Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko

Słodka, pachnąca drożdżami i wanilią, delikatna i cudownie puszysta. Idealnie smakuje posmarowana tylko zimnym, świeżym masłem i koniecznie obsypana solidnie kruszonką. Jak się okazuje obecny wygląd chałka zawdzięcza połączeniu żydowskiej tradycji kulinarnej ze słowiańskim zwyczajem zaplatania i wypiekania kołaczy. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis na domową chałkę z bloga "Kuchenny Kredens".

Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodkoMagiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • dodatkowo: jajko do posmarowania, kruszonka/mak/sezam do posypania chałki

Przepis

Drożdże instant wymieszać z mąką lub - jeśli korzystamy ze świeżych - zrobić rozczyn, aż drożdże zaczną pracować. Połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne, dość luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski. Odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości - zajmie to ok. 1-1,5 godziny.

Przepis

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, z każdej wydzielić kilka wałków do warkocza. Kawałki te powinny być grubsze na środku pasma i zwężone na końcach (zdjęcie poniżej).
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, makiem lub sezamem. Chałki piec pojedynczo 30-35 minut, studzić na kratce.
Zobacz także: delikatne naleśniki z masą migdałową - sprawdzony przepis babci

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru