Trwa ładowanie...

Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni

Co zrobić, aby jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup przez Polaków była jeszcze smaczniejsza? Dodać do niej łyżkę octu! Sposób ten jest stosowany od dawna przez najlepszych szefów kuchni, którzy nie mają wątpliwości, że to właśnie ocet poprawia smak rosołu.

Share
Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni
Łyżka octu do rosołu? Oto trick, który stosują najlepsi szefowie kuchni Źródło: Unsplash.com, fot: Karolina Kołodziejczak
du3ypp7

Wielu nie wyobraża sobie bez niego życia, a w szczególności niedzielnego obiadu. Jest zupą, która najczęściej pojawia się na wszelkich weselach i innych uroczystościach, bo nie ma osoby, która go nie lubi. Rosół stanowi u Polaków prawdziwą podstawę odżywiania. Według rodzinnych tradycji tworzony jest na najróżniejsze sposoby, z mięsem lub bez, z dodatkiem lubczyku bądź z pietruszką. Jedno jest jednak pewne - istnieje trick, który poprawia jego smak. Dzięki niemu staje się pożywniejszy i gęstszy.

Łyżka octu do rosołu

Sposób ten niekoniecznie może być stosowany przez wegetarian lub wegan. Dlaczego? Ocet wspomaga smak rosołu tylko wtedy, kiedy jest gotowany na mięsie, bo jako kwas rozpuszcza tkankę chrzęstną i składniki, które znajdują się w kościach. Tym samym szybciej powstaje żelatyna, sprawiając, że zupa staje się pożywniejsza i znacznie bardziej gęsta. Ocet należy oczywiście stosować z umiarem, dodając jedną bądź dwie łyżki na garnek wywaru - w zależności od jego wielkości.

du3ypp7

Jaki ocet zastosować?

Rodzaj dodanego octu nie ma tu większego znaczenia. Niezależnie od tego, czy wlejecie spirytusowy, winny czy jabłkowy, każdy zadziała w taki sam sposób, nie zmieniając ani smaku ani zapachu rosołu. Jedynie ocet balsamiczny, z racji ciemniejszej barwy, może zmienić jego wygląd.

Pamiętajcie jednak o tym, aby łyżkę octu wlać do garnka na samym końcu gotowania rosołu. Kiedy znajdą się w nim już wszystkie składniki i będą gotowane na małym ogniu, wtedy ocet zadziała najlepiej - przyspieszy cały proces wydobywania smaku z mięsa i kości. Lepszy smak gwarantowany, a niedzielna uczta obiadowa stanie się jeszcze bardziej wyczekiwana przez domowników!

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Jeżeli znacie inne tricki, które stosujecie w przypadku gotowania zup, piszcie w komentarzach lub na dziejesie.wp.pl.

du3ypp7

Podziel się opinią

Share
du3ypp7
du3ypp7
Więcej tematów