Makowiec na biszkopcie. Wilgotny, słodki i delikatny

Słodka, kusząca masa makowa na biszkoptowym spodzie – puszystym i delikatnym. Sekret tego makowca tkwi w pieczeniu ciasta „do góry nogami”. Wilgotna, ciężka masa makowa zapiekana jest na dnie formy, a delikatne ciasto biszkoptowe wylewamy na górę. Po upieczeniu wystarczy odwrócić ciasto.

Wilgotny makowiec na biszkopcieWilgotny makowiec na biszkopcie
Karolina Rozmus

Składniki

Masa makowa:

  • 450 g mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka klasy L
  • aromat migdałowy lub 30 ml amaretto
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka klasy L
  • 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • lukier: 250 g cukru pudru i 5 łyżek soku z cytryny
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej, 100 g gorzkiej czekolady

Przepis

Przepis na formę o wymiarach: 35x25 lub na formę do pieczenia babki

Przepis

  • Przygotować masę makową: mak przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Nakryć i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić mak i pozostawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę i dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.
  • Na końcu dodać mak oraz wszystkie bakalie i aromat migdałowy lub likier amaretto.
  • Delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • Masę makową przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • W międzyczasie przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku.
  • Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać do miski z ubitymi jajkami. Wmieszać delikatnie za pomocą łopatką lub miksera na najniższych obrotach.
  • Wyjąć masę makową z piekarnika i wyłożyć na niej ciasto biszkoptowe. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut.
  • Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
  • Ostygnięte ciasto wyjąć i oddzielić nożem od formy. Przełożyć na paterę lub talerz.
  • Przygotować polewę: lukier lub czekoladę.
  • By przygotować lukier należy zmieszać sok z cytryny (lub wodę) z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polać ciasto, wygładzając jego powierzchnię.
  • Na polewę czekoladową należy przygotować garnek z wodą i miskę. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz z masłem. Przy pomocy trzepaczki połączyć wszystkie składniki polewy – gdy będą rozpuszczone, należy zdjąć miskę z garnka. W przeciwnym wypadku masa może się zwarzyć.
  • Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom