Łosoś z porami w miodzie i chili
- Łosoś:
- 200g filetu z łososia
- sok z połowy cytryny
- sól i biały pieprz
- Por w miodzie i chili:
- 1 duży por
- 1 płaska łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- płatki chili
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół.Łososia z dwóch stron skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i białym pieprzem. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie, pora kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy por całkowicie zmięknie, dodajemy łyżkę miodu i płatki chili, smażymy jeszcze minutę, aż miód całkowcie połączy się z porem. Karmelizowany por wykładamy na talerz, nakładamy łososia i serwujemy. Łosoś jest tak pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach, a słodko-słono-pikantny smak pora dodatkowo podkreśla jego delikatność.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze