Longan – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Longan to owoc mało znany i przez to trudno dostępny w Polsce, ale warty uwagi, ponieważ świetnie smakuje i zawiera mnóstwo substancji odżywczych.

Longan to bliski krewny liczi
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Longan – charakterystyka

Longan to dla Polaków owoc w zasadzie skrajnie egzotyczny, a na pewno mniej znany niż jego bliski krewny – liczi. Longan pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, przede wszystkich Chin, gdzie nazywany jest long yan, co oznacza „smoczy owoc”. Ma to swoje przełożenie na wygląd owocu. Pod cienką, elastyczną skorupką o brązowo-żółtej barwie, kryje się prawie przeźroczysty, miękki miąższ otaczający niewielką czarną pestkę. Skorupkę łatwo usunąć naciskając ją delikatnie, dopóki sama nie pęknie. Owoc longanu jest niewielki, ma od 2 do 3 cm średnicy. W smaku nieco przypomina liczi, jest delikatny i słodki.

Owoce longanu rosną na niewysokich, wiecznie zielonych drzewkach i formują się w grona. Drzewa longanu *mają tendencję do obfitego owocowania, dlatego nie wszystkie owoce są aromatyczne, a ostatecznie najlepszych do spożycia okazuje się jedynie połowa. W Chinach okres dojrzewania owoców longanu* przypada na porę suchą – lipiec i sierpień.

Longan – wartości odżywcze

Longan jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Według badań potrafi zaspokoić nawet 80% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na tę witaminę. Longan zawiera także żelazo, magnez, potas i fosfor. Ponadto, jest bogaty w witaminę A i cenne dla zdrowia antyoksydanty.

Longan – właściwości

Dzięki wysokiej zawartości minerałów i witamin, longan ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Obecne w nim ogromne ilości witaminy C poprawiają odporność, przeciwdziałają infekcjom i wspierają w walce z chorobą.

Longan zawiera także antyoksydanty, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Minerały natomiast wpływają pozytywnie na pracę śledziony oraz układu nerwowego, mięśniowego, a także krwionośnego, ponieważ wspierają produkcję hemoglobiny.

Warto spożywać longan również po to, aby poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w nim substancje odżywcze nadadzą cerze blasku, a włosom zdrowego połysku.

Według niekonwencjonalnej medycyny chińskiej, owoce longanu mają działanie odprężające. Pomogą również w walce z nadpobudliwością i bezsennością, koją nerwy, niwelują zawroty głowy i poprawiają pamięć. Longan uważany jest także na naturalny antydepresant.

Ponadto, nasiona longanu, przyjmowane w postaci proszku, mogą zredukować nadmierną potliwość.

Longan – zastosowanie

Owoce longanu można jeść na surowo, ale wypestkowane nadadzą się również do soków, syropów, koktajli czy sorbetów. Stanowią także ciekawą dekorację deserów i ciast. Sałatkom owocowym longan doda słodkości i soczystości. W kuchni azjatyckiej znajdzie zastosowanie jako składnik zup oraz słodko-kwaśnych dań.

W Polsce ciężko jest znaleźć owoce longanu w zwykłych sklepach. Najlepiej szukać ich w sklepach internetowych lub tych z produktami azjatyckimi. Jednak częściej można spotkać longany suszone, niż świeże.

Na Dalekim Wchodzie pestki longanu wykorzystywane są jako antidotum na ukąszenia węży.

Drzewka longanu, choć uprawiane głównie w Chinach, Indiach, Indonezji, Malezji i na Tajwanie, można spotkać w wielu innych regionach świata jako egzotyczną ozdobę przydomowych ogródków.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej