Lepsze niż mandarynka. Pomoże przy ukąszeniach i doda siły

Na pierwszy rzut oka można pomylić ją z mandarynką. Po spróbowaniu wszystko staje się jasne. Ten owoc to witaminowa bomba, chociaż w Polsce pozostaje mocno niedoceniony.

Ten owoc zaskakuje właściwościamiTen owoc zaskakuje właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kalamondyna, znana również jako kalamansi i kalamondin, to mały, okrągły owoc cytrusowy, który jest mieszańcem kwaśnej mandarynki i kumkwatu japońskiego. Jest mały, ale wyrazisty w smaku i pełen witamin. Oryginalnie pochodzi z Chin, ale szczególną popularnością cieszy się na Filipinach, w Wietnamie oraz Indonezji. W polskich sklepach trudno znaleźć tego cytrusa, ale jeśli tylko się na niego natkniesz, wrzuć go do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Kalamondyna - owoc pełen zdrowia

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeniu do tego, że skórkę z cytrusów trzeba usuwać, to w przypadku kalamondyny nie jest to koniecznie. Sam owoc jest niewielki, a skórka delikatna i zdecydowanie cieńsza niż w przypadku grapefruitów czy pomarańczy. Na dodatek jest słodka, dzięki czemu równoważy kwaśny miąższ.

Owoce kalamondyny są znakomitym źródłem witaminy C. Witamina C odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu, który jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej. Picie soku z kalamondyn może wspomagać regenerację organizmu po urazach, chorobach i zabiegach chirurgicznych. Oprócz tego ma w sobie między innymi potas, wapń i witaminę A. Zawarte w tych owocach antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, opóźniając w ten sposób proces starzenia się organizmu. Na dodatek nie mają dużo kalorii, bo w jednym owocu znajdziemy ich zaledwie 12. Kalamondyny są bogate w błonnik i pektyny, które efektywnie zmniejszają poziom cholesterolu LDL we krwi. Wspomagają również pracę jelit i poprawią metabolizm. Sok z tego owocu jest z kolei jednym ze sposobów na redukcję przebarwień.

Zdrowy owoc cytrusowy

Kalamandyna może okazać się pomocna w przypadku nieprzyjemnych ukąszeń. Wystarczy roznieść owoc i nanieść na miejsce ugryzienia. Taki okład pomoże zmniejszyć obrzęk i swędzenie. Liście i kwiaty tego drzewa mają specyficzny, cytrusowy aromat, który działa jak naturalny repelent na owady, więc warto mieć kalamandynę również w formie rośliny doniczkowej.

Niedojrzała kalamodyna
Niedojrzała kalamodyna © Adobe Stock

Mieszanina soku z kalamondyny z pieprzem, podawana w niewielkich ilościach, ułatwia pozbycie się flegmy. Dzięki temu owoc ten staje się naturalnym wsparciem w walce z przeziębieniem.

Kalamondyna nie dla każdego

Nie można się jednak zajadać tym owocem bez żadnych ograniczeń. Składniki zawarte w kalamondynie mogą działać ściągająco i drażniąco na żołądek. Zbyt duża ilość może prowadzić do refluksu, biegunki lub skurczów żołądka. Ma również właściwości moczopędne, więc powinny na nią uważać osoby borykające się z chorobami nerek.

Jak jeść kalamondynę?

Kwaśny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Można jednak wykorzystać owoce jako dodatek do słodkich deserów, przygotować z nich sok do herbaty czy bazę do lemoniady. Przekrój owoce na pół i wyciśnij sok. Dodaj wodę i cukier lub miód do smaku. Możesz użyć soku jako bazy do innych napojów i koktajli.

Pestki najlepiej jest wyrzucić
Pestki najlepiej jest wyrzucić © Pixabay

Sokiem wyciśniętym z kalamondyny możesz skropić również rybę, a owoce zamienić w dżem lub marmoladę. To ostatnie jest jednak najmniej ekonomiczną wersją — nie dość, że długie gotowanie powoduje utratę składników odżywczych, to jeszcze do stworzenia przetworów potrzeba wiele owoców. Lepiej postawić na wersję mniej przetworzoną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce