Kurczak pieczony z ziemniakami
Rodzinny, sycący obiad nie musi być czasochłonny. Zapiekany w piekarniku kurczak w towarzystwie ziemniaków to pomysł na szybkie i pyszne danie główne. Wystarczy przygotować składniki, włożyć do naczynia żaroodpornego, a resztę dokończy za nas piekarnik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 udka z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule szalotki
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- suszony tymianek
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
Udka i pałki z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem - wcześniej ściągamy skórę ze wszystkich kawałków. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a ząbki czosnku na pół.
Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy cebulę i czosnek. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka. Na każdym kawałku układamy małą porcję masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Podczas pieczenia warto dwukrotnie wyjąć naczynie i wymieszać ziemniaki, aby się równomiernie upiekły oraz przewrócić na drugą stronę kawałki kurczaka. Potrawa świetnie smakuje podana bez dodatków lub z ulubioną surówką.
Zobacz także: cytrynowa ryba z piekarnika
Polecamy wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze