Łosoś wędzony na zimno – jak powstaje, z czym go jeść?

Łosoś jest na tyle specyficzną rybą, że albo się ją uwielbia, albo nie znosi. Raczej nie wzbudza pośrednich uczuć. Jednocześnie niewłaściwie przyrządzony może naprawdę wiele stracić na smaku. Łososia wędzonego na zimno najczęściej podajemy jedynie w towarzystwie cytryny. Jednocześnie ryba ta doskonale sprawdza się w połączeniu z różnego rodzaju serkami, tortillą czy pieczywem. Sprawdź, jak powstaje łosoś wędzony na zimno i jakie fantastyczne dania można przyrządzić z nim w roli głównej.

Wędzony łosośWędzony łosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
3

Łosoś wędzony na zimno – przygotowanie

Wędzenie jest nie tylko sposobem konserwacji ryby, ale również nadaje jej wyjątkowego smaku i zapachu. Wędzenie na zimno charakteryzuje się niższą temperaturą wędzarniczą (od 8 do maksymalnie 25 stopni Celsjusza) i dłuższym czasem przyrządzania niż wędzenie na gorąco.

W jaki sposób uwędzić łososia na zimno?

  1. Przygotowujemy płaty łososia bez ości, sól i syrop klonowy w ilości 1-2 łyżeczek na 1,5 kg ryby.
  2. Filety łososia opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  3. Łososia obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 2 godziny w temperaturę pokojową. Ryba puści wodę.
  4. Filety opłukujemy z pozostałej soli i znów obsuszamy ręcznikiem papierowym.
  5. Rybę smarujemy syropem klonowym i zostawiamy na ruszcie do obsuszenia na ok. 3-4 godziny. Aby przyspieszyć proces, można nastawić wiatrak i skierować go na łososia.
  6. Łososia wędzimy w niskiej temperaturze przez ok. 6-10 godzin lub rozkładając proces na dwa dni po kilka godzin. Ważne, aby co jakiś czas uchylać drzwiczki wędzarni i przewietrzać wsad. Dzięki temu zapewnimy dobrą wentylację i przepływ dymu. Warto zaopatrzyć się w generator dymu, dzięki któremu łatwiej będzie utrzymać odpowiedni poziom dymienia.
  7. Po wędzeniu dajemy rybie odpocząć przez dobę. Potem można łososia podzielić na kawałki, zjeść lub zapakować np. próżniowo.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Łosoś wędzony na zimno – z czym jeść?

Łosoś wędzony na zimno najczęściej kojarzy nam się z przekąskami. Okazuje się jednak, że na bazie tej ryby można przyrządzić również dania na gorąco. Poniżej przedstawiam kilka propozycji na podanie łososia wędzonego na zimno.

Serowe tagliatelle z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie sera ricotta,
  • 1 opakowanie sera typu camembert,
  • 1 szkl. startego parmezanu,
  • 100 g sera pleśniowego typu blue,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 trójkąt sera topionego śmietankowego,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 500 g makaronu tagliatelle,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu polewamy go kilkoma kroplami oliwy i mieszamy.
  2. Szalotkę i czosnek siekamy. Szklimy je na patelni. Dodajemy ricottę i śmietanę. Lekko podgrzewamy.
  3. Do sosu dodajemy starty parmezan i resztę posiekanych serów. Na koniec dorzucamy posiekanego łososia i zioła. Przyprawiamy.
  4. Makaron podajemy z gorącym sosem.

Krakersowe mini kanapki z łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie krakersów,
  • 150 g łososia wędzonego na zimno,
  • 2 rodzaje serka twarogowego kanapkowego – np. z ziołami i śmietankowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Krakersy smarujemy serkiem, a na nim kładziemy kawałek łososia. Ozdabiamy listkami natki pietruszki.
Wędzony łosoś
Wędzony łosoś © Adobe Stock | Vichie81

Cukiniowe roladki z łososiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia,
  • 2 cukinie,
  • 150 g serka kanapkowego kremowego lub serka koziego kremowego,
  • siekany koperek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Smarujemy je oliwą z oliwek i podsmażamy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
  2. Przekładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  3. Na każdy z plastrów cukinii nakładamy nieco serka, wędzonego łososia i gałązkę koperku.
  4. Zawijamy w rulony i spinamy wykałaczką.

Łososiowe awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego,
  • ½ pęczka koperku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łososia siekamy.
  2. Sos sałatkowy mieszamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do jajek oraz łososia. Wszystko razem łączymy ze sobą dokładnie.
  3. Awokado kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek i obieramy ze skórki. Do każdej połówki w miejsce pestki nakładamy łososiowy farsz.
  4. Koperek siekamy. Awokado skrapiamy oliwą, posypujemy słodką papryką i koperkiem.

Łosoś wędzony na zimno ma charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu odpowiada. Jeśli jednak w odpowiedni sposób podamy tę rybę, prawdopodobnie przekonamy do niej większość naszych gości. Wypróbujcie nasze pomysły, a z pewnością nie będziecie zawiedzeni.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem