Przysmak Anny Lewandowskiej
Liofilizacja usuwa wodę z produktu przy użyciu niskich temperatur, dzięki czemu owoce, warzywa albo zioła zachowują oryginalny smak, naturalne wartości mineralne i witaminy. Ten proces znacznie zmniejsza również ilość bakterii chorobotwórczych, dlatego na pewno warto sięgać po tak przetworzoną żywność. Co warto mieć w kuchni?
Sezon na te pyszne owoce trwa bardzo krótko, ale dzięki liofilizacji możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Tak przetworzone truskawki smakują niemal identycznie jak świeże. Wystarczy na chwilę namoczyć je w wodzie i odzyskają pierwotny kształt, smak i wartości odżywcza – są prawdziwą bombą witaminową, zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Takie truskawki warto dodawać do deserów, wypieków (po uprzednim namoczeniu), albo wzbogacić nimi aromat herbaty.
Szpinak
Jeden z ulubionych produktów Anny Lewandowskiej, wielkiej promotorki zdrowego żywienia. Proszek z liofilizowanego szpinaku to koncentrat, w którym witamin i minerałów jest nawet dziesięć razy więcej niż w świeżych liściach. To skarbnica witaminy C, łatwo przyswajalnego żelaza, kwasu foliowego oraz luteiny i zeaksantyny – związków zmniejszających ryzyko problemów ze wzrokiem. Tak przetworzony szpinak to świetna baza warzywno-owocowych koktajli, smoothies albo dodatek do placuszków z kaszy. Proszek wystarczy rozmieszać z wodą lub dodać do masy.
Jagody acai
Owoce palmy pochodzącej z południowoamerykańskiej dżungli to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów, czyli związków usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia organizmu, rozwój chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia. Jagody acai są bardzo nietrwałe i tracą wartości odżywcze już 48 godzin po zerwaniu. Liofilizacja pozwala je zachować. Tak przetworzone owoce możemy dodawać do deserów, koktajli czy owsianki albo przygotować z nich brazylijski przysmak „acai na tigela” – mrożony mus z acai miksujemy z guaraną, posypujemy granolą i podajemy np. z bananami.
Czarna porzeczka
100 g tych owoców pokrywa ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Czarna porzeczka dostarcza także silnych antyoksydantów, a kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom – antocyjanom, poprawiającym krążenie krwi, zapewniającym naczyniom włosowatym elastyczność i prawidłową przepuszczalność. Ze względu na dużą zawartość pektyn jest znakomitym surowcem do przygotowywania rozmaitych przetworów: dżemów, konfitur, kisielów czy galaretek. Czarna porzeczka pasuje do potraw słodkich, ale również mięs, zwłaszcza tłustej wieprzowiny oraz jagnięciny.
Rokitnik
W dobrych ekosklepach oraz w interncie znajdziemy liofilizowane owoce krzewu, który rośnie także w Polsce, m.in. na nadbałtyckich wydmach. To skarbnica witamin, zwłaszcza C (rokitnik zawiera jej dziesięć razy więcej niż cytrusy) i E (chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników), a także flawonoidów (charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym), kwasów organicznych i minerałów, m.in.: fosforu, żelaza, manganu, boru, wapnia i krzemu. Owoce rokitnika można dodawać do ciast lub przyrządzać z nich przetwory: dżemy, galaretki, konfitury, wina i nalewki. Są bardzo aromatyczne i łączą w sobie smak cytrusów, brzoskwini i ananasów.
Czosnek niedźwiedzi
Liofilizowana roślina zachowuje właściwości świeżego czosnku niedźwiedziego, bardzo bogatego źródła witamin (zwłaszcza A i C) oraz minerałów, m.in. siarki (odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii) i dobrze przyswajalnego żelaza. Aromatyczne liście urozmaicą smak przygotowywanego na śniadanie twarożku albo pesto. Pasują do zup i sosów. Czosnek warto dodawać do sałatek i doprawiać nim potrawy z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny czy ryb. Najlepiej pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych.
Pietruszka
Jest skarbnicą wzmacniającej odporność witaminy C, wspomagającej wzrok witaminy A, regulującego funkcjonowanie układu nerwowego potasu czy żelaza, które pozwala uporać się z anemią. Amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w niej apigenina (związek z grupy flawonoidów) hamuje nawet rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi.
Liofilizowana natka pietruszki może pełnić również rolę zamiennika soli, ale przede wszystkim stanowi smakowity dodatek do zup, sałatek, potraw z mięs, ryb czy warzyw.
Banan
Liofilizowany zachowuje naturalny smak i kolor świeżego owocu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można go również dodać do jogurtu naturalnego i przygotować prosty koktajl czy wzbogacić nim musli śniadaniowe.
Banan to skarbnica błonnika, witaminy z grupy B oraz potasu. Składniki obecne w tym owocu sprawiają, że jest produktem skutecznie dodającym energii i pomagającym zwalczyć nadmierną senność.