Letnie przyjęcie - co w roli aperitifu?

Każde francuskie dziecko wie, że główny posiłek dnia poprzedzony być powinien kieliszkiem alkoholu, który pobudzi apetyt i przygotuje układ pokarmowy do wydajnego trawienia kolejnych dań. W Polsce stosunkowo rzadko jeszcze o tym pamiętamy – o wiele bardziej popularny wydaje się digestif, czyli odrobina alkoholu (zwykle mocnego) wieńcząca cały posiłek. Jaki alkohol podać w roli aperitifu? Pytamy ekspertów Domu Wina.

Przyjęcie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Kraje basenu Morza Śródziemnego wypracowały własne tradycje aperitifu, często sięgające XVIII wieku. Włoski wermut został stworzony właśnie w tym celu – obecny w nim piołun silnie pobudza do pracy żołądek. Podobną funkcję spełnia anyż zawarty w greckim ouzo czy francuskim pastis.

Hiszpanie z kolei, a po nich Anglicy, od wieków gustują w wytrawnym sherry fino – najsławniejsze z nich to oczywiście legendarne Tio Pepe obecne w każdej szanującej się hiszpańskiej restauracji. W Portugalii rzecz jasna sięgniemy po wytrawną maderę – pięcioletnia Blandy’s Madera Sercial, dostępną także w Polsce - jest klasycznym winem na tę okazję. Wszystkie wymienione wyżej trunki powinny spełniać jeden wspólny warunek – jeśli mają się sprawdzić w roli aperitifu, muszą być wytrawne.

Niezależnie od kraju czy szerokości geograficznej, doskonałą propozycją "otwarcia" (aperire z łać. – "otwierać") są rześkie, wytrawne, najlepiej musujące wina białe. Czy będzie to szampan np. znakomity Champagne Devaux Augusta, czy dobra hiszpańska cava (tu warto polecić Cava Palau z katalońskiej bodegi Mont Marçal), czy też niemiecki sekt – każde dobrze wytrawne wino z bąbelkami świetnie spełni się w tej roli szczególnie w okresie letnim, kiedy powinniśmy je porządnie schłodzić.

Aperitif często podajemy na stojąco, zanim usiądziemy do stołu, rozmawiając z gośćmi w ogrodzie, na tarasie czy w salonie. Można do niego zaserwować niewielkie przekąski – tak czynią kelnerzy w dobrych restauracjach, by umilić gościom oczekiwanie na zamówione dania.

Szybkie przekąski z trzech składników

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory