Kuropatwy – jak przyrządzić i dlaczego warto je jeść?

Kuropatwy to ptaki należące do rodziny bażantowatych. Rozróżniamy kilka gatunków kuropatw: małą skalną, berberyjską, czerwoną oraz brązowopopielatą – zwyczajną. Najczęściej spotykana jest właśnie kuropatwa zwyczajna. Choć jej populacja znacznie zmniejszyła się w ostatnim wieku, coraz częściej spotykamy kuropatwy hodowlane. Dzięki temu możemy przynajmniej raz na jakiś czas cieszyć się jej smakiem.

KuropatwaMięso kuropatwy jest niskokaloryczne i smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuropatwa – jak żyje?

Kuropatwa jest bardzo niepozornym ptakiem. Żyje na ugorach, polach i łąkach, gdzie znajdują się nieliczne krzaki albo niewielkie laski, w których może się ukryć przed drapieżnikami. Swój czas spędza na ziemi i raczej nie lata, choć na krótkich dystansach potrafi robić to bardzo szybko.

Liczebność populacji kuropatw spada przede wszystkim ze względu na drapieżniki, zabudowę rolniczą, zwiększone kłusownictwo oraz stosowanie coraz większej ilości sztucznych nawozów.

Właściwości odżywcze mięsa kuropatwy

Mięso kuropatwy to prawdziwy rarytas. Jest nie tylko bardzo smaczne i delikatne, ale też posiada cenne właściwości odżywcze. Znajduje się w nim łatwo przyswajalne białko oraz wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, m.in.:

  • B3, która wspiera utrzymanie odpowiedniej kondycji mięśni i ich regenerację,
  • B6, która reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę układu sercowego oraz niweluje skurcze mięśni,
  • B12, która wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego, a także stymuluje pamięć i koncentrację.

Brzydkie zapachy z lodówki. Domowe sposoby na pozbycie się nieprzyjemnych aromatów

Mięso kuropatwy jest niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy tylko 108 kalorii. Zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest za to źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, wspierając działanie układu krążenia.

Mięso z kuropatwy polecane jest dla osób, które zmagają się z otyłością, gdyż przyspiesza metabolizm i reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowo jedzenie tego rodzaju mięsa podnosi libido, pomaga w normalizacji poziomu hemoglobiny i działa wspomagająco podczas leczenia chorób układu oddechowego.

Kuropatwa – wykorzystanie w kuchni

Mięso kuropatwy ma lekko słodki posmak i ciemnoczerwony kolor. Należy pamiętać, że ma niewielką zawartość tłuszczu, dlatego też stosunkowo szybko ulega zepsuciu. Wybierając kuropatwę, zwracajmy uwagę na jej skórę. Świeży drób ma mieć równomierny koloryt oraz elastyczną strukturę.

Tuszki kuropatw przygotowuje się w całości. Można je piec, smażyć, marynować, gotować, faszerować. Świetnie sprawdza się w gotowaniu rosołów, zup albo gulaszu, ale nadaje się też jako składnik sałatek.

Wypróbuj przepis na kuropatwę po myśliwsku.

Składniki na jedną porcję:

  • 1 kuropatwa,
  • 6-7 plastrów wędzonego boczku,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • 70 g pieczarek,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 3-4 wędzone śliwki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Kuropatwę należy dobrze umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Następnie nacieramy ją z zewnątrz i od środka mieszanką przypraw i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  2. Myjemy i kroimy pieczarki – najlepiej w plastry, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco masła, a piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni z funkcją górnej grzałki.
  3. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz 2 plastry boczku, cebulę i pieczarki, a potem drobno pokrojone śliwki. Dusimy do miękkości.
  4. Następnie dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Nóżki kuropatwy obwiązujemy nitką, a całą tuszkę obkładamy pozostałymi plastrami boczku.
  5. Ptaka skrapiamy winem i zawijamy w folię do pieczenia, ewentualnie układamy w zakrywanym naczyniu żaroodpornym.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości przynajmniej 45 minut.
  7. Po upieczeniu kuropatwę przecinamy na pół i wkładamy do sosu. Całość dusimy przez 2-3 minuty.
  8. Podajemy z pieczonymi 2-3 burakami pokrojonymi w grubą kostkę i wymieszanymi z drobno posiekaną połówką cebuli, świeżym koperkiem i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane