- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g serka kremowego
- 500 ml lodów truskawkowych
- 150 g pokruszonych ciasteczek maślanych
- ok. 1 szklanki malin
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przepis
Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości.
Przepis
W dużej misce miksujemy serek na gładką masę. Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Dodajemy pokruszone ciasteczka maślane, opłukane maliny i mieszamy całość łyżką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do zamrażarki na min. 4 godziny.
Przepis
Tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekolada powinna być jeszcze płynna, ale już chłodna.
Przepis
Zmrożoną masę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm x 2 cm). Każdy kawałek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i oblewamy ją z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia. Zimno płynące z lodowej masy sprawi, że czekolada natychmiast się zestali i deser będzie można jeść od razu. Jeśli zamierzamy zjeść go później, należy włożyć go do zamrażalnika.
Przepis
Tego typu deser powinniśmy zjeść maksymalnie do 48 godzin.