Kurczak duszony z warzywami. Porcja dla całej rodziny
Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób nie zostaną długo na talerzu, znikają w mgnieniu oka. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie spróbujcie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
- 5 udek kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżka skrobi ziemniaczane
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- Mięso myję, osuszam, wyjmuje kości i kroję w kostkę. Do mięsa wsypuję, sól, tymianek, przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju.
- Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę szparagową. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, paprykę myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, podlewam jedną szklanką wody i gotuję.
- Pod koniec gotowania wlewam sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Doprowadzam do wrzenia. Podaję z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze