Migrena a dieta. Co jeść, a czego unikać?

W migrenie ból głowy jest tak silny, że uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Może trwać od kilku godzin do kilku dni. Znacznie częściej zmagają się z nim kobiety. Podczas ataku z pomocą przychodzi dieta - musimy wiedzieć, co jeść, aby pokonać migrenę i uchronić się przed kolejnym atakiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Charakterystyczny dla migreny jest pulsujący ból po jednej stronie głowy. Często towarzyszą mu nadwrażliwość na światło i hałas, zaburzenia widzenia, nudności, wymioty. Typowe są też tzw. sygnały ostrzegawcze - pojawianie się przed oczami błysków światła albo zygzakowatych wzorków, utrata apetytu, zawroty głowy. Choroba najczęściej dotyka osoby między 20. a 45. rokiem życia. Trzy razy częściej zmagają się z nią kobiety. Ataki migreny u kobiet związane są z cyklem miesięcznym. Do wystąpienia bólu głowy może przyczynić się stres, pogoda, niektóre zapachy, a nawet ostre światło.

Zwróć uwagę na jedzenie

Bardzo ważne jest właściwie odżywianie, ponieważ jednymi z czynników wywołujących tę dolegliwość są: alkohol (szczególnie czerwone wino - chodzi o obecne w trunkach związki fenolowe), czekolada, ser, mleko, pszenica, wieprzowina, cytrusy, kawa, mocna herbata i glutaminian sodu (obecny jest on w sosie sojowym, zupach w proszku, sosach instant).

Szczególnie uważać powinniśmy na produkty zawierające tyraminę. Chodzi o organiczny związek chemiczny, biogenną aminę. Tyramina może powodować migrenowe bóle głowy. Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jej główne źródła to twarde sery (brie, camembert, roquefort, gorgonzola, bryndza, ricotta, parmezan, ementaler, gouda, radamer, mozzarella, cheddar), śledzie, czerwone mięso, piwo, awokado. Zagrożenie stanowią również chemiczne dodatki do żywności i konserwanty.

Atak migreny może wywołać spadek poziomu cukru we krwi, dobrym rozwiązaniem jest więc regularne i dość częste spożywanie lekkich posiłków i unikanie dłuższych niż 2-3 godziny przerw między posiłkami. Z tego powodu bardzo złym pomysłem jest rezygnowanie ze śniadania.

Lecz się dietą

Już przy pierwszych oznakach dobrym pomysłem jest dokładne przeżucie 10 słodkich migdałów i dopiero ich przełknięcie. Sprawdzonym sposobem na ból głowy jest kawa espresso doprawiona sokiem z połówki cytryny.

Na dotkliwy ból pomoże herbatka jałowcowa. Do jej przygotowania potrzeba 3-4 g jadów jałowca i filiżankę wody. Wykonanie: rozgnieść jagody jałowca i zalać wrzącą wodą. Herbatkę parzyć przez 5 minut, a następnie przecedzić ją i pić łyżeczkami (trzy razy dziennie jedną filiżankę). Uwaga! Herbatka z jałowca nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży i chorych na nerki.

Pomóc może też napar z kory wierzby białej, zalecana przez nasze babki. Zawiera bowiem salicynę - substancję zbliżoną do kwasu acetylosalicyliwego, który jest składnikiem wielu środków przeciwbólowych. Herbatkę należy parzyć przez 5 minut, odcedzić i popijać małymi łyczkami (jedną filiżankę wielokrotnie w ciągu dnia).

Poszukajmy w żywności witaminy B6, która przyczynia się do wzrostu poziomu serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Działa jak naturalny antydepresant. Znajduje się m.in. w łososiu, makreli i pstrągu, bananach, zielonych warzywach liściastych, pestkach dyni, orzeszkach ziemnych i fistaszkach.

Podczas ataku migreny zalecane jest ograniczenie soli i białej mąki. Odradzane produkty to także przejrzałe banany, grzyby, potrawy smażone, ciężkostrawne i wysoko przetworzone, nabiał. Zalecane jest spożywanie kasz i chudego drobiu. Dieta powinna być lekkostrawna, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie dopuścić do ataku

W profilaktyce migreny zaleca się zrezygnowanie z picia alkoholu, ponieważ jego spożywanie podnosi ryzyko pojawienia się bólu głowy. Szczególnie trzeba uważać na czerwone wino. W umiarkowanych ilościach należy pić kawę, ponieważ zbyt duża ilość tego napoju powoduje bóle głowy. Ostrożnie należy się też obchodzić z czekoladą, której spożywanie uważa się za jedną z przyczyn bólu głowy. Profilaktycznie każdego dnia można wypić herbatę z dziurawca, która redukuje stres, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kiepskiego samopoczucia.

Warto do diety włączyć przyprawy korzystnie wpływające na nasze zdrowie - bazylię, natkę pietruszki, tymianek, miętę, szczypiorek, koperek, majeranek, czosnek, pieprz kajeński, chilli, liść laurowy, kminek. Bardzo skuteczny w uśmierzaniu bólu jest imbir. Dobrym pomysłem jest prowadzenie dziennika spożywanych pokarmów, który pomoże ustalić, jakie produkty żywnościowe wyzwalają migrenę.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości