Migrena a dieta. Co jeść, a czego unikać?

W migrenie ból głowy jest tak silny, że uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Może trwać od kilku godzin do kilku dni. Znacznie częściej zmagają się z nim kobiety. Podczas ataku z pomocą przychodzi dieta - musimy wiedzieć, co jeść, aby pokonać migrenę i uchronić się przed kolejnym atakiem.

Migrena a dieta. Co jeść, a czego unikać?
Źródło zdjęć: © 123RF
28

Charakterystyczny dla migreny jest pulsujący ból po jednej stronie głowy. Często towarzyszą mu nadwrażliwość na światło i hałas, zaburzenia widzenia, nudności, wymioty. Typowe są też tzw. sygnały ostrzegawcze - pojawianie się przed oczami błysków światła albo zygzakowatych wzorków, utrata apetytu, zawroty głowy. Choroba najczęściej dotyka osoby między 20. a 45. rokiem życia. Trzy razy częściej zmagają się z nią kobiety. Ataki migreny u kobiet związane są z cyklem miesięcznym. Do wystąpienia bólu głowy może przyczynić się stres, pogoda, niektóre zapachy, a nawet ostre światło.

Zwróć uwagę na jedzenie

Bardzo ważne jest właściwie odżywianie, ponieważ jednymi z czynników wywołujących tę dolegliwość są: alkohol (szczególnie czerwone wino - chodzi o obecne w trunkach związki fenolowe), czekolada, ser, mleko, pszenica, wieprzowina, cytrusy, kawa, mocna herbata i glutaminian sodu (obecny jest on w sosie sojowym, zupach w proszku, sosach instant).

Szczególnie uważać powinniśmy na produkty zawierające tyraminę. Chodzi o organiczny związek chemiczny, biogenną aminę. Tyramina może powodować migrenowe bóle głowy. Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jej główne źródła to twarde sery (brie, camembert, roquefort, gorgonzola, bryndza, ricotta, parmezan, ementaler, gouda, radamer, mozzarella, cheddar), śledzie, czerwone mięso, piwo, awokado. Zagrożenie stanowią również chemiczne dodatki do żywności i konserwanty.

Atak migreny może wywołać spadek poziomu cukru we krwi, dobrym rozwiązaniem jest więc regularne i dość częste spożywanie lekkich posiłków i unikanie dłuższych niż 2-3 godziny przerw między posiłkami. Z tego powodu bardzo złym pomysłem jest rezygnowanie ze śniadania.

Lecz się dietą

Już przy pierwszych oznakach dobrym pomysłem jest dokładne przeżucie 10 słodkich migdałów i dopiero ich przełknięcie. Sprawdzonym sposobem na ból głowy jest kawa espresso doprawiona sokiem z połówki cytryny.

Na dotkliwy ból pomoże herbatka jałowcowa. Do jej przygotowania potrzeba 3-4 g jadów jałowca i filiżankę wody. Wykonanie: rozgnieść jagody jałowca i zalać wrzącą wodą. Herbatkę parzyć przez 5 minut, a następnie przecedzić ją i pić łyżeczkami (trzy razy dziennie jedną filiżankę). Uwaga! Herbatka z jałowca nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży i chorych na nerki.

Pomóc może też napar z kory wierzby białej, zalecana przez nasze babki. Zawiera bowiem salicynę - substancję zbliżoną do kwasu acetylosalicyliwego, który jest składnikiem wielu środków przeciwbólowych. Herbatkę należy parzyć przez 5 minut, odcedzić i popijać małymi łyczkami (jedną filiżankę wielokrotnie w ciągu dnia).

Poszukajmy w żywności witaminy B6, która przyczynia się do wzrostu poziomu serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Działa jak naturalny antydepresant. Znajduje się m.in. w łososiu, makreli i pstrągu, bananach, zielonych warzywach liściastych, pestkach dyni, orzeszkach ziemnych i fistaszkach.

Podczas ataku migreny zalecane jest ograniczenie soli i białej mąki. Odradzane produkty to także przejrzałe banany, grzyby, potrawy smażone, ciężkostrawne i wysoko przetworzone, nabiał. Zalecane jest spożywanie kasz i chudego drobiu. Dieta powinna być lekkostrawna, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie dopuścić do ataku

W profilaktyce migreny zaleca się zrezygnowanie z picia alkoholu, ponieważ jego spożywanie podnosi ryzyko pojawienia się bólu głowy. Szczególnie trzeba uważać na czerwone wino. W umiarkowanych ilościach należy pić kawę, ponieważ zbyt duża ilość tego napoju powoduje bóle głowy. Ostrożnie należy się też obchodzić z czekoladą, której spożywanie uważa się za jedną z przyczyn bólu głowy. Profilaktycznie każdego dnia można wypić herbatę z dziurawca, która redukuje stres, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kiepskiego samopoczucia.

Warto do diety włączyć przyprawy korzystnie wpływające na nasze zdrowie - bazylię, natkę pietruszki, tymianek, miętę, szczypiorek, koperek, majeranek, czosnek, pieprz kajeński, chilli, liść laurowy, kminek. Bardzo skuteczny w uśmierzaniu bólu jest imbir. Dobrym pomysłem jest prowadzenie dziennika spożywanych pokarmów, który pomoże ustalić, jakie produkty żywnościowe wyzwalają migrenę.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne