, którą określa się liczbowo (ogólnie miksery mogą mieć od 2 do 16 stopni, przy czym 5 jest często występującym standardem w mikserach ręcznych). Płynna regulacja pozwala z kolei na stopniowe dodawanie lub odejmowanie mocy odpowiednimi przyciskami.

Końcówki

Do większości mikserów dołączane są różnego typu końcówki. W standardzie są oczywiście mieszadła zbudowane z cienkich drutów połączonych krzyżowo, ale można też wykorzystać mieszadła zbudowane z szerokich drutów (tzw. taśmowe), które dokładniej mieszają produkty. Dostępne są również mieszadła gruszkowe (balonowe), które mają zaokrąglony kształt zwężany ku dołowi, co pozwala precyzyjnie wymieszać produkty na spodzie misy. Do cięższych ciast używa się z kolei grubych mieszadeł hakowych.

Dzieci z rodzicami pieką ciasteczka
© 123RF.COM

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw