Jak wybierać mrożone ryby?

Ryby to jeden z najzdrowszych produktów w naszej diecie. A jednak wciąż jemy ich stosunkowo mało. Szkoda, bo są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka i soli mineralnych oraz mnóstwa mikroelementów, takich jak jod, fosfor, selen, cynk, potas, magnez i wapń.

Mrożone dzwonka łososiaJak wybierać mrożone ryby?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Przed świętami Bożego Narodzenia łaskawszym okiem patrzymy na ryby, które są podstawowym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Zazwyczaj wybieramy ryby świeże, ale sklepowe lodówki pełne są różnych gatunków ryb mrożonych. Są one tańsze niż świeże, ale czy równie zdrowe? Czym powinniśmy się kierować, kupując mrożone ryby? Czy tylko ceną? Oczywiście, że nie!

Zacznijmy od dokładnego przeczytania etykiety. Pierwsza wartość, która powinna nam się rzucić w oczy, to procent tzw. glazury. Ryby morskie najczęściej mrożone są zaraz po złowieniu i oprawieniu, jeszcze na statku rybackim lub na specjalnym statku przetwórni. Podczas mrożenia na powierzchni ryby tworzy się warstwa tzw. glazury, czyli po prostu zamrożonej wody. Im ta warstwa jest grubsza, tym mniej mięsa będzie w porcji o konkretnej wadze. Płacimy więc np. za pół kilograma ryby, a po rozmrożeniu pozostaje nam 350 gramów dorsza czy mintaja.

Tak oszukują na mrożonych rybach

Druga ważna informacja z etykiety, to miejsce, gdzie ryba została złowiona. Dotyczy to również przede wszystkim ryb morskich. Najlepiej, gdy jest ona łowiona na otwartych, dużych akwenach, takich jak oceany, szczególnie w rejonach bardziej zimnych. Ryby łowione w małych morzach, w krajach o dużym zaludnieniu mogą być zanieczyszczone. Dużo mówi się teraz o plastiku, który pływa w morzach w postaci małych drobinek i jest jedzony przez ryby. Jest w tym sporo prawdy. Ryby z zimnych obszarów Atlantyku czy z południowego Pacyfiku będą najzdrowsze.

Data przydatności do spożycia i data połowu to kolejne wartości, na jakie powinniśmy zwrócić uwagę. Choć mrożone ryby można przechowywać nawet kilkanaście miesięcy, to jednak lepiej kupić taką, która została złowiona niedawno. Pamiętajmy również o tym, że jeśli chcemy przyrządzić mrożone ryby nie w dniu zakupu, ale później, powinniśmy jeszcze w sklepie zapakować je do specjalnej, termicznej torby, która nie pozwoli na to, żeby ryba się rozmroziła. Żadnych zamrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać, by nie ryzykować namnażania się szkodliwych bakterii.

Patrząc na liczbę gatunków mrożonych ryb, widzimy, że jest ich mnóstwo. Wiele z nich jest nam dobrze znanych: dorsz, karmazyn, sardynki, flądry, halibut. Są jednak i takie, które spotykamy rzadko lub pochodzą z odległych miejsc na świecie: miruna, nototenia, kergulena. Zanim więc rybę taką kupimy, poznajmy jej właściwości, sposoby przyrządzania czy opinie o smaku. Być może dzięki temu zabezpieczymy się przed przykrymi niespodziankami i nie będziemy zmuszeni do zmarnowania naszych zakupów.

Mrożona tuszka ryby
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru