Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?

Polska zupami stoi – to wie każdy z nas. Czy jednak przed włożeniem do garnka mięso należy rozmrozić, czy może tam trafić prosto z zamrażalnika? Czy przekłada się to na smak zupy lub jej walory odżywcze?

Rosół z mięsem i jarzynamiCzy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?
Źródło zdjęć: © 123RF

Rodzaje mięs w zupie

Niemal każdy nie wyobraża sobie zupy bez tzw. wkładki, czyli porcji mięsa. Jako naród świetnie zdajemy sobie sprawę z tego, że ogórkową najlepiej zrobić na żeberkach, a grochówkę – na wędzonce. Pomidorowa nierzadko jest przygotowywana na bogatym wywarze drobiowym czy drobiowo-wołowym – z niedzielnego rosołu oczywiście. Sam rosół to trudniejszy temat, bo w tym przypadku każda gospodyni ma inne zdanie na temat rodzaju mięsa użytego do zupy.

Tym, co podkreśla się jednak niezmiennie, jest jakość, a przede wszystkim – świeżość mięsa. Smaczna zupa musi być na wywarze z mięsa dobrej jakości, świeżego, a najlepiej jakby było to kilka różnych rodzajów mięsa, bo stanowi to o bogactwie smaku wywaru.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie?

A co z mięsem, które leżakowało w zamrażalniku przez dłuższy czas? Rozsądek i doświadczenie podpowiadają, że najpierw należy je rozmrozić – najlepiej w lodówce przez noc. Alternatywą jest rozmrażanie mięsa w mikrofali z funkcją ''defrost' lub w zimnej wodzie, jednak te metody mogą się odbić negatywnie na smaku mięsa. Nieumiejętne, pospieszne rozmrażanie mięsa może być także niebezpieczne dla zdrowia – w cieple szybko namnażają się groźne bakterie.

Dlatego, jeśli zapomnimy rozmrozić mięso, dobrym pomysłem jest gotowanie zupy na zamrożonej porcji mięsa. Jedyne o czym należy pamiętać, to o tym, by mięso włożyć do zimnej wody – nie do gotującej. Później, gdy mięso rozmrozi się w wodzie, która stworzy wywar, można dodać jarzyny i przyprawy.

W ten sposób można przygotować smaczną zupę bez tracenia czasu na rozmrożenie porcji mięsa.

Porcja surowego mięsa
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów