Trwa ładowanie...
d1prqro
19-11-2019 12:57

Kurczak pieczony z pigwą

Przepis

- Moja przygoda z pigwowcem i pigwą sięga czasów dzieciństwa, bo w rodzinnym domu ich owoce zawsze zajmowały liczne słoiki, gdzie w postaci plasterków zasypywane były cukrem i dodawane do zimowej herbaty. Był też syrop z pigwy, marmolada z pigwy i pigwowa nalewka dla dorosłych. Ale pigwowce i pigwy dodawane były także do pieczonych mięs, nadając im świeżości i cytrynowego smaku - wspomina Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1prqro
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 2 udka kurczaka eko
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 dojrzałe owoce pigwowca japońskiego lub 1 pigwy
  • 50 ml nalewki pigwowej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Uda kurczaka kroimy na pół, płuczemy i osuszamy na papierze kuchennym. Obtaczamy w przyprawie i odkładamy. Warzywa: seler naciowy, marchew, czosnek i cebulę – obieramy ze skórek i kroimy na kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy kawałki kurczaka z obu stron. Przekładamy je do formy do pieczenia. Na tej samej patelni obsmażamy wszystkie warzywa i dokładamy do kurczaka. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy, drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystkie pozostałości po smażeniu mięsa i warzyw. Wlewamy razem z wodą do formy. Wlewamy nalewkę z pigwy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Owoce pigwy kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona. Formę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pigwę, przykrywamy i z powrotem wstawiamy do pieca. Obniżamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy jeszcze 40 minut.
Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Kurczak pieczony z pigwą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1prqro
d1prqro
d1prqro
d1prqro
Więcej tematów
d1prqro