Trwa ładowanie...
zupa
05-11-2020 14:27

Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?

Polska zupami stoi – to wie każdy z nas. Czy jednak przed włożeniem do garnka mięso należy rozmrozić, czy może tam trafić prosto z zamrażalnika? Czy przekłada się to na smak zupy lub jej walory odżywcze?

Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?Źródło: 123RF
d626yay
d626yay

Rodzaje mięs w zupie

Niemal każdy nie wyobraża sobie zupy bez tzw. wkładki, czyli porcji mięsa. Jako naród świetnie zdajemy sobie sprawę z tego, że ogórkową najlepiej zrobić na żeberkach, a grochówkę – na wędzonce. Pomidorowa nierzadko jest przygotowywana na bogatym wywarze drobiowym czy drobiowo-wołowym – z niedzielnego rosołu oczywiście. Sam rosół to trudniejszy temat, bo w tym przypadku każda gospodyni ma inne zdanie na temat rodzaju mięsa użytego do zupy.

Tym, co podkreśla się jednak niezmiennie, jest jakość, a przede wszystkim – świeżość mięsa. Smaczna zupa musi być na wywarze z mięsa dobrej jakości, świeżego, a najlepiej jakby było to kilka różnych rodzajów mięsa, bo stanowi to o bogactwie smaku wywaru.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?

A co z mięsem, które leżakowało w zamrażalniku przez dłuższy czas? Rozsądek i doświadczenie podpowiadają, że najpierw należy je rozmrozić – najlepiej w lodówce przez noc. Alternatywą jest rozmrażanie mięsa w mikrofali z funkcją ''defrost' lub w zimnej wodzie, jednak te metody mogą się odbić negatywnie na smaku mięsa. Nieumiejętne, pospieszne rozmrażanie mięsa może być także niebezpieczne dla zdrowia – w cieple szybko namnażają się groźne bakterie.

d626yay

Dlatego, jeśli zapomnimy rozmrozić mięso, dobrym pomysłem jest gotowanie zupy na zamrożonej porcji mięsa. Jedyne o czym należy pamiętać, to o tym, by mięso włożyć do zimnej wody – nie do gotującej. Później, gdy mięso rozmrozi się w wodzie, która stworzy wywar, można dodać jarzyny i przyprawy.

W ten sposób można przygotować smaczną zupę bez tracenia czasu na rozmrożenie porcji mięsa.

Porcja surowego mięsa 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d626yay
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj