Kuchnia bez garnków. Zamiast nich jedno urządzenie

Nie wierzysz w urządzenia, które pozwolą ci przygotować cały posiłek za jednym zamachem? Multicooker sprawi, że zmienisz zdanie. Urządzenie łączące w sobie wiele przydatnych funkcji szybko stanie się jednym z ulubionych sprzętów, z których będziesz korzystać na co dzień.

multicookerObejdzie się bez uciążliwego mycia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To urządzenie, które łączy w sobie zalety piekarnika czy kuchenki, ale również parowaru czy innych sprzętów przydatnych do przygotowywania potraw. Warto mieć go w swoim domu – w ten sposób skrócisz nie tylko gotowanie, ale również oszczędzisz sobie uporczywego zmywania.

Pożegnaj garnki i patelnię

W sieci znajdziesz wiele przepisów na dania jednogarnkowe, które możesz przygotować w multicookerze. Wystarczy włożyć odpowiednie składniki do misy, włączyć odpowiedni program i docisnąć pokrywę, a urządzenie samo zajmie się resztą. Po określonym czasie wyciągasz gotową potrawę – bez zbędnego brudzenia blatów czy pryskającego wszędzie tłuszczu. Urządzenie z pewnością zajmie stałe miejsce przy kuchennym blacie.

Niektórym może przeszkadzać wizja gotowania potrawy w naczyniu, do którego nie można zajrzeć, by ocenić czy trzeba zmniejszyć albo zwiększyć ogień. Na szczęście nie musisz się obawiać o to, że smażące się mięso lub warzywa się przypalą. Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia, urządzenie jest w stanie wykryć nieprawidłowości w przygotowaniu potrawy i w porę zakończyć program. Na rynku dostępne są również modele z przezroczystą pokrywką, przez którą możesz sprawdzać, czy wszystko jest w porządku.

Szybko i smacznie

Jeśli nie masz czasu na skrupulatne przygotowywanie wszystkich potraw, postaw na praktyczne urządzenie, które zrobi większość pracy za ciebie. Możesz w nim gotować rozmaite dania, zupy, puree, a nawet ciasta. Wszystko zależy od przepisu oraz możliwości twojego urządzenia. Do działania potrzebuje jedynie dostępu do prądu, możesz więc z łatwością go przenosić.

multicooker
Przygotuj ulubione dania w wersji multi © Adobe Stock

Część modeli jest wyposażona w funkcję utrzymywania ciepła. Jeśli więc ktoś z domowników spóźnia się na obiad, nie musisz odgrzewać jedzenia. Urządzenie wielkości kuchenki mikrofalowej nie zajmuje wiele miejsca i pozwala na przygotowanie posiłku dla cztero- lub pięcioosobowej rodziny. Dzięki nim możesz smażyć, podsmażać, gotować, dusić, a dzięki odpowiednim dodatkom smażyć na głębokim tłuszczu lub gotować na parze.

Multicooker to sposób na szybki i smaczny posiłek. Jeśli po powrocie z pracy nie masz ochoty na spędzenie kolejnej godziny w kuchni, możesz wrzucić wszystkie składniki do jednego pojemnika, włączyć odpowiedni tryb i już po kilkudziesięciu minutach cieszyć się posiłkiem. W internecie znajdziesz wiele przepisów na dania jednogarnkowe, a dzięki nim zmywanie po obiedzie ograniczy się do jednego garnka.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne