Kuskus i obiad w 15 minut

Małe okrągłe ziarenka, beżowe "perełki", które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia - oto kuskus. Ta "ekspresowa" odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert - Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Małe okrągłe ziarenka, beżowe "perełki", które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia - oto kuskus. Ta "ekspresowa" odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów.

Skąd właściwie wziął się kuskus? Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat temu, a miejscem pochodzenia jest Afryka. Nazwa kaszy pochodzi od arabskiego słowa kaskasa i oznacza "rozbijać, tłuc". Specjalne znaczenie kuskus ma w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym składnikiem potraw również w czasie świątecznym. Stanowi podstawę kuchni afrykańskiej i orientalnej - najczęściej łączony z baraniną, jagnięciną oraz gotowanymi warzywami.

Kuskus jest uważany za narodową potrawę Marokańczyków. Podaje się go na ogromnym talerzu, usypany w formie piramidy. Na wierzch nakłada się sos czy gulasz. Rodzina je z jednego talerza, a dzielenie się kuskusem to symbol wspólnoty, otwartości na innych ludzi.

Łatwo rozpoznać tę kaszę spośród innych. Są to małe ziarenka o średnicy ok. 1 mm w jasnym kolorze. Ludzie poznali go jako "produkt uboczny" mielenia pszenicy w kamiennych żarnach. We współczesnych czasach kuskus otrzymuje się w procesie granulowania mąki pszennej z wodą i dodatkami, a następnie przesiewania przez sito o odpowiedniej gęstości.

Kuskus w kuchni

Wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem - tak aby powierzchnia wody przewyższała o ok. 1 cm powierzchnię granulek - i odczekamy 5 minut. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki.
Możliwości podania tego smakołyku jest całe mnóstwo. Może zacznę od tego, że jeśli ktoś chce podbić smak kuskusu już na samym wstępie, to może zamiast wodą zalać ziarenka bulionem mięsnym lub warzywnym. Przechodząc do tematu właściwego, kuskus może być składnikiem sałatek czy zup, może z powodzeniem wchodzić w skład farszu na pierogi. Oczywiście swoje zastosowanie znajdzie we wszelkich daniach z mięsem i sosem, np. w gulaszu. Co ciekawe, dobrze łączy się również ze słodkimi składnikami, tworząc deser np. w połączeniu z miodem, orzechami czy suszonymi owocami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne