Mięta – aromatyczny dodatek do dań

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko na ból brzucha

Obraz
© 123RF.COM

Mięta słynie z silnego i przyjemnego aromatu. W medycynie naturalnej mięta jest wykorzystywana m.in. jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie. Jednak jej drobne listki to także doskonała przyprawa do wielu dań i napojów.

Mięta świetnie komponuje się z deserami – zarówno jako dekoracja, jak i główny składnik. Dodaje się ją także do lemoniad, koktajli oraz alkoholowych drinków. Świeżymi i suszonymi listkami można doprawiać dania mięsne (szczególnie pieczoną jagnięcinę), farsz do pierogów ruskich, sałatki, ryby, dipy czy pasty. Zobaczcie nasze miętowe inspiracje.

/ 6Woda z miętą i limonką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 l niegazowanej wody mineralnej, 1 cytryna, 1 limonka, garść listków świeżej mięty, 3 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: odłóż kilka listków mięty, resztę zaparz niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), wystudź i odcedź. Cytrynę i limonkę wyszoruj. Z cytryny wyciśnij sok, limonkę pokrój na plastry. Do dzbanka wlej wodę, dolej miętowy napar, miód i listki mięty. Wstaw do lodówki. Podawaj z lodem.

/ 6Miętowy dip do warzyw i mięs z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g jogurty greckiego, 1 ogórek, 1 limonka, pęczek świeżej mięty, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórka umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij. Listki mięty oddziel od gałązek i posiekaj. Limonkę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Wszystkie składniki dodaj do jogurtu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

/ 6Lody miętowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 ml śmietanki 36 proc, 400 ml niesłodzonego mleka kondensowanego, 150 g cukru pudru, 3 duże pęczki świeżej mięty, łyżka likieru miętowego, tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: mleko i śmietankę schłódź w lodówce. Listki mięty opłucz, wrzuć do blendera, zalej mlekiem. Miksuj, aż powstanie gładka masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj mleko. Dodaj likier. Masę przelej do pojemnika na lody i wstaw na 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie posiekaj czekoladę, dodaj ją do masy i wymieszaj. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 3 godziny. Wyjmij na ok. 10 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.

/ 6Pasta z groszku z miętą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka ugotowanego groszku cukrowego, pół szklanki prażonych pestek słonecznika (bez soli) kilka gałązek mięty, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

/ 6Tabbouleh

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, zielony ogórek, dwa pomidory, czerwona papryka, puszka kukurydzy, czerwona cebula, natka pietruszki, kolendra, pęczek mięty, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: warzywa i zioła opłucz. Kukurydzę odsącz. Ogórka, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Z oliwy i soku przygotuj sos.
Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce