Letnie przyjęcie - co w roli aperitifu?

Każde francuskie dziecko wie, że główny posiłek dnia poprzedzony być powinien kieliszkiem alkoholu, który pobudzi apetyt i przygotuje układ pokarmowy do wydajnego trawienia kolejnych dań. W Polsce stosunkowo rzadko jeszcze o tym pamiętamy – o wiele bardziej popularny wydaje się digestif, czyli odrobina alkoholu (zwykle mocnego) wieńcząca cały posiłek. Jaki alkohol podać w roli aperitifu? Pytamy ekspertów Domu Wina.

Przyjęcie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kraje basenu Morza Śródziemnego wypracowały własne tradycje aperitifu, często sięgające XVIII wieku. Włoski wermut został stworzony właśnie w tym celu – obecny w nim piołun silnie pobudza do pracy żołądek. Podobną funkcję spełnia anyż zawarty w greckim ouzo czy francuskim pastis.

Hiszpanie z kolei, a po nich Anglicy, od wieków gustują w wytrawnym sherry fino – najsławniejsze z nich to oczywiście legendarne Tio Pepe obecne w każdej szanującej się hiszpańskiej restauracji. W Portugalii rzecz jasna sięgniemy po wytrawną maderę – pięcioletnia Blandy’s Madera Sercial, dostępną także w Polsce - jest klasycznym winem na tę okazję. Wszystkie wymienione wyżej trunki powinny spełniać jeden wspólny warunek – jeśli mają się sprawdzić w roli aperitifu, muszą być wytrawne.

Niezależnie od kraju czy szerokości geograficznej, doskonałą propozycją "otwarcia" (aperire z łać. – "otwierać") są rześkie, wytrawne, najlepiej musujące wina białe. Czy będzie to szampan np. znakomity Champagne Devaux Augusta, czy dobra hiszpańska cava (tu warto polecić Cava Palau z katalońskiej bodegi Mont Marçal), czy też niemiecki sekt – każde dobrze wytrawne wino z bąbelkami świetnie spełni się w tej roli szczególnie w okresie letnim, kiedy powinniśmy je porządnie schłodzić.

Aperitif często podajemy na stojąco, zanim usiądziemy do stołu, rozmawiając z gośćmi w ogrodzie, na tarasie czy w salonie. Można do niego zaserwować niewielkie przekąski – tak czynią kelnerzy w dobrych restauracjach, by umilić gościom oczekiwanie na zamówione dania.

Szybkie przekąski z trzech składników

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką