Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kakaowca, które traktuje się jako odpad przy produkcji kawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kawy, które traktuje się jako odpad przy produkcji popularnego napoju.

Owoce kawy przekształca się za pomocą specjalnej metody na pulpę, a następnie proszek. Potem uciera się go na odżywczą mąkę. Ze względu na liczne właściwości, zyskuje ona coraz większą rzesze fanów wśród miłośników gotowania.

Jak twierdzą twórcy pomysłu, mąka kawowa zawiera aż pięć razy więcej błonnika od popularnych mąk pełnoziarnistych. Jest doskonałym źródłem żelaza (ma go aż trzy razy więcej od szpinaku), dostarcza potrzebnego białka, wapnia i potasu. Zawartość kofeiny w mące kawowej jest o wiele niższa niż w filiżance małej czarnej. Produkt ten z powodzeniem może być stosowany przez kobiety w ciąży. Mąka z kawy zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i zapewniają dłuższą młodość.

To także zdrowa alternatywa dla osób, które nie mogą jeść produktów glutenowych. Proszek z owoców kawy ma podobne zastosowanie do mąki pszennej. Można dodawać go do naleśników, ciast i deserów. Świetnie nadaje się do wyrobu domowego chleba i makaronu. Potrawom nadaje przyjemnego, kawowego aromatu.

Twórcy pomysłu podkreślają, że produkcja mąki kawowej wyjątkowo sprzyja środowisku. Używa się do niej produktu, który do tej pory się marnował, a jest jego sporo. To szansa dla farmerów z ubogich regionów świata, którzy mogą zyskać dodatkowe źródło dochodów. Obecnie mąkę można kupić w kilku krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie.

Mro/ Kuchnia WP

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny