Longan – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Longan to owoc mało znany i przez to trudno dostępny w Polsce, ale warty uwagi, ponieważ świetnie smakuje i zawiera mnóstwo substancji odżywczych.

Longan to bliski krewny liczi
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
1

Longan – charakterystyka

Longan to dla Polaków owoc w zasadzie skrajnie egzotyczny, a na pewno mniej znany niż jego bliski krewny – liczi. Longan pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, przede wszystkich Chin, gdzie nazywany jest long yan, co oznacza „smoczy owoc”. Ma to swoje przełożenie na wygląd owocu. Pod cienką, elastyczną skorupką o brązowo-żółtej barwie, kryje się prawie przeźroczysty, miękki miąższ otaczający niewielką czarną pestkę. Skorupkę łatwo usunąć naciskając ją delikatnie, dopóki sama nie pęknie. Owoc longanu jest niewielki, ma od 2 do 3 cm średnicy. W smaku nieco przypomina liczi, jest delikatny i słodki.

Owoce longanu rosną na niewysokich, wiecznie zielonych drzewkach i formują się w grona. Drzewa longanu *mają tendencję do obfitego owocowania, dlatego nie wszystkie owoce są aromatyczne, a ostatecznie najlepszych do spożycia okazuje się jedynie połowa. W Chinach okres dojrzewania owoców longanu* przypada na porę suchą – lipiec i sierpień.

Longan – wartości odżywcze

Longan jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Według badań potrafi zaspokoić nawet 80% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na tę witaminę. Longan zawiera także żelazo, magnez, potas i fosfor. Ponadto, jest bogaty w witaminę A i cenne dla zdrowia antyoksydanty.

Longan – właściwości

Dzięki wysokiej zawartości minerałów i witamin, longan ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Obecne w nim ogromne ilości witaminy C poprawiają odporność, przeciwdziałają infekcjom i wspierają w walce z chorobą.

Longan zawiera także antyoksydanty, które skutecznie zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Minerały natomiast wpływają pozytywnie na pracę śledziony oraz układu nerwowego, mięśniowego, a także krwionośnego, ponieważ wspierają produkcję hemoglobiny.

Warto spożywać longan również po to, aby poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w nim substancje odżywcze nadadzą cerze blasku, a włosom zdrowego połysku.

Według niekonwencjonalnej medycyny chińskiej, owoce longanu mają działanie odprężające. Pomogą również w walce z nadpobudliwością i bezsennością, koją nerwy, niwelują zawroty głowy i poprawiają pamięć. Longan uważany jest także na naturalny antydepresant.

Ponadto, nasiona longanu, przyjmowane w postaci proszku, mogą zredukować nadmierną potliwość.

Longan – zastosowanie

Owoce longanu można jeść na surowo, ale wypestkowane nadadzą się również do soków, syropów, koktajli czy sorbetów. Stanowią także ciekawą dekorację deserów i ciast. Sałatkom owocowym longan doda słodkości i soczystości. W kuchni azjatyckiej znajdzie zastosowanie jako składnik zup oraz słodko-kwaśnych dań.

W Polsce ciężko jest znaleźć owoce longanu w zwykłych sklepach. Najlepiej szukać ich w sklepach internetowych lub tych z produktami azjatyckimi. Jednak częściej można spotkać longany suszone, niż świeże.

Na Dalekim Wchodzie pestki longanu wykorzystywane są jako antidotum na ukąszenia węży.

Drzewka longanu, choć uprawiane głównie w Chinach, Indiach, Indonezji, Malezji i na Tajwanie, można spotkać w wielu innych regionach świata jako egzotyczną ozdobę przydomowych ogródków.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu