Kupujesz pietruszkę, a tu pasternak. Jak nie dać się oszukać?

Czy zdarzyło ci się kupić pietruszkę, a po powrocie do domu stwierdziłeś, że ona zupełnie nie pachnie jak pietruszka, a raczej jak marchewka? Jeśli tak, to kupiłeś pasternak. Oba warzywa są do siebie podobne tak bardzo, że łatwo je pomylić. Bywa, że mylą się sami sprzedawcy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pasternak i pietruszkę bardzo łatwo pomylić. Oba korzenie wyglądają w zasadzie tak samo. Odróżnia je tylko nać, smak i zapach.
Pasternak i pietruszkę bardzo łatwo pomylić. Oba korzenie wyglądają w zasadzie tak samo. Odróżnia je tylko nać, smak i zapach. (iStock.com)

Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to ta pierwsza roślina w diecie Polaków znalazła szczersze zastosowanie. Wygląd mają praktycznie taki sam – ich korzenie są białe, długie, zwężające się ku dołowi. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu pomylimy te warzywa. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.

Dlaczego sprzedawcy sprzedają go jako pietruszkę? Odpowiedź jest bardzo prosta – chęć zysku. Uprawa pasternaku jest znacznie tańsza od uprawy pietruszki. Łatwiej przechowuje się go również w magazynach. Dodatkowo pasternak źle kojarzy się Polakom, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt.

Co w nich siedzi?

Pasternak spokrewniony jest z marchwią, ale nie ma pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i zapach podobny do marchewkowego. Ma także wiele cennych substancji odżywczych. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez. Taka porcja warzywa w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pasternak jest także bogaty w błonnik.

Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest powszechnie dostępna, smaczna i ma wielkie wartości lecznicze. W jej korzeniu znajdują się m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

Jak je odróżnić?

Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.

Pasternak od pietruszki można odróżnić po charakterystycznym wgłębieniu w miejscu, gdzie wyrasta nać. iStock.com
Podziel się

Najlepszym sposobem, by je rozróżnić będzie zapach i smak. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Dzięki tym sposobom nie nabierzesz się podczas zakupów.

Pasternak i co dalej?

Jeśli jednak zamiast pietruszki do domu przyniosłeś pasternak, nie wyrzucaj go. Oczywiście, aby ugotować pyszny rosół, pietruszka jest niezbędna i pasternak nie może jej zastąpić, ale i z niego można przygotować coś pysznego. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.

Zobacz także wideo: Za te warzywa możesz zapłacić majątek

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.