Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g malin
- 2 cytryny
- 3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę
- 2–3 łyżki miodu
- Kilka gałązek melisy
- 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej
Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy. Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Przepis dodał użytkownik A.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze