Łódeczki z ziemniaków pieczone z rozmarynem
Poznaj przepis na pyszne, chrupiące i pachnące ziołami ziemniaczane łódeczki. Wspaniale smakują z mięsnymi dodatkami, jak i solo. Przekonaj się sam!
Karolina Wójciga
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 8 oleju rzepakowego,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Przepis
Młode ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Ziemniaczki pokrój w łódki i wsyp je do dużej miski. Dodaj olej, posiekany rozmaryn, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40 minut, aż ziemniaki zmiękną. Możesz je od czasu do czasu przemieszać – równomiernie się przyrumienią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl