Letnie przyjęcie - co w roli aperitifu?

Każde francuskie dziecko wie, że główny posiłek dnia poprzedzony być powinien kieliszkiem alkoholu, który pobudzi apetyt i przygotuje układ pokarmowy do wydajnego trawienia kolejnych dań. W Polsce stosunkowo rzadko jeszcze o tym pamiętamy – o wiele bardziej popularny wydaje się digestif, czyli odrobina alkoholu (zwykle mocnego) wieńcząca cały posiłek. Jaki alkohol podać w roli aperitifu? Pytamy ekspertów Domu Wina.

Przyjęcie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kraje basenu Morza Śródziemnego wypracowały własne tradycje aperitifu, często sięgające XVIII wieku. Włoski wermut został stworzony właśnie w tym celu – obecny w nim piołun silnie pobudza do pracy żołądek. Podobną funkcję spełnia anyż zawarty w greckim ouzo czy francuskim pastis.

Hiszpanie z kolei, a po nich Anglicy, od wieków gustują w wytrawnym sherry fino – najsławniejsze z nich to oczywiście legendarne Tio Pepe obecne w każdej szanującej się hiszpańskiej restauracji. W Portugalii rzecz jasna sięgniemy po wytrawną maderę – pięcioletnia Blandy’s Madera Sercial, dostępną także w Polsce - jest klasycznym winem na tę okazję. Wszystkie wymienione wyżej trunki powinny spełniać jeden wspólny warunek – jeśli mają się sprawdzić w roli aperitifu, muszą być wytrawne.

Niezależnie od kraju czy szerokości geograficznej, doskonałą propozycją "otwarcia" (aperire z łać. – "otwierać") są rześkie, wytrawne, najlepiej musujące wina białe. Czy będzie to szampan np. znakomity Champagne Devaux Augusta, czy dobra hiszpańska cava (tu warto polecić Cava Palau z katalońskiej bodegi Mont Marçal), czy też niemiecki sekt – każde dobrze wytrawne wino z bąbelkami świetnie spełni się w tej roli szczególnie w okresie letnim, kiedy powinniśmy je porządnie schłodzić.

Aperitif często podajemy na stojąco, zanim usiądziemy do stołu, rozmawiając z gośćmi w ogrodzie, na tarasie czy w salonie. Można do niego zaserwować niewielkie przekąski – tak czynią kelnerzy w dobrych restauracjach, by umilić gościom oczekiwanie na zamówione dania.

Szybkie przekąski z trzech składników

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu