Kupujesz pietruszkę, a tu pasternak. Jak nie dać się oszukać?

Czy zdarzyło ci się kupić pietruszkę, a po powrocie do domu stwierdziłeś, że ona zupełnie nie pachnie jak pietruszka, a raczej jak marchewka? Jeśli tak, to kupiłeś pasternak. Oba warzywa są do siebie podobne tak bardzo, że łatwo je pomylić. Bywa, że mylą się sami sprzedawcy.

Pasternak i pietruszkę bardzo łatwo pomylić. Oba korzenie wyglądają w zasadzie tak samo. Odróżnia je tylko nać, smak i zapach.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to ta pierwsza roślina w diecie Polaków znalazła szczersze zastosowanie. Wygląd mają praktycznie taki sam – ich korzenie są białe, długie, zwężające się ku dołowi. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu pomylimy te warzywa. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.

Dlaczego sprzedawcy sprzedają go jako pietruszkę? Odpowiedź jest bardzo prosta – chęć zysku. Uprawa pasternaku jest znacznie tańsza od uprawy pietruszki. Łatwiej przechowuje się go również w magazynach. Dodatkowo pasternak źle kojarzy się Polakom, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt.

Co w nich siedzi?

Pasternak spokrewniony jest z marchwią, ale nie ma pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i zapach podobny do marchewkowego. Ma także wiele cennych substancji odżywczych. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez. Taka porcja warzywa w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pasternak jest także bogaty w błonnik.

Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest powszechnie dostępna, smaczna i ma wielkie wartości lecznicze. W jej korzeniu znajdują się m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

Jak je odróżnić?

Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.

Pasternak od pietruszki można odróżnić po charakterystycznym wgłębieniu w miejscu, gdzie wyrasta nać.
© iStock.com

Najlepszym sposobem, by je rozróżnić będzie zapach i smak. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Dzięki tym sposobom nie nabierzesz się podczas zakupów.

Pasternak i co dalej?

Jeśli jednak zamiast pietruszki do domu przyniosłeś pasternak, nie wyrzucaj go. Oczywiście, aby ugotować pyszny rosół, pietruszka jest niezbędna i pasternak nie może jej zastąpić, ale i z niego można przygotować coś pysznego. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.

Zobacz także wideo: Za te warzywa możesz zapłacić majątek

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze