Kuchnia z jajem. Akcesoria, które warto mieć

Jajka na miękko, które po ugotowaniu okazują się być na wpół ścięte, rozbita skorupka i białko wypływające do wody, to wszystko już przeszłość. By ułatwić sobie gotowanie jaj, warto zaopatrzyć się w proste i przydatne akcesoria. Nie pożałujesz.

Idealna konsystencja i niepowtarzalny smak
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Większość z nich nie kosztuje wiele, najwyżej kilkanaście, kilkadziesiąt złotych. Za tę cenę otrzymujesz urządzenia, które będą niezwykle przydatne w kuchni i wkrótce nie wyobrazisz sobie bez nich życia.

Na twardo, półtwardo, miękko

Jajowar automatycznie ugotuje jajka tak, jak sobie tego życzysz. Wystarczy umieścić je w specjalnych foremkach, gdzie zostaną odpowiednio nakłute. Następnie należy zalać je wodą, jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję chcesz otrzymać. Potem wystarczy zamknąć pokrywę, ustawić timer i gotowe. Urządzenie samo się wyłączy i powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, że czas wyciągnąć jaja.

Jajowar nie kosztuje zbyt wiele, zapłacisz za niego już od 40 do 150 złotych. Droższe urządzenia są bardziej wydajne i wyposażone w większą liczbę foremek. Jaja przygotowane tym sposobem są nie tylko odpowiednio miękkie, ale również nie pękają i łatwo się je obiera. Zamiast narzekać na nieestetycznie wyglądające potrawy, lepiej ułatwić sobie życie.

Obraz
© 123RF

Podstawki do gotowania

Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ugotować idealnych jajek bez dodatkowego urządzenia. Jeśli nie masz ochoty kupować specjalnego gadżetu do gotowania, zawsze możesz użyć silikonowych podstawek do garnka. Nie musisz wrzucać jaj do wrzątku i ryzykować tego, że skorupka pęknie. Warto zainwestować również w sprytny gadżet, który ułatwi gotowanie. Specjalny wskaźnik, który należy wrzucić do wody razem z jajkami zmienia kolor pod wpływem temperatury. Umieszczone w środku podziałki pozwalają stwierdzić, kiedy należy wyciągnąć jajka z wrzątku.

Obraz
© 123RF

Gotowanie jajek w koszulkach to natomiast prawdziwa sztuka. Bez użycia odpowiednich akcesoriów trzeba będzie mocno się nagimnastykować. Przede wszystkim, gdy woda zagotuje się, musisz zacząć ją energicznie mieszać tak, by na środku pojawił się wir. Potem tam właśnie musisz wbić jajka, cały czas mieszając. Istnieje również prostsza opcja, potrzebujesz do tego specjalnego gadżetu oraz folii spożywczej. Wystarczy rozłożyć folię na jedną część przyrządu, wbić jajko, przykryć drugą częścią folii, zakręcić wieczko i wrzucić na wrzątek. Niewątpliwą zaletą jest to, że przy takim sposobie gotowania możesz dodać do potrawy ulubione przyprawy.

Nie tylko do gotowania

Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Pomysłowy obcinacz działający na zasadzie gilotyny pozwoli szybko odciąć szczyt skorupki bez naruszania wnętrza. Oddzielanie żółtka od białka wymaga bardziej kreatywnego podejścia. Niektórzy bawią się w przelewanie żółtka przez dwie części skorupki, inni używają do tego plastikowej butelki z szerokim gwintem, najszybciej będzie jednak zaopatrzyć się w tani i prosty w obsłudze rozdzielacz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg