Lodowe ptasie mleczko
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 200 g serka kremowego
- 500 ml lodów truskawkowych
- 150 g pokruszonych ciasteczek maślanych
- ok. 1 szklanki malin
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości.
W dużej misce miksujemy serek na gładką masę. Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Dodajemy pokruszone ciasteczka maślane, opłukane maliny i mieszamy całość łyżką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do zamrażarki na min. 4 godziny.
Tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekolada powinna być jeszcze płynna, ale już chłodna.
Zmrożoną masę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm x 2 cm). Każdy kawałek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i oblewamy ją z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia. Zimno płynące z lodowej masy sprawi, że czekolada natychmiast się zestali i deser będzie można jeść od razu. Jeśli zamierzamy zjeść go później, należy włożyć go do zamrażalnika.
Tego typu deser powinniśmy zjeść maksymalnie do 48 godzin.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze