WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Kuchnia z jajem. Akcesoria, które warto mieć

Jajka na miękko, które po ugotowaniu okazują się być na wpół ścięte, rozbita skorupka i białko wypływające do wody, to wszystko już przeszłość. By ułatwić sobie gotowanie jaj, warto zaopatrzyć się w proste i przydatne akcesoria. Nie pożałujesz.

Idealna konsystencja i niepowtarzalny smak
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Większość z nich nie kosztuje wiele, najwyżej kilkanaście, kilkadziesiąt złotych. Za tę cenę otrzymujesz urządzenia, które będą niezwykle przydatne w kuchni i wkrótce nie wyobrazisz sobie bez nich życia.

Na twardo, półtwardo, miękko

Jajowar automatycznie ugotuje jajka tak, jak sobie tego życzysz. Wystarczy umieścić je w specjalnych foremkach, gdzie zostaną odpowiednio nakłute. Następnie należy zalać je wodą, jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać. Potem wystarczy zamknąć pokrywę, ustawić timer i gotowe. Urządzenie samo się wyłączy i powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, że czas wyciągnąć jaja.

Jajowar nie kosztuje zbyt wiele, zapłacisz za niego już od 40 do 150 złotych. Droższe urządzenia są bardziej wydajne i wyposażone w większą liczbę foremek. Jaja przygotowane tym sposobem są nie tylko odpowiednio miękkie, ale również nie pękają i łatwo się je obiera. Zamiast narzekać na nieestetycznie wyglądające potrawy, lepiej ułatwić sobie życie.

Obraz
© 123RF

Podstawki do gotowania

Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ugotować idealnych jajek bez dodatkowego urządzenia. Jeśli nie masz ochoty kupować specjalnego gadżetu do gotowania, zawsze możesz użyć silikonowych podstawek do garnka. Nie musisz wrzucać jaj do wrzątku i ryzykować tego, że skorupka pęknie. Warto zainwestować również w sprytny gadżet, który ułatwi gotowanie. Specjalny wskaźnik, który należy wrzucić do wody razem z jajkami zmienia kolor pod wpływem temperatury. Umieszczone w środku podziałki pozwalają stwierdzić, kiedy należy wyciągnąć jajka z wrzątku.

Obraz
© 123RF

Gotowanie jajek w koszulkach to natomiast prawdziwa sztuka. Bez użycia odpowiednich akcesoriów trzeba będzie mocno się nagimnastykować. Przede wszystkim, gdy woda zagotuje się, musisz zacząć ją energicznie mieszać tak, by na środku pojawił się wir. Potem tam właśnie musisz wbić jajka, cały czas mieszając. Istnieje również prostsza opcja, potrzebujesz do tego specjalnego gadżetu oraz folii spożywczej. Wystarczy rozłożyć folię na jedną część przyrządu, wbić jajko, przykryć drugą częścią folii, zakręcić wieczko i wrzucić na wrzątek. Niewątpliwą zaletą jest to, że przy takim sposobie gotowania możesz dodać do potrawy ulubione przyprawy.

Nie tylko do gotowania

Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Pomysłowy obcinacz działający na zasadzie gilotyny pozwoli szybko odciąć szczyt skorupki bez naruszania wnętrza. Oddzielanie żółtka od białka wymaga bardziej kreatywnego podejścia. Niektórzy bawią się w przelewanie żółtka przez dwie części skorupki, inni używają do tego plastikowej butelki z szerokim gwintem, najszybciej będzie jednak zaopatrzyć się w tani i prosty w obsłudze rozdzielacz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯