Kupujesz pietruszkę, a tu pasternak. Jak nie dać się oszukać?
Czy zdarzyło ci się kupić pietruszkę, a po powrocie do domu stwierdziłeś, że ona zupełnie nie pachnie jak pietruszka, a raczej jak marchewka? Jeśli tak, to kupiłeś pasternak. Oba warzywa są do siebie podobne tak bardzo, że łatwo je pomylić. Bywa, że mylą się sami sprzedawcy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to ta pierwsza roślina w diecie Polaków znalazła szczersze zastosowanie. Wygląd mają praktycznie taki sam – ich korzenie są białe, długie, zwężające się ku dołowi. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu pomylimy te warzywa. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.
Dlaczego sprzedawcy sprzedają go jako pietruszkę? Odpowiedź jest bardzo prosta – chęć zysku. Uprawa pasternaku jest znacznie tańsza od uprawy pietruszki. Łatwiej przechowuje się go również w magazynach. Dodatkowo pasternak źle kojarzy się Polakom, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt.
Co w nich siedzi?
Pasternak spokrewniony jest z marchwią, ale nie ma pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma specyficzny, słodki, orzechowy smak i zapach podobny do marchewkowego. Ma także wiele cennych substancji odżywczych. W 100 gramach ugotowanego pasternaku jest niewiele ponad 120 kalorii, kwas foliowy i magnez. Taka porcja warzywa w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pasternak jest także bogaty w błonnik.
Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest powszechnie dostępna, smaczna i ma wielkie wartości lecznicze. W jej korzeniu znajdują się m.in. olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.
Jak je odróżnić?
Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.
Najlepszym sposobem, by je rozróżnić będzie zapach i smak. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Dzięki tym sposobom nie nabierzesz się podczas zakupów.
Pasternak i co dalej?
Jeśli jednak zamiast pietruszki do domu przyniosłeś pasternak, nie wyrzucaj go. Oczywiście, aby ugotować pyszny rosół, pietruszka jest niezbędna i pasternak nie może jej zastąpić, ale i z niego można przygotować coś pysznego. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.
Zobacz także wideo: Za te warzywa możesz zapłacić majątek
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.