Kulinarne podróże. Najdziwniejsze dania Ameryki Południowej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Zazwyczaj pierwszą myślą o kuchni w Ameryce Południowej będą meksykańskie tacos i chili con carne. Jednak na tym kontynencie jest dużo więcej ciekawych, często szokujących potraw. Czego więc możemy spróbować podczas podróży do Meksyku, Peru lub Kolumbii? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Chuño

Obraz
© 123RF

Chuño to danie, które może przypaść do gustu miłośnikom ziemniaków. Jak przygotowuje się ten specjał? Ziemniaki wykłada się na blaszce i zostawia na noc. Wtedy pod wpływem niskich temperatur zamarzają, aby ponownie roztopić się następnego dnia. Tę czynność powtarza się kilka razy – dzięki temu, że w Andach są zarówno niskie, jak i wysokie temperatury w ciągu dnia, ziemniaki stracą całą zawartą w nich wodę i będą gotowe do spożycia. Podróżnicy mogą spotkać w Peru i Boliwii chuño w dwóch kolorach. Białe ziemniaki powstają po ich powtórnym umyciu, z kolei czarne nie mają ponownego kontaktu z wodą.

/ 6Escamoles

Obraz
© 123RF

Śmiało można powiedzieć, że mrówki to jeden z przysmaków Ameryki Południowej. I tak np. w Meksyku możemy spróbować escamoles, czyli jaj czarnych mrówek, które żyją w liściach agawy. Ich zdobycie jest niebezpieczne – grozi ugryzieniem przez jadowite owady. Śmiałkowie, którzy spróbowali ten przysmak twierdzą, że escamoles (zazwyczaj duszone z chili i dodawane do taco) ma delikatnie orzechowy, maślany smak. Z kolei w Kolumbii mrówki są wykorzystywane do produkcji słodyczy – możemy skosztować je np. w czekoladzie lub jako lizaki. Jeżeli unikamy słodkich przekąsek, nic straconego – mieszkańcy tego regionu mogą poczęstować nas sosem catara. Ten pikantny sos oprócz mrówek zawiera m.in. sok z korzenia manioku i seler. Podczas podróży do Wenezueli i Kolumbii warto zwrócić na niego uwagę ponieważ od lat uważany jest za afrodyzjak.

/ 6Chapulines

Obraz
© 123RF

Chapulines to owady podobne do szarańczy i koników polnych. Są jednym z przysmaków w Meksyku, gdzie sprzedawane są na lokalnych targach. Nie jest to jednak odosobniony przypadek. Przygotowaniem i sposobem podania chapulines przypominają owady sprzedawane w Azji Południowo-Wschodniej, o czym pisaliśmy tutaj. Jak więc przyrządza się te meksykańskie świerszcze? Najpierw zanurza się je w marynacie z limonki, czosnku, soli i ostrej papryki. Następnie smaży się je i podaje na gorąco.

/ 6Cuy

Obraz
© 123RF

Cuy to nic innego, jak dobrze znany w Europie gryzoń, świnka morska. W Ameryce Południowej, przede wszystkim w Peru i Boliwii, uznawana jest za lokalny przysmak – według niektórych źródeł w samym Peru zjada się ich ok. 65 milionów rocznie. Miłośnicy tego dania twierdzą, że w smaku przypomina królika. Zazwyczaj gryzonie smażone są na patykach. Możemy je spotkać także w formie pieczonej lub jako jeden ze składników zupy. Co ciekawe, świnki morskie mają nawet w Peru własny festiwal, podczas którego karmi się je, przebiera w kolorowe stroje i, co może być dla podróżników z Europy szokujące, zjada.

/ 6Huitlacoche

Obraz
© 123RF

Huitlacoche, nazywany meksykańską truflą, to przysmak ceniony już przez Azteków. Jest to grzyb, który pokrywa zarażone kolby kukurydzy. W regionalnej kuchni ma wiele zastosowań. Meksykanie duszą go na maśle razem z cebulą, po czym dodają do taco i innych przekąsek oraz zup i sosów.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca