Makaron, który ma tylko 6 kalorii? Czym jest makaron konjac?
Makaron konjac to świetny zamiennik tradycyjnego makaronu, szczególnie dla osób dbających o linię. Można przyrządzać go zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Zobacz, dlaczego makaron konjac podbił serca internautów.
Makaron konjac
Glukomannan konjac to substancja pochodząca z bulwy dziwidła Riviera, znanego też jako konjac lub konnyaku. Dziwidło Riviera rośnie w chińskiej prowincji Junnan, dzisiaj jednak jest już znana i popularna w całej Azji Wschodniej.
Makaron konjac ma w sobie bardzo dużo wody i błonnika, dzięki czemu 100 g makaronu ma zaledwie 6 kalorii. Makaron konjac jest bezglutenowy, mogą go więc bez obaw jeść osoby chore na celiakię lub nietolerujące glutenu.
Ma galaretowatą konsystencję. Pozbawiony jest też wyraźnego smaku, dlatego dobrze wchłania smak sosu i przypraw. Kolejną zaletą makaronu konjac jest to, że bardzo łatwo go przyrządzić. Po wyjęciu z opakowania należy go opłukać i zagotować we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne łazanki. Dodaj te składniki, a wyjdą nieziemskie
Hitowy przepis z TikToka
Internauci też pokochali ten niskokaloryczny makaron. Przepisy na pyszne dania z makaronem konjac możemy znaleźć w niemalże wszystkich mediach społecznościowych. Dzięki niskiej wartości energetycznej jest wprost idealnym zamiennikiem tradycyjnego makaronu, dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.
Mamy dla was przepis na pikantny makaron z krewetkami, który podbił serca internautów. W popularnym serwisie TikTok zdobył już prawie 6 milionów wyświetleń. Cała porcja ma tylko 300 kalorii! Autorka przepisu Genevieve LaMonaca, publikująca pod nazwą chefgenevieve, jest prywatnym szefem kuchni. Na co dzień pracuje z klientami chcącymi zredukować masę ciała.
Jak zrobić makaron konjac z krewetkami?
120 gr krewetek przyprawiamy łyżką oliwy, solą, pieprzem, mieloną papryką chili i czosnkiem suszonym. Kroimy pak choi w paseczki i siekamy 2 ząbki czosnku. Płuczemy makaron konjac pod bieżącą wodą. Przygotowujemy sos: mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wody, łyżeczkę octu ryżowego, łyżeczkę prażonych ziaren sezamu, łyżeczkę sosu chili, łyżeczkę oleju sezamowego i łyżeczkę cukru, miodu lub słodzika. Smażymy krewetki, czosnek i pak choi. Wlewamy sos i dodajemy nasz makaron. Dusimy jeszcze 2 minuty.
Trwa ładowanie wpisu: tiktok