Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kakaowca, które traktuje się jako odpad przy produkcji kawy.

Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kawy, które traktuje się jako odpad przy produkcji popularnego napoju.

Owoce kawy przekształca się za pomocą specjalnej metody na pulpę, a następnie proszek. Potem uciera się go na odżywczą mąkę. Ze względu na liczne właściwości, zyskuje ona coraz większą rzesze fanów wśród miłośników gotowania.

Jak twierdzą twórcy pomysłu, mąka kawowa zawiera aż pięć razy więcej błonnika od popularnych mąk pełnoziarnistych. Jest doskonałym źródłem żelaza (ma go aż trzy razy więcej od szpinaku), dostarcza potrzebnego białka, wapnia i potasu. Zawartość kofeiny w mące kawowej jest o wiele niższa niż w filiżance małej czarnej. Produkt ten z powodzeniem może być stosowany przez kobiety w ciąży. Mąka z kawy zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i zapewniają dłuższą młodość.

To także zdrowa alternatywa dla osób, które nie mogą jeść produktów glutenowych. Proszek z owoców kawy ma podobne zastosowanie do mąki pszennej. Można dodawać go do naleśników, ciast i deserów. Świetnie nadaje się do wyrobu domowego chleba i makaronu. Potrawom nadaje przyjemnego, kawowego aromatu.

Twórcy pomysłu podkreślają, że produkcja mąki kawowej wyjątkowo sprzyja środowisku. Używa się do niej produktu, który do tej pory się marnował, a jest jego sporo. To szansa dla farmerów z ubogich regionów świata, którzy mogą zyskać dodatkowe źródło dochodów. Obecnie mąkę można kupić w kilku krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie.

Mro/ Kuchnia WP

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita