Kuropatwy – jak przyrządzić i dlaczego warto je jeść?

Kuropatwy to ptaki należące do rodziny bażantowatych. Rozróżniamy kilka gatunków kuropatw: małą skalną, berberyjską, czerwoną oraz brązowopopielatą – zwyczajną. Najczęściej spotykana jest właśnie kuropatwa zwyczajna. Choć jej populacja znacznie zmniejszyła się w ostatnim wieku, coraz częściej spotykamy kuropatwy hodowlane. Dzięki temu możemy przynajmniej raz na jakiś czas cieszyć się jej smakiem.

KuropatwaMięso kuropatwy jest niskokaloryczne i smaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuropatwa – jak żyje?

Kuropatwa jest bardzo niepozornym ptakiem. Żyje na ugorach, polach i łąkach, gdzie znajdują się nieliczne krzaki albo niewielkie laski, w których może się ukryć przed drapieżnikami. Swój czas spędza na ziemi i raczej nie lata, choć na krótkich dystansach potrafi robić to bardzo szybko.

Liczebność populacji kuropatw spada przede wszystkim ze względu na drapieżniki, zabudowę rolniczą, zwiększone kłusownictwo oraz stosowanie coraz większej ilości sztucznych nawozów.

Właściwości odżywcze mięsa kuropatwy

Mięso kuropatwy to prawdziwy rarytas. Jest nie tylko bardzo smaczne i delikatne, ale też posiada cenne właściwości odżywcze. Znajduje się w nim łatwo przyswajalne białko oraz wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, m.in.:

  • B3, która wspiera utrzymanie odpowiedniej kondycji mięśni i ich regenerację,
  • B6, która reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę układu sercowego oraz niweluje skurcze mięśni,
  • B12, która wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego, a także stymuluje pamięć i koncentrację.

Brzydkie zapachy z lodówki. Domowe sposoby na pozbycie się nieprzyjemnych aromatów

Mięso kuropatwy jest niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy tylko 108 kalorii. Zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest za to źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu LDL, wspierając działanie układu krążenia.

Mięso z kuropatwy polecane jest dla osób, które zmagają się z otyłością, gdyż przyspiesza metabolizm i reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowo jedzenie tego rodzaju mięsa podnosi libido, pomaga w normalizacji poziomu hemoglobiny i działa wspomagająco podczas leczenia chorób układu oddechowego.

Kuropatwa – wykorzystanie w kuchni

Mięso kuropatwy ma lekko słodki posmak i ciemnoczerwony kolor. Należy pamiętać, że ma niewielką zawartość tłuszczu, dlatego też stosunkowo szybko ulega zepsuciu. Wybierając kuropatwę, zwracajmy uwagę na jej skórę. Świeży drób ma mieć równomierny koloryt oraz elastyczną strukturę.

Tuszki kuropatw przygotowuje się w całości. Można je piec, smażyć, marynować, gotować, faszerować. Świetnie sprawdza się w gotowaniu rosołów, zup albo gulaszu, ale nadaje się też jako składnik sałatek.

Wypróbuj przepis na kuropatwę po myśliwsku.

Składniki na jedną porcję:

  • 1 kuropatwa,
  • 6-7 plastrów wędzonego boczku,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • 70 g pieczarek,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 3-4 wędzone śliwki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Kuropatwę należy dobrze umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Następnie nacieramy ją z zewnątrz i od środka mieszanką przypraw i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  2. Myjemy i kroimy pieczarki – najlepiej w plastry, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco masła, a piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 stopni z funkcją górnej grzałki.
  3. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz 2 plastry boczku, cebulę i pieczarki, a potem drobno pokrojone śliwki. Dusimy do miękkości.
  4. Następnie dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Nóżki kuropatwy obwiązujemy nitką, a całą tuszkę obkładamy pozostałymi plastrami boczku.
  5. Ptaka skrapiamy winem i zawijamy w folię do pieczenia, ewentualnie układamy w zakrywanym naczyniu żaroodpornym.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości przynajmniej 45 minut.
  7. Po upieczeniu kuropatwę przecinamy na pół i wkładamy do sosu. Całość dusimy przez 2-3 minuty.
  8. Podajemy z pieczonymi 2-3 burakami pokrojonymi w grubą kostkę i wymieszanymi z drobno posiekaną połówką cebuli, świeżym koperkiem i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze