Trwa ładowanie...

Miksery ręczne do 100 zł. Przydatne w każdej kuchni

Mikser kuchenny to niezastąpiony przybór każdego amatora cukiernictwa. Z powodzeniem zastępuje siłę naszych mięśni, dzięki czemu szybciej możemy przygotować ulubione ciasta, torty czy naleśniki. Prezentujemy niewielkie miksery ręczne do 100 zł idealne do każdej kuchni.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Miksery ręczne do 100 zł. Przydatne w każdej kuchni
Źródło: Pixabay.com
d1nvyg9

Miksery ręczne przydatne w każdym domu

Miksery ręczne są najprostszymi urządzeniami automatycznymi, które służą wyrabianiu ciasta. Składają się z korpusu, najczęściej plastikowego, do którego przytwierdza się końcówki o różnych kształtach. Miksery ręczne można również kupić w zestawie z misą, kubkiem czy rozdrabniaczem kielichowym. Urządzenia te – zarówno egzemplarze z wyposażeniem, jak i bez wyposażenia – nie są drogie. Ich ceny zwykle zaczynają się od 40-60 zł.

Idealna konsystencja Pixabay.com
Idealna konsystencja Źródło: Pixabay.com

Parametry

Jednym z najważniejszych parametrów jest moc, która wpływa na to, jak długo urządzenie może pracować bez przerwy. Miksery ręczne mają często od 100 W do 400 W. Egzemplarze z mniejszą mocą przeznaczone są do lekkiego i dość łatwego do wyrobienia ciasta, np. na naleśniki, natomiast miksery mocniejsze (350-400 W i więcej) świetnie sobie radzą z bardziej zwartym ciastem, np. drożdżowym. My wybraliśmy modele, które pracują z mocą 300 W.

Warto też zwrócić uwagę na sposób regulacji prędkości obrotowej. Obroty mieszadeł można regulować na dwa sposoby, czyli skokowo lub płynnie. Najczęściej spotykamy się ze skokową regulacją prędkości, którą określa się liczbowo (ogólnie miksery mogą mieć od 2 do 16 stopni, przy czym 5 jest często występującym standardem w mikserach ręcznych). Płynna regulacja pozwala z kolei na stopniowe dodawanie lub odejmowanie mocy odpowiednimi przyciskami.

Końcówki

Do większości mikserów dołączane są różnego typu końcówki. W standardzie są oczywiście mieszadła zbudowane z cienkich drutów połączonych krzyżowo, ale można też wykorzystać mieszadła zbudowane z szerokich drutów (tzw. taśmowe), które dokładniej mieszają produkty. Dostępne są również mieszadła gruszkowe (balonowe), które mają zaokrąglony kształt zwężany ku dołowi, co pozwala precyzyjnie wymieszać produkty na spodzie misy. Do cięższych ciast używa się z kolei grubych mieszadeł hakowych.

Dzieci z rodzicami pieką ciasteczka 123RF.COM
Dzieci z rodzicami pieką ciasteczka Źródło: 123RF.COM
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1nvyg9

Podziel się opinią

Share
d1nvyg9
d1nvyg9
Więcej tematów