Mięta – aromatyczny dodatek do dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko na ból brzucha

Obraz
© 123RF.COM

Mięta słynie z silnego i przyjemnego aromatu. W medycynie naturalnej mięta jest wykorzystywana m.in. jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie. Jednak jej drobne listki to także doskonała przyprawa do wielu dań i napojów.

Mięta świetnie komponuje się z deserami – zarówno jako dekoracja, jak i główny składnik. Dodaje się ją także do lemoniad, koktajli oraz alkoholowych drinków. Świeżymi i suszonymi listkami można doprawiać dania mięsne (szczególnie pieczoną jagnięcinę), farsz do pierogów ruskich, sałatki, ryby, dipy czy pasty. Zobaczcie nasze miętowe inspiracje.

/ 6Woda z miętą i limonką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 l niegazowanej wody mineralnej, 1 cytryna, 1 limonka, garść listków świeżej mięty, 3 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: odłóż kilka listków mięty, resztę zaparz niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), wystudź i odcedź. Cytrynę i limonkę wyszoruj. Z cytryny wyciśnij sok, limonkę pokrój na plastry. Do dzbanka wlej wodę, dolej miętowy napar, miód i listki mięty. Wstaw do lodówki. Podawaj z lodem.

/ 6Miętowy dip do warzyw i mięs z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g jogurty greckiego, 1 ogórek, 1 limonka, pęczek świeżej mięty, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórka umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij. Listki mięty oddziel od gałązek i posiekaj. Limonkę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Wszystkie składniki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

/ 6Lody miętowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 ml śmietanki 36 proc, 400 ml niesłodzonego mleka kondensowanego, 150 g cukru pudru, 3 duże pęczki świeżej mięty, łyżka likieru miętowego, tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: mleko i śmietankę schłódź w lodówce. Listki mięty opłucz, wrzuć do blendera, zalej mlekiem. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj mleko. Dodaj likier. Masę przelej do pojemnika na lody i wstaw na 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie posiekaj czekoladę, dodaj ją do masy i wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 3 godziny. Wyjmij na ok. 10 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.

/ 6Pasta z groszku z miętą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka ugotowanego groszku cukrowego, pół szklanki prażonych pestek słonecznika (bez soli) kilka gałązek mięty, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

/ 6Tabbouleh

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, zielony ogórek, dwa pomidory, czerwona papryka, puszka kukurydzy, czerwona cebula, natka pietruszki, kolendra, pęczek mięty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: warzywa i zioła opłucz. Kukurydzę odsącz. Ogórka, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Z oliwy i soku przygotuj sos.
Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany