Kuchnia z jajem. Akcesoria, które warto mieć
Jajka na miękko, które po ugotowaniu okazują się być na wpół ścięte, rozbita skorupka i białko wypływające do wody, to wszystko już przeszłość. By ułatwić sobie gotowanie jaj, warto zaopatrzyć się w proste i przydatne akcesoria. Nie pożałujesz.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Większość z nich nie kosztuje wiele, najwyżej kilkanaście, kilkadziesiąt złotych. Za tę cenę otrzymujesz urządzenia, które będą niezwykle przydatne w kuchni i wkrótce nie wyobrazisz sobie bez nich życia.
Na twardo, półtwardo, miękko
Jajowar automatycznie ugotuje jajka tak, jak sobie tego życzysz. Wystarczy umieścić je w specjalnych foremkach, gdzie zostaną odpowiednio nakłute. Następnie należy zalać je wodą, jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać. Potem wystarczy zamknąć pokrywę, ustawić timer i gotowe. Urządzenie samo się wyłączy i powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, że czas wyciągnąć jaja.
Jajowar nie kosztuje zbyt wiele, zapłacisz za niego już od 40 do 150 złotych. Droższe urządzenia są bardziej wydajne i wyposażone w większą liczbę foremek. Jaja przygotowane tym sposobem są nie tylko odpowiednio miękkie, ale również nie pękają i łatwo się je obiera. Zamiast narzekać na nieestetycznie wyglądające potrawy, lepiej ułatwić sobie życie.
Podstawki do gotowania
Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ugotować idealnych jajek bez dodatkowego urządzenia. Jeśli nie masz ochoty kupować specjalnego gadżetu do gotowania, zawsze możesz użyć silikonowych podstawek do garnka. Nie musisz wrzucać jaj do wrzątku i ryzykować tego, że skorupka pęknie. Warto zainwestować również w sprytny gadżet, który ułatwi gotowanie. Specjalny wskaźnik, który należy wrzucić do wody razem z jajkami zmienia kolor pod wpływem temperatury. Umieszczone w środku podziałki pozwalają stwierdzić, kiedy należy wyciągnąć jajka z wrzątku.
Gotowanie jajek w koszulkach to natomiast prawdziwa sztuka. Bez użycia odpowiednich akcesoriów trzeba będzie mocno się nagimnastykować. Przede wszystkim, gdy woda zagotuje się, musisz zacząć ją energicznie mieszać tak, by na środku pojawił się wir. Potem tam właśnie musisz wbić jajka, cały czas mieszając. Istnieje również prostsza opcja, potrzebujesz do tego specjalnego gadżetu oraz folii spożywczej. Wystarczy rozłożyć folię na jedną część przyrządu, wbić jajko, przykryć drugą częścią folii, zakręcić wieczko i wrzucić na wrzątek. Niewątpliwą zaletą jest to, że przy takim sposobie gotowania możesz dodać do potrawy ulubione przyprawy.
Nie tylko do gotowania
Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Pomysłowy obcinacz działający na zasadzie gilotyny pozwoli szybko odciąć szczyt skorupki bez naruszania wnętrza. Oddzielanie żółtka od białka wymaga bardziej kreatywnego podejścia. Niektórzy bawią się w przelewanie żółtka przez dwie części skorupki, inni używają do tego plastikowej butelki z szerokim gwintem, najszybciej będzie jednak zaopatrzyć się w tani i prosty w obsłudze rozdzielacz.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.