Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kakaowca, które traktuje się jako odpad przy produkcji kawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kawy, które traktuje się jako odpad przy produkcji popularnego napoju.

Owoce kawy przekształca się za pomocą specjalnej metody na pulpę, a następnie proszek. Potem uciera się go na odżywczą mąkę. Ze względu na liczne właściwości, zyskuje ona coraz większą rzesze fanów wśród miłośników gotowania.

Jak twierdzą twórcy pomysłu, mąka kawowa zawiera aż pięć razy więcej błonnika od popularnych mąk pełnoziarnistych. Jest doskonałym źródłem żelaza (ma go aż trzy razy więcej od szpinaku), dostarcza potrzebnego białka, wapnia i potasu. Zawartość kofeiny w mące kawowej jest o wiele niższa niż w filiżance małej czarnej. Produkt ten z powodzeniem może być stosowany przez kobiety w ciąży. Mąka z kawy zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i zapewniają dłuższą młodość.

To także zdrowa alternatywa dla osób, które nie mogą jeść produktów glutenowych. Proszek z owoców kawy ma podobne zastosowanie do mąki pszennej. Można dodawać go do naleśników, ciast i deserów. Świetnie nadaje się do wyrobu domowego chleba i makaronu. Potrawom nadaje przyjemnego, kawowego aromatu.

Twórcy pomysłu podkreślają, że produkcja mąki kawowej wyjątkowo sprzyja środowisku. Używa się do niej produktu, który do tej pory się marnował, a jest jego sporo. To szansa dla farmerów z ubogich regionów świata, którzy mogą zyskać dodatkowe źródło dochodów. Obecnie mąkę można kupić w kilku krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie.

Mro/ Kuchnia WP

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę