Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni

Co zrobić, aby jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup przez Polaków była jeszcze smaczniejsza? Dodać do niej łyżkę octu! Sposób ten jest stosowany od dawna przez najlepszych szefów kuchni, którzy nie mają wątpliwości, że to właśnie ocet poprawia smak rosołu.

Ocet do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Karolina Kołodziejczak
Aleksandra Lewandowska

Wielu nie wyobraża sobie bez niego życia, a w szczególności niedzielnego obiadu. Jest zupą, która najczęściej pojawia się na wszelkich weselach i innych uroczystościach, bo nie ma osoby, która go nie lubi. Rosół stanowi u Polaków prawdziwą podstawę odżywiania. Według rodzinnych tradycji tworzony jest na najróżniejsze sposoby, z mięsem lub bez, z dodatkiem lubczyku bądź z pietruszką. Jedno jest jednak pewne - istnieje trick, który poprawia jego smak. Dzięki niemu staje się pożywniejszy i gęstszy.

Łyżka octu do rosołu

Sposób ten niekoniecznie może być stosowany przez wegetarian lub wegan. Dlaczego? Ocet wspomaga smak rosołu tylko wtedy, kiedy jest gotowany na mięsie, bo jako kwas rozpuszcza tkankę chrzęstną i składniki, które znajdują się w kościach. Tym samym szybciej powstaje żelatyna, sprawiając, że zupa staje się pożywniejsza i znacznie bardziej gęsta. Ocet należy oczywiście stosować z umiarem, dodając jedną bądź dwie łyżki na garnek wywaru - w zależności od jego wielkości.

Jaki ocet zastosować?

Rodzaj dodanego octu nie ma tu większego znaczenia. Niezależnie od tego, czy wlejecie spirytusowy, winny czy jabłkowy, każdy zadziała w taki sam sposób, nie zmieniając ani smaku ani zapachu rosołu. Jedynie ocet balsamiczny, z racji ciemniejszej barwy, może zmienić jego wygląd.

Pamiętajcie jednak o tym, aby łyżkę octu wlać do garnka na samym końcu gotowania rosołu. Kiedy znajdą się w nim już wszystkie składniki i będą gotowane na małym ogniu, wtedy ocet zadziała najlepiej - przyspieszy cały proces wydobywania smaku z mięsa i kości. Lepszy smak gwarantowany, a niedzielna uczta obiadowa stanie się jeszcze bardziej wyczekiwana przez domowników!

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Jeżeli znacie inne tricki, które stosujecie w przypadku gotowania zup, piszcie w komentarzach lub na dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu