Kuskus i obiad w 15 minut

Małe okrągłe ziarenka, beżowe "perełki", które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia - oto kuskus. Ta "ekspresowa" odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert - Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Małe okrągłe ziarenka, beżowe "perełki", które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia - oto kuskus. Ta "ekspresowa" odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów.

Skąd właściwie wziął się kuskus? Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat temu, a miejscem pochodzenia jest Afryka. Nazwa kaszy pochodzi od arabskiego słowa kaskasa i oznacza "rozbijać, tłuc". Specjalne znaczenie kuskus ma w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym składnikiem potraw również w czasie świątecznym. Stanowi podstawę kuchni afrykańskiej i orientalnej - najczęściej łączony z baraniną, jagnięciną oraz gotowanymi warzywami.

Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.

Łatwo rozpoznać tę kaszę spośród innych. Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm w jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako "produkt uboczny" mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.

Kuskus w kuchni

Wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem - tak aby powierzchnia wody przewyższała o ok. 1 cm powierzchnię granulek - i odczekamy 5 minut. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.
Możliwości podania tego smakołyku jest całe mnóstwo. Może zacznę od tego, że jeśli ktoś chce podbić smak kuskusu już na samym wstępie, to może zamiast wodą zalać ziarenka bulionem mięsnym lub warzywnym. Przechodząc do tematu właściwego, kuskus może być składnikiem sałatek czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi. Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, dobrze łączy się również ze słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami czy suszonymi owocami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał