Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Łosoś z porami w miodzie i chili

Przepis
4.1
(8 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Łosoś:
  • 200g filetu z łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól i biały pieprz
  • Por w miodzie i chili:
  • 1 duży por
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • płatki chili
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół.Łososia z dwóch stron skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i białym pieprzem. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie, pora kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy por całkowicie zmięknie, dodajemy łyżkę miodu i płatki chili, smażymy jeszcze minutę, aż miód całkowcie połączy się z porem. Karmelizowany por wykładamy na talerz, nakładamy łososia i serwujemy. Łosoś jest tak pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach, a słodko-słono-pikantny smak pora dodatkowo podkreśla jego delikatność.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

d12fjqp

Podziel się opinią

Share
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp