Makowiec na biszkopcie. Wilgotny, słodki i delikatny

Słodka, kusząca masa makowa na biszkoptowym spodzie – puszystym i delikatnym. Sekret tego makowca tkwi w pieczeniu ciasta „do góry nogami”. Wilgotna, ciężka masa makowa zapiekana jest na dnie formy, a delikatne ciasto biszkoptowe wylewamy na górę. Po upieczeniu wystarczy odwrócić ciasto.

Wilgotny makowiec na biszkopcieWilgotny makowiec na biszkopcie
Karolina Rozmus

Składniki

Masa makowa:

  • 450 g mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka klasy L
  • aromat migdałowy lub 30 ml amaretto
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka klasy L
  • 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • lukier: 250 g cukru pudru i 5 łyżek soku z cytryny
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej, 100 g gorzkiej czekolady

Przepis

Przepis na formę o wymiarach: 35x25 lub na formę do pieczenia babki

Przepis

  • Przygotować masę makową: mak przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Nakryć i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić mak i pozostawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę i dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.
  • Na końcu dodać mak oraz wszystkie bakalie i aromat migdałowy lub likier amaretto.
  • Delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • Masę makową przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • W międzyczasie przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku.
  • Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać do miski z ubitymi jajkami. Wmieszać delikatnie za pomocą łopatką lub miksera na najniższych obrotach.
  • Wyjąć masę makową z piekarnika i wyłożyć na niej ciasto biszkoptowe. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut.
  • Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
  • Ostygnięte ciasto wyjąć i oddzielić nożem od formy. Przełożyć na paterę lub talerz.
  • Przygotować polewę: lukier lub czekoladę.
  • By przygotować lukier należy zmieszać sok z cytryny (lub wodę) z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polać ciasto, wygładzając jego powierzchnię.
  • Na polewę czekoladową należy przygotować garnek z wodą i miskę. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz z masłem. Przy pomocy trzepaczki połączyć wszystkie składniki polewy – gdy będą rozpuszczone, należy zdjąć miskę z garnka. W przeciwnym wypadku masa może się zwarzyć.
  • Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯