"Lubię wspomóc zdrowie ziołami". Lecznicze mikstury domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin zbieranych przez nasze babki i ich babki naprawdę ma zdrowotne właściwości. Polki nie porzucają starych zwyczajów i kultywują tradycję picia naparów i domowych mikstur, które mają mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Kobiety często stosują napary i nalewki
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Jedna z kobiet poruszyła ten wątek na forum portalu Kafeteria." Lubię wspomóc zdrowie ziołami" - pisze. "Często stosuję miętę na niestrawność, morszczynem uzupełniam jod, kminkiem pomagam trawieniu - a wy?". Jej pytanie wywołało poruszenie wśród gości portalu, którzy chętnie zaczęli dzielić się swoimi doświadczeniami z ziołolecznictwem.

Odpowiedziała jej inna wielbicielka naturalnego wspomagania organizmu. "Często korzystam z dobrodziejstw natury" - pisze kobieta. I kontynuuje: "Najczęściej wspomagam trawienie: korzeń mniszka lekarskiego, mięta pieprzowa, ziele krwawnika i kora kruszyny. Do tego morszczyn i nalewka z zielonych orzechów włoskich. Jak dopadnie mnie przeziębienie, piję napar z suszonych łodyg malin, sok z malin. Mam zawsze ususzone kwiaty lipy i czarnego bzu, sok z czarnego bzu z dodatkiem soku z grapefruita i cytryn robiony na bazie miodu lipowego. A żeby uniknąć przeziębień (w okresie, kiedy o nie najłatwiej), robię sobie sok z buraków ćwikłowych, marchewki, pietruszki razem z nacią, do tego sok z grapefruita i z cytryny i 2 ząbki czosnku. Piję szklankę dziennie, robię syrop z cebuli, z buraka czerwonego i sosny".

Kolejne osoby dodają, że każdy powinien rozważyć picie rumianku i naparu z pokrzywy, gdyż według nich potrafią działać cuda. Inny gość na forum także dzieli się swoimi doświadczeniami w tej kwestii i zdradza przepis na napój, który pomaga przy problemach gastrycznych: "Popijam korę kruszyny, kłącze perzu, owoc kopru włoskiego i liście mięty pieprzowej. Kupuję te zioła w aptece w opakowaniach o takiej samej gramaturze, mieszam je razem i piję je 1 raz dziennie na wieczór dodając 1 łyżkę miodu prawdziwego, parząc pod przykryciem 1/2 łyżki ziół w szklance wody (...). Dobrze jest też jeść winogrona, figi i suszone śliwki".

Inna kobieta pisze o swoich porannych nawykach, które poprawiły jej stan zdrowia: "Co rano szklankę naparu z łyżeczki tymianku i rozmarynu (proporcje 1:3 w łyżeczce). Działa super energetyzująco, poprawia krążenie, koncentrację - taki kop energetyczny. Od kiedy stosuje (3 miesiące) moje ciśnienie wróciło do normy - zawsze byłam śpiącą królewną z ciśnieniem 90/60, teraz ciśnienie książkowe. A na poprawę i skóry, i włosów, układu pokarmowego - siemię lniane". Wiele osób odniosło się także do nalewki z czarnych porzeczek jako świetnego sposobu na zbyt wysokie cholesterol i problemy trawienne.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja