Makowiec na biszkopcie. Wilgotny, słodki i delikatny
Słodka, kusząca masa makowa na biszkoptowym spodzie – puszystym i delikatnym. Sekret tego makowca tkwi w pieczeniu ciasta „do góry nogami”. Wilgotna, ciężka masa makowa zapiekana jest na dnie formy, a delikatne ciasto biszkoptowe wylewamy na górę. Po upieczeniu wystarczy odwrócić ciasto.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Masa makowa:
- 450 g mielonego maku
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka klasy L
- aromat migdałowy lub 30 ml amaretto
- 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 50 g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka klasy L
- 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Polewa:
- lukier: 250 g cukru pudru i 5 łyżek soku z cytryny
- polewa czekoladowa: 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej, 100 g gorzkiej czekolady
Przepis na formę o wymiarach: 35x25 lub na formę do pieczenia babki
- Przygotować masę makową: mak przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Nakryć i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić mak i pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę i dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.
- Na końcu dodać mak oraz wszystkie bakalie i aromat migdałowy lub likier amaretto.
- Delikatnie wmieszać pianę z białek.
- Masę makową przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
- W międzyczasie przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku.
- Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać do miski z ubitymi jajkami. Wmieszać delikatnie za pomocą łopatką lub miksera na najniższych obrotach.
- Wyjąć masę makową z piekarnika i wyłożyć na niej ciasto biszkoptowe. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
- Ostygnięte ciasto wyjąć i oddzielić nożem od formy. Przełożyć na paterę lub talerz.
- Przygotować polewę: lukier lub czekoladę.
- By przygotować lukier należy zmieszać sok z cytryny (lub wodę) z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polać ciasto, wygładzając jego powierzchnię.
- Na polewę czekoladową należy przygotować garnek z wodą i miskę. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz z masłem. Przy pomocy trzepaczki połączyć wszystkie składniki polewy – gdy będą rozpuszczone, należy zdjąć miskę z garnka. W przeciwnym wypadku masa może się zwarzyć.
- Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze