Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Lodowe ptasie mleczko

Przepis
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
d126hba
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g serka kremowego
  • 500 ml lodów truskawkowych
  • 150 g pokruszonych ciasteczek maślanych
  • ok. 1 szklanki malin
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przepis

Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości.

W dużej misce miksujemy serek na gładką masę. Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Dodajemy pokruszone ciasteczka maślane, opłukane maliny i mieszamy całość łyżką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do zamrażarki na min. 4 godziny.

Tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekolada powinna być jeszcze płynna, ale już chłodna.

Zmrożoną masę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm x 2 cm). Każdy kawałek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i oblewamy ją z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia. Zimno płynące z lodowej masy sprawi, że czekolada natychmiast się zestali i deser będzie można jeść od razu. Jeśli zamierzamy zjeść go później, należy włożyć go do zamrażalnika.

Tego typu deser powinniśmy zjeść maksymalnie do 48 godzin.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Lodowe ptasie mleczko
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d126hba

Podziel się opinią

3
1
Share
d126hba
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba