Trwa ładowanie...

Ramen noodle salad, czyli sałatka makaronowa z zupek chińskich

Często wybieramy zupki chińskie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie porządnego obiadu. Niewątpliwą zaletą jest też ich cena. Kosztują one tylko kilka złotych, więc taki posiłek raczej nie uszczupli zbytnio naszego portfela. Istnieje jednak dużo ciekawszy i zdrowszy sposób na wykorzystanie makaronu z zupki chińskiej niż zalanie go wodą i mieszanką chemicznych dodatków. Zobaczcie jak przygotować ramen noodle salad.

Ramen noodle saladRamen noodle saladŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Co to ramen noodle salad?

Ta sałatka z makaronu instant podbija serca internautów, którzy cenią ją za wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Znajdziemy w niej typowe dla innych sałatek składniki — sałatkę, kiełki czy różne warzywa. Ramen noodle salad można podać jako przystawkę lub danie główne, a w zależności od upodobań, makaron możemy zarówno ugotować, jak i usmażyć.

Dodając do sałatki sporo świeżych warzyw, otrzymamy dużo zdrowszy i pożywniejszy posiłek od zwykłej zupki chińskiej. Do ramen noodle salad możemy dodać też ugotowane jajka i mięso — kurczaka, pierś kaczki, wołowinę czy wieprzowinę. Całość warto uzupełnić zieloną cebulką i prażonymi ziarnami sezamu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy makaron ze szpinakiem

Janelle Rohner, tiktokerka i amatorka gotowania, wymyśliła własny przepis na słodko-kwaśną sałatkę makaronową. Jej przepis na sałatkę z kapustą, migdałami i mandarynkami, został już obejrzany na TikToku ponad milion razy. Rohner dodaje do swojej sałatki surowy makaron, aby nadać daniu chrupkości. Jeśli jednak wolimy miękki makaron, tiktokerka radzi, żeby pozostawić sałatkę w lodówce na kilka godzin tak, aby makaron zdążył wchłonąć część dressingu.

d2hhaum

Przepis na ramen noodle salad Janelle Rohner

Składniki:

  • 350 g poszatkowanej białej kapusty
  • 150 g startej marchewki
  • makaron instant z zupki chińskiej
  • 225 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być pierś albo mięso z pieczonego udka)
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów

Na dressing:

  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski dodajemy surowy makaron z zupki chińskiej, kapustę, marchewkę, migdały i mieszamy.
  2. W słoiku łączymy składniki na dressing. Zakręcamy słoik i potrząsamy aż uzyskania jednolitej emulsji.
  3. Polewamy sałatkę dressingiem i mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać też mandarynki i zieloną cebulkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj