Trwa ładowanie...
d1m98ti
14-03-2021 09:24

Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu

Przepis

Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!

d1m98ti
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • rodzynki
  • rum
  • szafran nitki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • likier amaretto
Przepis
  • Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
  • Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
  • Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
  • Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
  • Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m98ti
d1m98ti
d1m98ti
d1m98ti
Więcej tematów
d1m98ti