Trwa ładowanie...

Makaron, który ma tylko 6 kalorii? Czym jest makaron konjac?

Makaron konjac to świetny zamiennik tradycyjnego makaronu, szczególnie dla osób dbających o linię. Można przyrządzać go zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Zobacz, dlaczego makaron konjac podbił serca internautów.

Makaron konjacMakaron konjacŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Makaron konjac

Glukomannan konjac to substancja pochodząca z bulwy dziwidła Riviera, znanego też jako konjac lub konnyaku. Dziwidło Riviera rośnie w chińskiej prowincji Junnan, dzisiaj jednak jest już znana i popularna w całej Azji Wschodniej.

Makaron konjac ma w sobie bardzo dużo wody i błonnika, dzięki czemu 100 g makaronu ma zaledwie 6 kalorii. Makaron konjac jest bezglutenowy, mogą go więc bez obaw jeść osoby chore na celiakię lub nietolerujące glutenu.

Ma galaretowatą konsystencję. Pozbawiony jest też wyraźnego smaku, dlatego dobrze wchłania smak sosu i przypraw. Kolejną zaletą makaronu konjac jest to, że bardzo łatwo go przyrządzić. Po wyjęciu z opakowania należy go opłukać i zagotować we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne łazanki. Dodaj te składniki, a wyjdą nieziemskie

Hitowy przepis z TikToka

Internauci też pokochali ten niskokaloryczny makaron. Przepisy na pyszne dania z makaronem konjac możemy znaleźć w niemalże wszystkich mediach społecznościowych. Dzięki niskiej wartości energetycznej jest wprost idealnym zamiennikiem tradycyjnego makaronu, dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

d2hhaum

Mamy dla was przepis na pikantny makaron z krewetkami, który podbił serca internautów. W popularnym serwisie TikTok zdobył już prawie 6 milionów wyświetleń. Cała porcja ma tylko 300 kalorii! Autorka przepisu Genevieve LaMonaca, publikująca pod nazwą chefgenevieve, jest prywatnym szefem kuchni. Na co dzień pracuje z klientami chcącymi zredukować masę ciała.

Jak zrobić makaron konjac z krewetkami?

120 gr krewetek przyprawiamy łyżką oliwy, solą, pieprzem, mieloną papryką chili i czosnkiem suszonym. Kroimy pak choi w paseczki i siekamy 2 ząbki czosnku. Płuczemy makaron konjac pod bieżącą wodą. Przygotowujemy sos: mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wody, łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę prażonych ziaren sezamu, łyżeczkę sosu chili, łyżeczkę oleju sezamowego i łyżeczkę cukru, miodu lub słodzika. Smażymy krewetki, czosnek i pak choi. Wlewamy sos i dodajemy nasz makaron. Dusimy jeszcze 2 minuty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj