Łosoś z porami w miodzie i chili

Obraz

Składniki

  • Łosoś:
  • 200g filetu z łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól i biały pieprz
  • Por w miodzie i chili:
  • 1 duży por
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • płatki chili

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół.Łososia z dwóch stron skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i białym pieprzem. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie, pora kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy por całkowicie zmięknie, dodajemy łyżkę miodu i płatki chili, smażymy jeszcze minutę, aż miód całkowcie połączy się z porem. Karmelizowany por wykładamy na talerz, nakładamy łososia i serwujemy. Łosoś jest tak pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach, a słodko-słono-pikantny smak pora dodatkowo podkreśla jego delikatność.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja