Migrena a dieta. Co jeść, a czego unikać?
W migrenie ból głowy jest tak silny, że uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Może trwać od kilku godzin do kilku dni. Znacznie częściej zmagają się z nim kobiety. Podczas ataku z pomocą przychodzi dieta - musimy wiedzieć, co jeść, aby pokonać migrenę i uchronić się przed kolejnym atakiem.
Charakterystyczny dla migreny jest pulsujący ból po jednej stronie głowy. Często towarzyszą mu nadwrażliwość na światło i hałas, zaburzenia widzenia, nudności, wymioty. Typowe są też tzw. sygnały ostrzegawcze - pojawianie się przed oczami błysków światła albo zygzakowatych wzorków, utrata apetytu, zawroty głowy. Choroba najczęściej dotyka osoby między 20. a 45. rokiem życia. Trzy razy częściej zmagają się z nią kobiety. Ataki migreny u kobiet związane są z cyklem miesięcznym. Do wystąpienia bólu głowy może przyczynić się stres, pogoda, niektóre zapachy, a nawet ostre światło.
Zwróć uwagę na jedzenie
Bardzo ważne jest właściwie odżywianie, ponieważ jednymi z czynników wywołujących tę dolegliwość są: alkohol (szczególnie czerwone wino - chodzi o obecne w trunkach związki fenolowe), czekolada, ser, mleko, pszenica, wieprzowina, cytrusy, kawa, mocna herbata i glutaminian sodu (obecny jest on w sosie sojowym, zupach w proszku, sosach instant).
Szczególnie uważać powinniśmy na produkty zawierające tyraminę. Chodzi o organiczny związek chemiczny, biogenną aminę. Tyramina może powodować migrenowe bóle głowy. Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jej główne źródła to twarde sery (brie, camembert, roquefort, gorgonzola, bryndza, ricotta, parmezan, ementaler, gouda, radamer, mozzarella, cheddar), śledzie, czerwone mięso, piwo, awokado. Zagrożenie stanowią również chemiczne dodatki do żywności i konserwanty.
Atak migreny może wywołać spadek poziomu cukru we krwi, dobrym rozwiązaniem jest więc regularne i dość częste spożywanie lekkich posiłków i unikanie dłuższych niż 2-3 godziny przerw między posiłkami. Z tego powodu bardzo złym pomysłem jest rezygnowanie ze śniadania.
Lecz się dietą
Już przy pierwszych oznakach dobrym pomysłem jest dokładne przeżucie 10 słodkich migdałów i dopiero ich przełknięcie. Sprawdzonym sposobem na ból głowy jest kawa espresso doprawiona sokiem z połówki cytryny.
Na dotkliwy ból pomoże herbatka jałowcowa. Do jej przygotowania potrzeba 3-4 g jadów jałowca i filiżankę wody. Wykonanie: rozgnieść jagody jałowca i zalać wrzącą wodą. Herbatkę parzyć przez 5 minut, a następnie przecedzić ją i pić łyżeczkami (trzy razy dziennie jedną filiżankę). Uwaga! Herbatka z jałowca nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży i chorych na nerki.
Pomóc może też napar z kory wierzby białej, zalecana przez nasze babki. Zawiera bowiem salicynę - substancję zbliżoną do kwasu acetylosalicyliwego, który jest składnikiem wielu środków przeciwbólowych. Herbatkę należy parzyć przez 5 minut, odcedzić i popijać małymi łyczkami (jedną filiżankę wielokrotnie w ciągu dnia).
Poszukajmy w żywności witaminy B6, która przyczynia się do wzrostu poziomu serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Działa jak naturalny antydepresant. Znajduje się m.in. w łososiu, makreli i pstrągu, bananach, zielonych warzywach liściastych, pestkach dyni, orzeszkach ziemnych i fistaszkach.
Podczas ataku migreny zalecane jest ograniczenie soli i białej mąki. Odradzane produkty to także przejrzałe banany, grzyby, potrawy smażone, ciężkostrawne i wysoko przetworzone, nabiał. Zalecane jest spożywanie kasz i chudego drobiu. Dieta powinna być lekkostrawna, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.
Nie dopuścić do ataku
W profilaktyce migreny zaleca się zrezygnowanie z picia alkoholu, ponieważ jego spożywanie podnosi ryzyko pojawienia się bólu głowy. Szczególnie trzeba uważać na czerwone wino. W umiarkowanych ilościach należy pić kawę, ponieważ zbyt duża ilość tego napoju powoduje bóle głowy. Ostrożnie należy się też obchodzić z czekoladą, której spożywanie uważa się za jedną z przyczyn bólu głowy. Profilaktycznie każdego dnia można wypić herbatę z dziurawca, która redukuje stres, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kiepskiego samopoczucia.
Warto do diety włączyć przyprawy korzystnie wpływające na nasze zdrowie - bazylię, natkę pietruszki, tymianek, miętę, szczypiorek, koperek, majeranek, czosnek, pieprz kajeński, chilli, liść laurowy, kminek. Bardzo skuteczny w uśmierzaniu bólu jest imbir. Dobrym pomysłem jest prowadzenie dziennika spożywanych pokarmów, który pomoże ustalić, jakie produkty żywnościowe wyzwalają migrenę.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl