Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni

Co zrobić, aby jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup przez Polaków była jeszcze smaczniejsza? Dodać do niej łyżkę octu! Sposób ten jest stosowany od dawna przez najlepszych szefów kuchni, którzy nie mają wątpliwości, że to właśnie ocet poprawia smak rosołu.

Ocet do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Karolina Kołodziejczak
Aleksandra Lewandowska

Wielu nie wyobraża sobie bez niego życia, a w szczególności niedzielnego obiadu. Jest zupą, która najczęściej pojawia się na wszelkich weselach i innych uroczystościach, bo nie ma osoby, która go nie lubi. Rosół stanowi u Polaków prawdziwą podstawę odżywiania. Według rodzinnych tradycji tworzony jest na najróżniejsze sposoby, z mięsem lub bez, z dodatkiem lubczyku bądź z pietruszką. Jedno jest jednak pewne - istnieje trick, który poprawia jego smak. Dzięki niemu staje się pożywniejszy i gęstszy.

Łyżka octu do rosołu

Sposób ten niekoniecznie może być stosowany przez wegetarian lub wegan. Dlaczego? Ocet wspomaga smak rosołu tylko wtedy, kiedy jest gotowany na mięsie, bo jako kwas rozpuszcza tkankę chrzęstną i składniki, które znajdują się w kościach. Tym samym szybciej powstaje żelatyna, sprawiając, że zupa staje się pożywniejsza i znacznie bardziej gęsta. Ocet należy oczywiście stosować z umiarem, dodając jedną bądź dwie łyżki na garnek wywaru - w zależności od jego wielkości.

Jaki ocet zastosować?

Rodzaj dodanego octu nie ma tu większego znaczenia. Niezależnie od tego, czy wlejecie spirytusowy, winny czy jabłkowy, każdy zadziała w taki sam sposób, nie zmieniając ani smaku ani zapachu rosołu. Jedynie ocet balsamiczny, z racji ciemniejszej barwy, może zmienić jego wygląd.

Pamiętajcie jednak o tym, aby łyżkę octu wlać do garnka na samym końcu gotowania rosołu. Kiedy znajdą się w nim już wszystkie składniki i będą gotowane na małym ogniu, wtedy ocet zadziała najlepiej - przyspieszy cały proces wydobywania smaku z mięsa i kości. Lepszy smak gwarantowany, a niedzielna uczta obiadowa stanie się jeszcze bardziej wyczekiwana przez domowników!

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Jeżeli znacie inne tricki, które stosujecie w przypadku gotowania zup, piszcie w komentarzach lub na dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść