Herbata może szkodzić
Herbata z cytryną czy z miodem? Do obiadu czy po posiłku? Jak lubisz pić herbatę? A czy wiesz, że herbata może być szkodliwa dla zdrowia? Sprawdź, z czym nie należy jej łączyć i kiedy lepiej nie pić herbaty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Herbata z cytryną
Z pewnością słyszałeś, że herbaty nie należy łączyć z miodem – gorąca herbata niweluje jego właściwości prozdrowotne. A co z cytryną? Dodaj śmiało, ale tylko pod warunkiem, że z kubka wyjmiesz torebkę z herbatą. W herbacie znajduje się glin, który w połączeniu z cytryną tworzy cytrynian glinu, niebezpieczny związek, który może odkładać się w mózgu.
Herbata do obiadu
Popijać posiłek czy nie – to kwestia wciąż nierozstrzygnięta, ale jedno jest pewne: jeśli twój posiłek jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym szczególnie cenną witaminę B12, oraz żelazo, to nie popijaj go herbatą. Ogranicza ich przyswajanie, więc do ulubionego steka sięgnij po czerwone wino.
Herbata na deser
Może herbata na deser? Świetnie komponuje się ze świeżo upieczonym ciastem. Byle nie drożdżowym! Drożdże to źródło witaminy B1, a jak już ustaliliśmy, herbata ogranicza przyswajanie witamin z grupy B.
Herbata i leki
Leki należy popijać wodą. A dlaczego nie herbatą? Herbata może osłabiać działanie niektórych leków – np. przeciwzakrzepowych, ale też farmaceutyków stosowanych przez chorych na nadciśnienie, a także antydepresantów.