Jak wybierać mrożone ryby?

Ryby to jeden z najzdrowszych produktów w naszej diecie. A jednak wciąż jemy ich stosunkowo mało. Szkoda, bo są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka i soli mineralnych oraz mnóstwa mikroelementów, takich jak jod, fosfor, selen, cynk, potas, magnez i wapń.

Mrożone dzwonka łososiaJak wybierać mrożone ryby?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Przed świętami Bożego Narodzenia łaskawszym okiem patrzymy na ryby, które są podstawowym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Zazwyczaj wybieramy ryby świeże, ale sklepowe lodówki pełne są różnych gatunków ryb mrożonych. Są one tańsze niż świeże, ale czy równie zdrowe? Czym powinniśmy się kierować, kupując mrożone ryby? Czy tylko ceną? Oczywiście, że nie!

Zacznijmy od dokładnego przeczytania etykiety. Pierwsza wartość, która powinna nam się rzucić w oczy, to procent tzw. glazury. Ryby morskie najczęściej mrożone są zaraz po złowieniu i oprawieniu, jeszcze na statku rybackim lub na specjalnym statku przetwórni. Podczas mrożenia na powierzchni ryby tworzy się warstwa tzw. glazury, czyli po prostu zamrożonej wody. Im ta warstwa jest grubsza, tym mniej mięsa będzie w porcji o konkretnej wadze. Płacimy więc np. za pół kilograma ryby, a po rozmrożeniu pozostaje nam 350 gramów dorsza czy mintaja.

Tak oszukują na mrożonych rybach

Druga ważna informacja z etykiety, to miejsce, gdzie ryba została złowiona. Dotyczy to również przede wszystkim ryb morskich. Najlepiej, gdy jest ona łowiona na otwartych, dużych akwenach, takich jak oceany, szczególnie w rejonach bardziej zimnych. Ryby łowione w małych morzach, w krajach o dużym zaludnieniu mogą być zanieczyszczone. Dużo mówi się teraz o plastiku, który pływa w morzach w postaci małych drobinek i jest jedzony przez ryby. Jest w tym sporo prawdy. Ryby z zimnych obszarów Atlantyku czy z południowego Pacyfiku będą najzdrowsze.

Data przydatności do spożycia i data połowu to kolejne wartości, na jakie powinniśmy zwrócić uwagę. Choć mrożone ryby można przechowywać nawet kilkanaście miesięcy, to jednak lepiej kupić taką, która została złowiona niedawno. Pamiętajmy również o tym, że jeśli chcemy przyrządzić mrożone ryby nie w dniu zakupu, ale później, powinniśmy jeszcze w sklepie zapakować je do specjalnej, termicznej torby, która nie pozwoli na to, żeby ryba się rozmroziła. Żadnych zamrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać, by nie ryzykować namnażania się szkodliwych bakterii.

Patrząc na liczbę gatunków mrożonych ryb, widzimy, że jest ich mnóstwo. Wiele z nich jest nam dobrze znanych: dorsz, karmazyn, sardynki, flądry, halibut. Są jednak i takie, które spotykamy rzadko lub pochodzą z odległych miejsc na świecie: miruna, nototenia, kergulena. Zanim więc rybę taką kupimy, poznajmy jej właściwości, sposoby przyrządzania czy opinie o smaku. Być może dzięki temu zabezpieczymy się przed przykrymi niespodziankami i nie będziemy zmuszeni do zmarnowania naszych zakupów.

Mrożona tuszka ryby
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯