Nie tylko na ból brzucha
Mięta słynie z silnego i przyjemnego aromatu. W medycynie naturalnej mięta jest wykorzystywana m.in. jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie. Jednak jej drobne listki to także doskonała przyprawa do wielu dań i napojów.
Mięta świetnie komponuje się z deserami – zarówno jako dekoracja, jak i główny składnik. Dodaje się ją także do lemoniad, koktajli oraz alkoholowych drinków. Świeżymi i suszonymi listkami można doprawiać dania mięsne (szczególnie pieczoną jagnięcinę), farsz do pierogów ruskich, sałatki, ryby, dipy czy pasty. Zobaczcie nasze miętowe inspiracje.
Woda z miętą i limonką
Składniki: 1 l niegazowanej wody mineralnej, 1 cytryna, 1 limonka, garść listków świeżej mięty, 3 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: odłóż kilka listków mięty, resztę zaparz niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), wystudź i odcedź. Cytrynę i limonkę wyszoruj. Z cytryny wyciśnij sok, limonkę pokrój na plastry. Do dzbanka wlej wodę, dolej miętowy napar, miód i listki mięty. Wstaw do lodówki. Podawaj z lodem.
Miętowy dip do warzyw i mięs z grilla
Składniki: 400 g jogurty greckiego, 1 ogórek, 1 limonka, pęczek świeżej mięty, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórka umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij. Listki mięty oddziel od gałązek i posiekaj. Limonkę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Wszystkie składniki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Lody miętowe
Składniki: 400 ml śmietanki 36 proc, 400 ml niesłodzonego mleka kondensowanego, 150 g cukru pudru, 3 duże pęczki świeżej mięty, łyżka likieru miętowego, tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: mleko i śmietankę schłódź w lodówce. Listki mięty opłucz, wrzuć do blendera, zalej mlekiem. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj mleko. Dodaj likier. Masę przelej do pojemnika na lody i wstaw na 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie posiekaj czekoladę, dodaj ją do masy i wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 3 godziny. Wyjmij na ok. 10 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.
Pasta z groszku z miętą
Składniki: 1 szklanka ugotowanego groszku cukrowego, pół szklanki prażonych pestek słonecznika (bez soli) kilka gałązek mięty, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Tabbouleh
Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, zielony ogórek, dwa pomidory, czerwona papryka, puszka kukurydzy, czerwona cebula, natka pietruszki, kolendra, pęczek mięty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: warzywa i zioła opłucz. Kukurydzę odsącz. Ogórka, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Z oliwy i soku przygotuj sos.
Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.