Lepsze niż mandarynka. Pomoże przy ukąszeniach i doda siły

Na pierwszy rzut oka można pomylić ją z mandarynką. Po spróbowaniu wszystko staje się jasne. Ten owoc to witaminowa bomba, chociaż w Polsce pozostaje mocno niedoceniony.

Ten owoc zaskakuje właściwościamiTen owoc zaskakuje właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kalamondyna, znana również jako kalamansi i kalamondin, to mały, okrągły owoc cytrusowy, który jest mieszańcem kwaśnej mandarynki i kumkwatu japońskiego. Jest mały, ale wyrazisty w smaku i pełen witamin. Oryginalnie pochodzi z Chin, ale szczególną popularnością cieszy się na Filipinach, w Wietnamie oraz Indonezji. W polskich sklepach trudno znaleźć tego cytrusa, ale jeśli tylko się na niego natkniesz, wrzuć go do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Kalamondyna - owoc pełen zdrowia

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeniu do tego, że skórkę z cytrusów trzeba usuwać, to w przypadku kalamondyny nie jest to koniecznie. Sam owoc jest niewielki, a skórka delikatna i zdecydowanie cieńsza niż w przypadku grapefruitów czy pomarańczy. Na dodatek jest słodka, dzięki czemu równoważy kwaśny miąższ.

Owoce kalamondyny są znakomitym źródłem witaminy C. Witamina C odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu, który jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej. Picie soku z kalamondyn może wspomagać regenerację organizmu po urazach, chorobach i zabiegach chirurgicznych. Oprócz tego ma w sobie między innymi potas, wapń i witaminę A. Zawarte w tych owocach antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, opóźniając w ten sposób proces starzenia się organizmu. Na dodatek nie mają dużo kalorii, bo w jednym owocu znajdziemy ich zaledwie 12. Kalamondyny są bogate w błonnik i pektyny, które efektywnie zmniejszają poziom cholesterolu LDL we krwi. Wspomagają również pracę jelit i poprawią metabolizm. Sok z tego owocu jest z kolei jednym ze sposobów na redukcję przebarwień.

Zdrowy owoc cytrusowy

Kalamandyna może okazać się pomocna w przypadku nieprzyjemnych ukąszeń. Wystarczy roznieść owoc i nanieść na miejsce ugryzienia. Taki okład pomoże zmniejszyć obrzęk i swędzenie. Liście i kwiaty tego drzewa mają specyficzny, cytrusowy aromat, który działa jak naturalny repelent na owady, więc warto mieć kalamandynę również w formie rośliny doniczkowej.

Niedojrzała kalamodyna
Niedojrzała kalamodyna © Adobe Stock

Mieszanina soku z kalamondyny z pieprzem, podawana w niewielkich ilościach, ułatwia pozbycie się flegmy. Dzięki temu owoc ten staje się naturalnym wsparciem w walce z przeziębieniem.

Kalamondyna nie dla każdego

Nie można się jednak zajadać tym owocem bez żadnych ograniczeń. Składniki zawarte w kalamondynie mogą działać ściągająco i drażniąco na żołądek. Zbyt duża ilość może prowadzić do refluksu, biegunki lub skurczów żołądka. Ma również właściwości moczopędne, więc powinny na nią uważać osoby borykające się z chorobami nerek.

Jak jeść kalamondynę?

Kwaśny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Można jednak wykorzystać owoce jako dodatek do słodkich deserów, przygotować z nich sok do herbaty czy bazę do lemoniady. Przekrój owoce na pół i wyciśnij sok. Dodaj wodę i cukier lub miód do smaku. Możesz użyć soku jako bazy do innych napojów i koktajli.

Pestki najlepiej jest wyrzucić
Pestki najlepiej jest wyrzucić © Pixabay

Sokiem wyciśniętym z kalamondyny możesz skropić również rybę, a owoce zamienić w dżem lub marmoladę. To ostatnie jest jednak najmniej ekonomiczną wersją — nie dość, że długie gotowanie powoduje utratę składników odżywczych, to jeszcze do stworzenia przetworów potrzeba wiele owoców. Lepiej postawić na wersję mniej przetworzoną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji