Lukrecja – zastosowanie i właściwości

Lukrecja kojarzona jest zazwyczaj z cukrem lub substancją słodzącą, jednak ciekawy smak, to jeden z wielu atutów tej rośliny. Warto zapoznać się bliżej z właściwościami lukrecji, by móc w pełni wykorzystać jej walory i cieszyć się nie tylko smakiem, ale także zadbać o swoje zdrowie.

lukrecjaKorzeń lukrecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Składnik aktywny w roślinie lukrecji

Surowcem do spożycia w lukrecji jest jej korzeń w formie ususzonej, o bardzo słodkim smaku i żółtawym kolorze. Nie posiada zapachu. Składnikami aktywnymi są przede wszystkim kwasy - glicyryzynowy i glicyretynowy, ale też flawonoidy, polisacharydy, fitosterole, pektyny, saponiny, wolne aminokwasy, minerały i olejek eteryczny.

Lukrecja jako lekarstwo na schorzenia i przeziębienie

Korzeń lukrecji łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, w szczególności poleca się go na suchy i męczący kaszel. Można stosować lukrecję przy zapaleniu oskrzeli, migdałów i astmie. Działa na reumatyzm oraz artretyzm. Pomaga również w leczeniu choroby Addisona, stwardnieniu rozsianym, nowotworach (zwłaszcza czerniaku) i zaniku kory nadnerczy.

Roślina ta sprzyja walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwości jelita grubego, zapobiega marskości wątroby, a także zmniejsza negatywny wpływ metali ciężkich na organizm człowieka. Lukrecja, dzięki swoim bogatym właściwościom, zapobiega też rozwoju próchnicy, ponieważ eliminuje liczebność paciorkowca zieleniejącego. Niekiedy wspiera nawet kanałowe leczenie zęba, a nawet zapobiega osadzaniu się kamienia. Warto zastąpić więc szkodliwe słodycze, naturalnie słodkim i przyjaznym zębom, korzeniem lukrecji.

Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie

Lukrecja w kuchni - jak spożywać?

Poleca się spożywanie wywaru z korzenia lukrecji, który pije się po uprzednim przegotowaniu w małym garnku. Można pić do 3 szklanek na dzień. Alternatywnie lukrecję dodaje się do herbaty. Dla osób poszukujących zdrowych słodyczy trafnym wyborem będą cukierki z lukrecją. Inną opcją jest też likier lub nalewka lukrecjowa, która jest znana głównie we Włoszech. Korzeń tej rośliny ma działanie silnie pobudzające, więc z powodzeniem zastąpi kawę, skutecznie podnosząc ciśnienie. Lukrecja wspomaga również odchudzanie, ponieważ pobudza układ pokarmowy i przyśpiesza trawienie.

Lukrecja – przeciwwskazania

Lukrecji powinny unikać osoby mające problemy z ciśnieniem, chorujące na nerki, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy pamiętać, że tę zbawienna roślinę można przedawkować, co objawia się zawrotami głowy, bólem, obrzękami, nadciśnieniem i kołataniem serca. W takim przypadku, należy ograniczyć jej spożycie i skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości